Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
ČIJA JE ŽALOSNA HASANAGINICA?
Autor: Mehmed Meša Delić
Objavljeno: 10. December 2010. 13:12:52
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.ZMAJODBOSNE (2010-12-14 19:27:43)
Pridruzujem se aferimima ostalih, nemam trenutno nista dodati ni oduzeti a kad se saberem onda cu vidjeti.....):)))hahahhaha
ZMAJODBOSNE (2010-12-14 19:22:05)
hahahahhaa,, aferim HASANAGA, dobra zapazanja i lekcija pljackasima tudjeg (naseg) dobra....
HASANAGA (2010-12-12 09:50:04)
Šta se bjeli u goroj zelenoj
il je snjeg il su labodovi
nit je snjeg nit labodovi več
je šator AGE HASANAGE.
Nedaj se BOSNO!!!!
Nemogu te srbi i hrati mrziti toliko koliko te Bošnjaci mogu voleti.
Najbolji srbsi pjevač Šaban Šaulič.
Najbolja srbska pjevačica Fahreta (Lepa brena).
Najbolji srbski režiser Emir Kusturica.
Najbolji hrvatski i srbski fudbaler je Zlatan Ibrahimovič IBRA.
Najbolja srbska i hrvatska balada Hasanaginica.
Dosta je alo ljudi smo.

Mehmed Meša Deliæ (2010-12-11 07:33:30)
Mada nije uobičajeno da se javljam na komentare, ali ću ipak to učiniti. Prvo da se zahvalim da navraćate na ovaj portal pa eto pročitate i komentarišete moje priloge. Ovdje se osjećam dužnim da reagujem na komentare Kasima i neobizantinca.
Kasim pita:Zašto sam pomenuo samo Ogrizovića i Simovića, a ne i ostale? To sam napisao samo iz razloga njihovih potpuno suprotnih mišljenja o baladi, a sam naslov je pod znakom pitanja pa bujrum neka se javljaju svi oni koji misle da je njihova.
A što se tiče neobizantinca napisati ću: Da mi nije bila namjera oživljavanja nacionalnih mitova, ali mi je Simović dao ideju da u ovom članku pomenem žene Srebrenice jer su one za srpske junake bile samo kurve. A što se tiče hvalospjeva turskom slugi- Marku kraljeviću ne želim trošiti vrijeme, jer prošlo je vrijeme kada sam morao čitati krivotvorene historijske činjenice, izmišljene legende i stvaranje mitova.
Mahsuz vam selam i veliki pozdrav od Meše!

KASIM (2010-12-11 05:41:34)
NEOBIZANTINAC,
Vi ga čovječe baš zasraste! Šta je Vama! Pa, iz Delićevog teksta, da ne kažem i iz moga komentara vidite, kako je HASANAGINICA najboljim dijelom svjetske kulturne baština, poput Grčke tragedije! Razmislite čovječe! To je ljudska i majčinska duša naše svekolike prošlosti!
Pozdrav,
kasim

neobizantinac (2010-12-11 05:33:48)
Uvek se obradujem da čitam neku analizu nekog pesničkog dela iz baštine naroda sa ovih prostora. Retko pak mogu da naletim na analizu nekog umetničkog dela koje bi svrstao čak ispod svakog kriterijuma. Za ovakvu analizu imam samo jednu komentar: zločin. Zločin prema umetnosti, zločin prema pisanoj reči, zločin prema svima koji su tu pesmu pevali i očuvali. Zločin i prema Vuku K. koji ju je predstavio Grimu i Geteu, koji je i pored ranijeg Fortisovog izdanja nisu znali. Traktat o mržnji kroz pesmu o ljubavi.
Citat: „Srpski pjesnik Ljubomir Simović slika je kao seosku kurvu. Po tome se vidi koliko Srbi mogu Hasanaginicu smatrati svojom. Ah, kakvo nepoznavanje modela, ili pogubno preslikavanje iz jednog u drugi civilizacijski kod!”
Ah, koliko mržnje u tako malo reči. Trebalo bi da stidite. Trebalo bi da mnogi časopisi, posebno Srpski, objave ovu Vašu analizu pesme (ako je to uopšte analiza-ja bi pre rekao zloupotreba). Nek svi vide gde se srozala današnja književna kritika. Srebrenica i Hasanaginica. Hasanaginica i genocid…
Baš “šteta” što je najveći broj poznavalaca ove pesme među Srbima. Baš šteta što je u toj “genocidnoj” publici imala toliki broj čitalaca. Srećan sam što i majka devet Jugovića, majka Kraljevića Marka (Jevrosima), Momčilova sestra Jevrosima, Prijezdina žena Jelica i mnoge druge nisu Bošnjakinje pa da se i one kod ovakvih književnih kritičara nađu u istom kolu.
Molim Vas, prekljinjen Vas, u ime umetnosti, u ime svega lepog, molim vas najlepše da ne analizirate ni onu prelepu Bošnjačku pesmu “Smrt Omera i Merime”, da Vam slučajno ne bi palo na pamet da Omerovu majku uporedite san pr. Biljanom Plavšić.
Od mene Vam na poklon stihovi iz jednog drugog naroda, al sa sličnom sudbinom.

“O Prijezda, dragi gospodaru,
Morava nas voda othranila,
Nek Morava voda i sahrani.
Pa skočiše u vodu Moravu.”

“Smrt vojvode Prijezde”

KASIM (2010-12-11 05:21:46)
Poštovani Mehmede Meša Deliću. Lijepo pišete, dobar ste stilist i poznavalac brojnih stvari o Hasanaginici - baladi i osobi. Čudi me da ne pominjete /kad već govorite o Ogrizoviću i Simoviću!/ Nijaza Alispahića i "njegovu" HASANAGINICU kao dramu - koja je uvrštena u ANT&OLOGIJU BH. DRAME XX. STOLJEĆA, te Alispahićev istoimeni libreto, koji je uglazbio izvrsni kompozitor Asim Horozić. Ne znam koliko je puta izvedena drama, ali je PRVA BOŠNJAČKA OPERA HASANAGINICA IZVEDENA KOD NAS I U SVIJETU PREKO 50 PUTA... Kako kažete "žalosna Hasanaginica" je po svemu bošnjačka balada, jer u bošnjačkog umjetničkom djelu živi danas i dalje. To bez daljnjega. Međutim, zahvalan sam Vam što pišete o ovoj temi jer i meni dajete povod da nešto kažem i Bošnjacima priliku da nešto saznaju ne samo o BALADI, već o majčinstvu naših kaduna i gospođa. Kada Hasanaginicu usljed svih naših prljavih jezika hoće odvesti Imotskom Kadiji, ona mrtva pada preko bešike svoga najmlađeg djeteta. Poštovanje i maksuz selam,
kasim

Muamer (2010-12-11 02:11:36)
Selam aleik Mehmede. Aferim i hvala na clanku. HASANAGINICA!!!!!! Cija je Hasanaginica? E pa moja je. Zasto? Zbog prezimena Hasanagic koje ja posjedujem mogu da kazem da je moja. Pa dobro malo sam se nasalio. Pa znate sta raja, zbog Hasanaginice ne bih vam dao moje prezime Hasanagic za vas Dunjaluk i sve sto je na njemu. Puno selama iz Italije.
Enver-beg (2010-12-10 14:01:03)
Aferim Meša,
Zna se čija je Hasanainica, bezobzira na ta svojatanja sa lijeva i desna.
Treba nam ovakvih textova.
To su naši bošnjački dragulji.
traba ih iznijeti na svjetlo dana.
nastavi tako, čestitam.
Sellam iz np

elifa (2010-12-10 14:00:54)
Aferim prekrasan text , kao i uvijek .
elifa (2010-12-10 14:00:04)
Prekrasan text , kao i uvijek .Aferim .