Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
ČIKIĆ JE 'KRIV' ŠTO JE OD CRNOGORSKOG REŽIMA PREŽIVIO ZLOČIN GENOCIDA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. May 2010. 03:05:33
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.AidaIdaAida (2010-05-19 16:36:12)
Predizborne rupe, kamenje i crvene vrpce PDF Štampaj E-pošta
18.05.2010

b.bosnjak3.jpgPodgorica – ND Vijesti - Jedne se rupe iskopavaju, druge na brzinu zatrpavaju, a neke postaju rupe optimizma (ma šta to značilo), postavljaju se kameni temeljci, otvaraju se bezimene škole na kraju školske godine čak nedovršene, renoviraju domovi zdravlja, te drugi infrastrukturni objekti, kao dokaz navodnog uspjeha lokalne vlasti i omiljeni dekor u predvečerje izbora. Toliko je toga degutantnog da zdravorazumnom građaninu prosto trebaju medikamenti da bi sve to mogao nekako da svari. Hvale se, likuju, pjevaju ode šerifu, a naravno, zanemaruju da su za sve to izdvojena, budžetska sredstva, odnosno novac svih nas poreskih obveznika.

Doc.dr Branka Bošnjak, članica Predsjedništva Pokreta za promene i kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Glavnog grada koalicije “Bolja Podgorica-Bolja Crna Gora”

I to presijecanje kilometara crvenih vrpci, planski tempirano pred izbore, je ništa drugo do direktno ismijavanje građana. Ove godine repertoar se proširio, pa ne fali ni otvaranja likovnih izložbi, raznoraznih sajmova, antifašističkih skupova, kancelarija nacionalnih udruženja. Danas sve prolazi. “Daj što da daš” moto je podgoričkog šerifa. To, koliko će građani imati koristi od tih objekata, od tih sajmova i izložbi koje šerif otvara, uostalom nije ni važno. Važno je da se u žaru političke borbe pod plaštom opšteg dobra prikupi koji glas više.

Zato upozoravam moje drage podgoričane, opasno je, pazite da ovih dana iznenadno ne naletite na podgoričkog šerifa, koji u nezadrživom naletu zvecka makazama (srećom ne pištoljem ovog puta) jurcajući na sve strane kako bi presjekao što više vrpci. A kad kući dođete, čuvajte se jer čim uključite TV, očekujte da će vas opet sačekati šerif sa makazama, sad sa kanala državne televizije. Prava noćna mora. Hičkok.

No prpa da nije pokidano dovoljno crvenih vrpci, naćerala je šerifa da krene da se udvara građanima raznim obećanjima. Zamislite njega, onako samoživog i nadmenog, kome su svi ispod nivoa, da se udvara, bolje reći dodvorva. Koliko uspješno, vidjećemo. Ali jedno je neosporno, trudi se. Pa kako kome i kako đe, nekome obećava opštinu, nekome stan, nekome posao, nekome vodu, nekome i vodu i bazen, a nažalost mnogima je dovoljano obećati i bon od 17.5 eura za trgovinu u Merkator Meksu, jer su ih na te grane doveli. A kad potroše taj bon, u kesu će im prodavci (šta će kad moraju) kao “džek pot” uvaliti brošuru “šta je šerif sve izgradio”, a mašti na volju je ostavljeno da kalkulišimo “koliko se majstor ugradio” jer kod njega, to znaju svi “nema gradnje bez ugradnje”.

Sve to šerif radi sa očiglednim ciljem da se zaboravi njegova drčnost, isključivost, demonstracija sile, kršenje zakona, koruptivne radnje, zloupotreba službenog položaja, prebijanje novinara, da se zaborave njegovi omiljeni građevinski preduzetnici, njegovi stanovi i poslovni prostori, da se zaboravi maltretiranje slijepe službenice, da se zanemari nezaposlenost i bijeda Vrela Ribničkih i da se opet pokušaju predizbornim trikovima ubijediti građani da zaokruže njega i njegove poslušnike, odnosno njih iste koji su ih doveli u stanje apsurda. Ako ne upali, ni prijetnje i ucjene nijesu im strane. A to, ne samo da ponižava i vrijeđa svakog ko misli svojom glavom, već udara u elementarno ljudsko dostojanstvo.

Isti taj scenario je svuda, od Ulcinja, Bara preko Bijelog Polja, Pljevalja pa do svih onih opština u kojima se 23. maja održavaju lokalni izbori. A da je sreće za svaku državu i svaku vlast, podatak da joj se polovina stanovništva nalazi u zoni siromaštva bio bi, u najmanju ruku, razlog da ili prione na ozbiljan posao ili da se povuče. Ovdje, kao što vidite, nema izgleda ni za jedno ni za drugo. Oni se gnušaju siromaštva i siromašnih, jer svi oni potiču iz veoma “bogatih” porodica, pa nam serviraju neku virtuelnu stvarnost, putem njihove, državne televizije. A oni su država, pa im to može i biti. I tako sve te njihove bezbrojne “šarene laže” im mi plaćamo.

No i to im je bilo nedovoljno, pa su počeli čak besplatno da nam isporučuju dnevni list, njihov i njihovog prijatelja (ma znate onog “korektnog” momka iz Pljevalja sa interpolove potjernice), a sve da bi nas informisali o svojim virtuelnim poduhvatima i da bi nas ubijedili da vidimo ono što ne postoji, ono što oni žele da mi vidimo, od auto-puta do Hilton hotela. Jer u režimskim medijima, pogotovu sad pred izbore, nema ničega više što bi moglo da liči na stvarni život, nema otkaza, nema štrajkova, nema siromaštva... To guranje stvarnosti pod tepih, to sistematsko bježanje od rješavanja bilo čega što gori pod njihovim prozorom, a nije u interesu očuvanja trona, je omiljeni blef, koji se nažalost lako prima kod ovog naroda. Zato ne čudi što ima dosta onih koji nasijedaju na njihove blefove, kao moj omiljeni lik iz Sadikovićevog magazina “Bez granica” koji kaže “glasam DPS i tako to”.


Zato molim vas, nemojte “tako to”. Ne nasijedajte na blefove Primusa, njegovih šerifa i vezira, nedajte da vas potcjenjuju, da vam vrijeđaju inteligenciju i serviraju “šarene laže”. I nemojte da mi kažete da vas politika ne zanima, da su svi isti, da nije moguće išta promijeniti, da nećete izaći na izbore, jer poslije toga nemate pravo da se žalite da vam je loše. Kaznite ih masovnim izlaskom, a PROMJENE su vam ovog puta na dohvat ruke.

huso75000 (2010-05-12 16:03:20)
@Hadzija
Moze bre Hadzija. MS

Hadzija (2010-05-12 13:31:52)
Huso, Allaha ti moze li bez ovoga "BRE"?!
Ibrahime, stogod da danas crnogorski rezim uradi ti si unaprijed pobjednik. Oni to znaju, zato umnozavaju dusevne bolesnike koji bi se umjesto zadovoljenja sa sudskim procesima trebali smjestiti u dusevne bolnice koje su inace namijenje za takvu sortu (ne)ljudi.

huso75000 (2010-05-12 11:38:18)
Da bismo izasli iz ove nase nesposobnosti moramo biti cvrsti na realizaciji Programu po kojem nas SC četničko komunjarska bagra optuzuje. A to znaci ako nam podmetnu program za "stvaranje Države Sandžak" a što bi u krajnjoj odrednici bila ispravljena Historijska nepravda i naše kukavičko povlačenje pred SC fašizmom mi bismo nacionalno i trebali na tome istrajavati.Zašto to ne bi bio dio bosnjackog programa.Ako npr.HSS po Starčeviću vidi Hrvatsku do Drine zašto i mi ne bi imali maksimalističke zahtjeve. Bosna do Zadra i Sandžaka.Konačno na tom prostoru su ostaci stećaka i bogumila koji još nisu uspjeli naši neprijatelji u ništiti.Bio bih lično ponosan da je Čikić Ibro nosioc tog programa.Ibro je imao šansu da tuži dželate baš kao i u Bosni sada dželati tuže žrtvu.Dali su dželati šansu ali Bošnjački hedonizam i lični prosperitet je važniji od državotvorne ideje.Ovako ispadaju Bošnjaci nepismeni ncionalno nesposobni i nadasve kukavice.ROBIJA ZA NACIONALNO PITANJE NIJE SRAMOTA a ni kukavičluk.Na Lažnoj Robiji Srbi Crnogorci i dobrim dijelom Hrvati temelje svoje nacionalne programe optužujući nas.
Sramota me bre Ibro što nisi nosioc programske bosnjacke državotvorne ideje Države Sandžak.Bio bih ponosan na tebe.Sandžak je svakako ukinut od SCH Titovih komunista .- DCelegacija Sandžaka bila je na II Zasijedanju AVNOJA . Ovako braneći se ispadaš jado kao što mi Bošnjaci dobrim dijelom u nacionalnom smislu i ponosu i jesmo.JADE!!!