Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
MOJA KNJIGA JE OPTUŽNICA PROTIV REŽIMA - NA POTEZU JE DRŽAVNI TUŽIOC U CRNOJ GORI
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 27. May 2010. 03:05:33
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.AidaIdaAida (2010-06-22 06:25:35)
Čikiću je potrebna apsolutna podrška i pomoć. Jer ovaj režim prolazi kroz novu fazu koja je opasnija od pređašnjih.Tada su radili zločine i nijesu mislili o odgovornosti a sad rade zločine da bi skrivali tragove zločina i kako ne bi odgovarali.No,i tada je bilo užasno ali sad se stežu još više.Milov cilj je da ima pare,da vlada kako ne bi odgovarao.Oko sebe ima one koji su isto prljavi i imaju iste ciljeve ka on.
Što više se plaše više stežu narod.Izgladnjuju narod jer gladni ljudi ne mare za principe.Ucjenjuju ljude jer imaju podatke o njihovoj intimi.One koje potroše truju.Ubijaju u saobraćajnim nesrećama ili pucaju na njih pred građanima.Sve to ima svoj cilj.Zastrašivanje ljudi.

AidaIdaAida (2010-06-13 21:21:42)
Allaha molim da Čikiću da snagu da izdrži u ovoj svojoj borbi.Jer je smisao izdržati do pobjede.Ne odustati.Znam da Čikić ne odustaje jer je takav čovjek.
Ali upravo zbog mnogih koji su se borili za slobodu pa se umorili i odustali teže je onima poput Čikića.Jer čitav teret pada na borce koji se bore do kraja.
Oni što odustanu od borbe lome borbeni duh kod onih kojima su bili putokaz pa se ovi izgube.
Zato je potrebno ako neko odluči da se bori da ne odustane do kraja.
Pobjeda je izvjesna!

AidaIdaAida (2010-06-11 06:39:26)
Čarapić odbila poziv opozicije da podnese ostavku PDF Štampaj E-pošta
10.06.2010

carapiclady2.jpgPodgorica, (MINA) – Predstavnici crnogorske opozicije pozvali su na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić da podnese ostavku, što je ona odbila uz obrazloženje da nije toliki idealista. Ona je na Odboru predstavila Izvještaj o radu državnog tužilaštva za prošlu godinu, navodeći da su tužioci u 2009. godini izuzetno i kvalitetno radili, i ostvarili značajne rezultate. Ostavku Čarapić tražili su Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije (SNP) i Koča Pavlović iz Pokreta za promjene (PzP). Pavlović je kazao da Izvještaj predstavlja neprimjerenu i neistinitu ocjenu rada tužilaštva i da je taj dokument kopija onoga iz 2008. godine. „Ovakvo ponašanje prema ovom domu, a time i državi, čini gotovo bespredmetnom raspravu na Odboru“, rekao je on i ustvrdio da je Čarapić najodgovornija za jučerašnje kritike iz Brisela.

Odbor se danas nije izjašnjavao o izvještaju, već će to učiniti na sljedećoj sjednici do kada će biti i formulisani njegovi zaključci na taj dokument, bez kojih ne može biti podržan.

Damjanović je kazao da Izvještaj ne daje objektivnu sliku kriminla u Crnoj Gori, dodajući da je tužilaštvo najslabija karika u trouglu – tužilaštvo, sudstvo i policija. On se u tim tvrdnjama pozvao na dokumenta koja je dobio iz Uprave policije i navode iz Izvještaja.

Damjanović je rekao da je nevjerovatno da se u Izvještaju ne pominje pranje novca, kao i da Tužilaštvu nedostaje samoinicijativnosti.

„Smatram da ste dobar stručnjak, ali ne i vrhovni državni tužilac“, kazao je on, dodajući da se za takvo mjesto traži mnogo više autoriteta i neselektivnog pristupa.

Pavlović je kazao da Izvještaj predstavlja neprimjerenu i neistinitu ocjenu rada tužilaštva i da je taj dokument kopija onoga iz 2008. godine.

„Ovakvo ponašanje prema ovom domu, a time i državi, čini gotovo bespredmetnom raspravu na Odboru“, rekao je on i ustvrdio da je Čarapić najodgovornija za jučerašnje kritike iz Brisela.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso kazao je da Crna Gora mora imati jasnih dokaza da postoje rezultati u borbi protiv kriminala.

Pavloviću „groteksno“ izgleda i to što Čarapić tvrdi da Crna Gora iz godine u godinu bilježi pad kriminaliteta. „Taj napredak u radu tužilaštva se ne vidi ni iz Brisela, ni iz Podgorice, niti ga građani vide“.

On je kazao da u izvještaju nema podataka o „krupnim ribama“ jer se dominatno tretira „bagatelni“ kriminalitet. Pavlović je pitao Čarapić je li pokrenula prijave koje su podnijeli SNP i PzP o pritiscima na birače tokom prethodnih izbora.

Čarapić je, odgovarajući Damjanoviću, kazala da se ne bi usudila da ulazi "na njegov teren i struku", kao što je to učinio on kritikujući je. „Sve predmete koje su vam izložili (Uprava policije) i svi silni milioni koje su vam sabrali, Tužilaštvo je odbacilo bez imalo straha i spremni smo da stanemo iza svake naše odluke“.

Ona je predložila Damjanoviću da dođe u Tužilaštvo sa spiskom predmeta koje je dobio od Uprave policije i provjeri ih. „Ako hoćete da kažete da je tužilaštvo slaba karika na bazi takvih podataka, to onda nije ozbiljna priča. Bilo bi elementarno korektno da ste čuli i drugu stranu“.

„Ako je Tužilaštvo najslabija karika, onda ne valja ni policija, ni sudstvo, što naravno nije tačno“, rekla je ona, odbacujući i Damjanovićeve tvrdnje da Tužilaštvo nema samoinicijativnosti u pokretanju postupaka, jer je to učinilo u 306 slučajeva.

Damjanović je reagujući na izlaganje Čarapić kazao da se radi o zvaničnim podacima Uprave policije koje je dobio u više navrata od direktora te službe Veselina Veljovića, a ne o informacijama koje je dobio "u nekom parku ili šumici".

„Kad kažem da ste najlošija karika, mislim da je sada sudstvu i policija u boljem položaju od Tužilaštva i tu vidim vašu krivicu“, dodao je on.

Čarapić je u odgovoru na izlaganje Pavlovića navela da je Tužilaštvo odmah postupilo po prijavama PzP i SNP i da je rad na njima u toku. Ona je kazala da Tužilaštvo radi i na predmetu Zavala i da je u nekim djelovima taj posao u završnoj fazi.

Govoreći o snimcima svadbe kontraverznog biznismena Safeta Kalića kojoj su, kako tvrde u PzP prisustvovali i službenici državne bezbjednosti, a koje je ta stranka dostavila Tužilaštvu, Čarapić je navela da „to što je neko bio na svadbi ne znači da je počinio krivično djelo“.

„Koje krivično djelo da stavim nekome na teret što je bio na svadbi“, upitala je Čarapić Pavlovića.

Emilo Labudović iz Nove srpske demokratije prigovorio je predsjedniku tog tijela Ervinu Spahiću što je dozvolio Čarapić da kvalifikuje znanje poslanika o pravu. On je naveo da sa svih adresa – domaćih i stranih – stiže prijekor da je navjeći problem Crne Gorekriminal, a da ima utisak da domaći nadležni organi na to reaguju autistično.

„Svi znaju da u Crnoj Gori postoje adrese na koje ni vi, ni Veljović ne smijete da banete, a ne da zakucate“. I on je kazao da ga čudi što Čarapić ne podnese ostavku.

Željko Aprcović iz Demokratske partije socijalista kazao je da je sve ono što su izrekle njegove kolege iz opozicije „išlo na vodenicu vrhovnog državnog tužioca“ jer je na sve upite o predmetima odgovorila da su u proceduri.

On smatra i da bi Odbor trebalo da donese odluku o povećanju iznosa novca za Tužilaštvo ukoliko bi došlo do rebalansa budžeta.

Čarapić je predstavljajući Izvještaj kazala da u strukturi kriminaliteta preovlađuju lakša krivična djela. „Iz godine z godinu raste kvalitet rada tužilaštva“.

Ona tvrdi da Tužilaštvo bilježi i pad kriminaliteta, dodajući da najteža krivična djela u ukupnom kriminalitetu čine oko 8,4 odsto. Prema njenim riječima, maloljetnički kriminalitet je na nivou od 2008. godine, dok je smanjen onaj sa nepoznatim izvršiocem za jedan odsto.

U nedozvoljenom prometu droga zabilježen je pad izvršilaca tog krivičnih djela za preko 20 odsto. Za preko 15 odsto smanjen je kriminalitet u bezbjednosti saobraćaja, dok je u oblasti javnog reda i mira povećan za 11 odsto.

U odnosu na prethodnu godinu povećan je broj krivičnih djela protiv životne sredine za 43 odsto. Za 60 odsto veći je broj krivičnih djela prevara, a za 16 odsto onih protiv službene dužnosti.

Čarapić je kazala da ohrabruju rezultati rada Specijalnog odjeljenja za suzbijanje kriminala, kao i da je tužilaštvo doprinijelo afirmaciji reformi u krivičnom zakonodavstvu, posebno uoblasti alternativnog rješavanja sporova.
Komentari (3)Add Comment
...
napisao Vanka, јун 11, 2010
,,Nista reci osim, ima obraz debljine djona."
...
napisao vlado, јун 10, 2010
muž joj budo ima malih repića kao sitni špekulant i biznis prevarant, dok je gospođa bila odlična studentkinja, tako mi bar kaže strina jer su generacija. dok sam bio pripravnik, važila je za stručnu i karakternu osobu. za ovo što je postala danas ne bih nazvao odsustvom petlje - uvjereniji sam da se slizala sa onima koji su je postavili i postala njihov advokat. vrlo pokvareno djeluje, pokriva se proceduralnim formalizmom koji bez sumnje odlično poznaje. ne mislim čak ni da to radi neke velike koristi radi, već joj realno godi da ostane što duže tu gdje jeste.
...
napisao david, јун 10, 2010
Kakav pion vlasti, uzas. Sve oko nas je kriminal, a ona porice. Katastrofa, nista ne treba ocekivati od nje. Nema petlju, a mora da ima i repova iza sebe.

AidaIdaAida (2010-06-09 07:14:22)
Vi odlično živite!

Kaže gazda podanicima
da dobro žive!
Prosječna plata im je
najveća u Regionu!
Oni slušaju što im veli!
Kad otvore frižidere
oni s oba oka žmire!
Zamišljaju da je puno svega
da mogu da potrebe namire!
Čekaju izbore
da dobiju mesa,brašna,
trideset evra da im
ne bude prazna tašna!
Jure oni slaveći velikana!
Psuju opoziciju!
Bajrake razvijaju sa svih strana!
Iako nemaju posla ni plata!
Vjeruju da je u pravu gazda!
Kad se saberu sve plate,
onih koji ih primaju,
onih što rade!
Izvuče se neka
dobra prosječna cifra!
Ali za brojne nezaposlene,
zaposlene bez plata!
Skoro čitav narod,niko ne pita.
On živi od socijale!
A i one su pale!
Kukaju svi
i svi se žale!
Ali za izbore opet
gazdu oni fale!
Trče za meso i brašno,
trideset evra
u mjesnu zajednicu!
S osmjehom na licu!
Razviju bajrake!
Pljuju opoziciju!
Kad izbori prođu!
stvarne boljke
iluziju razbiju!
Opet kukaju!
Opet se žale
ali gazdu iz straha
opet fale!

AidaIdaAida (2010-06-09 06:55:27)
DEPEŠA

Stigla depeša sa
stranih dvora!
Da gazda prijesto
napuštiti mora!
Zabrinut bješe!
Nije mu lako!
Da ostavi funkciju
tek tako!
Ali najavi jednom
da otići će mirno!
Početi da se bavi
biznisom i firmom.
Pitali ga novinari
pitaju ga opet!
Za datum odlaska!
Kad viđe "zlu priliku"
Odgovor iz usta mu se ote!
Da ne namjerava da ode!
Stigla depeša opet sa strane!
Da treba otići i pitanja opet!
I opet mu se odgovor
iz usta ote!
Novinarima reče
da neće da ode!
Ne da on presto!
Kontrolu i moć!
Ali nema đe ni poć!
Biće pitanja
raznih novinara!
A on će im jednom
u bijesu i reći!
Da neće otići
sa vlasti sići!
Ako ga ćerali budu!
On će zamutiti,
jer neće da se
nađe na sudu!
Rađe će ratovati!
Pare ubicama davati!
Da brane njegovo mjesto!
Doživotni njegov presto!
Misli on:Samo se vi nadajte!
Ja otići mirno neću!
smilies/grin.gif

AidaIdaAida (2010-06-07 13:22:54)
Milo ide u NATO PDF Štampaj E-pošta
07.06.2010
miloportret.jpgPodgorica - Dan -Premijer i lider DPS-a Milo Đukanović najvjerovatnije će se krajem ove godine povući sa crnogorske političke scene, ali se poslije toga, po svoj prilici, neće posvetiti razvijanju privatnog biznisa. Naime, sve češće se govori o Đukanovićevom angažmanu u NATO-u. Izvori "Dana" iz DPS-a i SDP-a kažu da se sve češće govori da će premijer nakon povlačenja preuzeti neku od čelnih struktura u NATO-u, o čemu se, već, navodno, pregovaralo sa nekim međunarodnim krugovima, posebno iz SAD. Priča o Đukanovićevom odlasku sa funkcije prije isteka mandata ove Vlade (do 2013. godine) aktuelna je od decembra prošle godine, kada je predsjednik DPS-a u izjavi "Rojtersu" najavio da ipak neće završiti šesti premijerski mandat. Od tada, predsjednik Vlade neće da javno saopšti šta tačno planira, ni da precizira kada će se povući, ali izvori bliski vrhu vlasti kažu nezvanično "Danu" da se sve češće govori o mogućnosti Đukanovićevog angažovanja u čelnim strukturama NATO-a, tim prije što bi već nakon samita NATO-a krajem ove godine u Lisabonu projekat crnogorskog priključenja zapadnom vojnom savezu mogao da doživi veliki uspjeh.

Najava Đukanovićevog povlačenja iz Vlade u posljednje vrijeme izaziva i velike kontroverze, najviše zbog sukoba frakcija u DPS-u, ali i zbog ukupnog funkcionisanja crnogorskog političkog i ekonomskog sistema. Ništa manje zanimljivo nije ni to kako će se premijer Đukanović odnositi prema mogućnosty da ga tužilaštvo iz Italije optuži za šverc duvana, udruživanje sa mafijom i pranje novca, što se sada ne može desiti isključivo zato što čelnik Vlade Crne Gore uživa imunitet koji se garantuje predsjedniku države, premijeru i ministru spoljnih poslova suverene zemlje.

Nakon prvog povlačenja sa državne funkcije, u jesen 2006. godine, Đukanović je otvorio nekoliko firmi, počeo da razvija biznis, ali je zadržao čelnu funkciju u DPS-u i poslaničku poziciju (uz poslanika Dragana Đurovića bio je najneaktivniji u 23. sazivu). Nešto nakon povlačenja, početom ljeta 2007. godine, tužilac u Bariju dr Đuzepe Šelzi završio je istragu protiv Đukanovića i nekoliko njegovih saradnika i osumnjičenima dao rok da se izjasne o optužbama. Osam mjeseci nakon kraja istrage, Milo Đukanović je postao opet premijer i, zaštićen imunitetom, dao izjavu tužilaštvu u Bariju, pa se nakon toga proces protiv njega nije mogao nastaviti (što ne znači da neće u nekom budućem periodu).

Kako je naš list već pisao, sedam evropskih zemalja (manji dio EU) smatra da je Đukanović, koji je na vlasti još od 1991. godine, problematičan faktor na političkoj sceni, s obzirom na njegovu prošlost i očigledan neuspjeh u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori, pa bi zato najradije vidjeli drugog političara na čelu projekta crnogorskog pristupa EU.

Prema tome, pred Đukanovićem su neke ozbiljne dileme, a način na koji će ih on riješiti možda će biti poznat već krajem ove godine. Da li je NATO zaista jedna od opcija za njega takođe će biti uskoro poznato.
Premijer je u martu u izjavi za RTCG potvrdio da planira da se povuče prije isteka svog šestog mandata. On je negirao da planira da se povuče zato što je to traženo od njega iz međunarodnih krugova, naglasivši da niko nije tražio njegovu ostavku.

Tvrdi da ima kandidate za nasljednika

Đukanović je u martu za RTCG kazao da među višegodišnjim saradnicima vidi više kandidata koji bi mogli da ga naslijede. - Ali, nemam ambiciju da određujem nasljednika. To će biti odlučeno u razgovorima unutar stranke i sa koalicionim partnerom. Nastaviću da živim u Crnoj Gori i da se bavim drugim poslom i uživam u blagodetima onog što smo stvorili - poručio je premijer Đukanović.

AidaIdaAida (2010-06-06 06:46:18)
Ime ubice čuo u vrhu policije PDF Štampaj E-pošta
06.06.2010
goranpopovic.jpgPodgorica – ND Vijesti - Bivši policajac Goran Popović, koji je juče vratio značku i opremu Područnoj jedinici Podgorica, nekoliko sati kasnije je dao izjavu inspektoru za krvne delikte povodom informacije koju tvrdi da posjeduje, o nerazjašnjenom ubistvu Srđana Vojičića. Popović je juče u deset časova u pratnji oca došao na plato ispred Područne jedinice gdje se zadržao nekoliko minuta, nakon čega su ga bivše kolege uvele u zgradu podgoričke policije, gdje je nakon 11 godina službe, na ulazu detaljno pretresen. Nakon gotovo sat vremena, koliko se zadržao u Područnoj jedinici, Popović je izašao sa uramljenom zahvalnicom za izuzetan rad u službi, koju je, kako je rekao “Vijestima,” svojevremeno potpisao nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Đurović.

“Sa kolegama sam popio piće. Rekli su mi da im je žao, bili su fer... Niko nije pominjao da će mi se pružiti zaštita jer se osjećam ugroženim zbog toga što sam javno rekao da znam ko je ubio Srđana Vojičića. O tome nijesmo razgovarali”, kazao je Popović.

Neposredno nakon toga, on je zbog ranije izjave u “Vijestima” o ubici Vojičića, pozvan u Ekspozituru za krvne i seksualne delikte, da saopšti saznanja o tom zločinu. Sve što je ispričao zabilježio je njegov donedavni kolega, prenio je Popović “Vijestima”. On je, kako je rekao, imenovao jednog Podgoričanina, koji već ima kriminalni dosije, za izvršioca zločina, rekavši inspektoru kako je to čuo “iz vrha policije”. Ta osoba međutim, kako je potom prenio “Vijestima”, zvanično nije osumnjičena ni privođena.

Popović je juče kazao da je tužan jer odlazi iz službe koju je volio i kojoj je “bio predan tolike godine”.

Popoviću je prije nekoliko dana uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa zbog dvije disciplinske mjere izrečene zbog težih prekršaja. Prvi prekršaj Popović je napravio prije dvije godine kada je, kao gost lokala koji se nalazi u blizini željezničke stanice ispalio dva metka, da bi vlasnicu tog objekta zaštitio od četiri mladića. Drugi prekršaj napravio je prije nekoliko mjeseci kada je napustio rejon za koji je bio zadužen da bi posjetio vlasnicu lokala koju je godinu i po dana ranije štitio, i od nje tražio 20.000 eura koje mu ona, kako tvrdi, duguje.

AidaIdaAida (2010-06-05 11:54:16)
Ne znam samo kako će neko od tih tužioca,sudija i policajaca kad aode u penziju i kada dođe vrijeme kada će mafija ipak morati da se raspadne,kako će objansiti potomstvu da su bili sa mafijom i d asu je podržavali i izazvali ogromne zrtve.Da su oni radili kako treba,mafija ne bi bila na vlasti.
AidaIdaAida (2010-06-05 11:52:47)
Kod nas nema tužioca,sudija i policije.Sve je to mafija a podržavam Čikića u potpunosti.
Mehmed Mesa Brnicanin (2010-06-04 22:58:30)
Ibro , moj Ibrahime, ovdje baš ništa neću reći, jer je za mnoge od nas reko VELIKI MILIKA PAVLOVIČ. 12 godina, nespavanja i iščekivanja da neko prozbori moj Ibrahime, jok more...OVOM KNJIGOM OPET SI PROGLEDO, i vidiš nas skrušene i ponižene pred tobom i tvojim jadom jer ne 12 nego 15 , ti to zabilježi da nas opametiš, da li ćeš... eh moj Ibrahime, da li će tabuti progovoriti, da li će Štrpci progovoriti , SREBRENICA svaki tabut jedna priča, moj Ibrahime...
ramo (2010-06-01 01:41:07)
kako i gdje se moze nabaviti kjiga u dijasporu
Dija-spora (2010-05-28 11:20:28)
Ibrahime procitao sam puno tekstova o tebi evo i ovaj intervju. Svaki put nanovo mi se rane na srcu otvore i samo zurim negdje trazeci odgovor kako su ti mogli sve uraditi. Ali kad se sjetim ubijanja po Sarajevu, pa po istocnoj, juznoj, zapadnoj i sjevernoj Bosni... u Srebrenici... i onda znam da su to isti zlocinci i da je sve moguce.
Zakon (2010-05-27 16:43:55)
Ibrahime, ljudino, mucenice...
U Crnoj Gori cojstvo je danas lagati a junastvo istrebljivati. Nema ljudskosti ali ni zakona u toj zemlji, zato ti se Ibrahime dogodilo to sto jeste. Da ima zakona danas bi zlocinci lezali u zatvori a da ima ljudskosti nebi Bosnjaci glasali za svoje dzelate. I kako sam rece zakon kod Stvoritelja je bez greske, tesko njima a blago tebi!