Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
BOŠNJACI KOSOVA JOŠ ČEKAJU NA DECENTRALIZACIJU U SVOJIM SREDINAMA
Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 03. February 2017. 16:02:51
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.centar (2017-02-05 02:18:37)
Bošnjaci Kosova čekaju ali ako nastave ovom dinamikom na ovoj stazi čekat će još duuugooo.

Još malo pa 10. godišnjica od Ahtisarijevog plana koji je vrhunac diplomacije jer daje plastičan osjecaj da su svi na dobitku kao i u ravnotezi kada je gubitak u pitanju. Kada kažem "svi" mislim na Albance i Srbe. Ostali su dobili mrvice.

Ponovo pročitah taj plan i sa aspekta sadašnjeg vakta ta decentralizacija nekako je predviđena za srpsku zajednicu na Kosovu, daje nekakav glas da nisu gubitnici, inspiraciju da se kroz borbu za "opstanak" integrišu u kosovsku svkodnevnicu kao i motiv da budu kreativni u svojoj destrukciji istog tog društva.

Red je da kažemo otvoreno, jasno i konkretno: Bošnjaci i Gorani su sami sebe preveslali onda kada su trebali da govore, traže i uslovljavaju jer se u politici samo ovaj profil respektuje. Suprotno od ovog se ignoriše. Lahko je reći plaćaju danak neiskustvu i da tu završimo priču. Ali nije tako. Propustili su historijski trenutak da iskoriste već utabanu stazu koja je spremljena za drugog. Historija traži žrtvu zbog ovog propusta. Imena se trebaju boldirati. Akademska zajednica kod ovih etničkih zajednica treba dati odgovor na pitanje zašto se ova Ahtisarijeva historijska prekretnica gurala pod tepih. Zašto se ne priča o ovom promašaju? Nema se vremena od lova na donacije za "Potemkinove projekte"? Slali su zahtjeve za reanimacijom decentralizacije? Sa današnje tačke gledišta s obzirom na ućinkovitost možemo reći kucali ste na pogrešna vrata, ili "džaba ste krečili". Ne samo da su nas preveslali već to i dalje rade. Veton Surroi, Hashim Thaci, Isa Mustafa... doajeni u prebacivanju žednih preko vode. Respekt jer znaju značenje svakog slova od kolektivne djelatnosti koja se zove POLITIKA a koja je za neke samo obična riječ koja ne aludira na kreativnost, na život. Ovo je realnost kojoj ne trebaju hićaje "od Kulina Bana do današnjih dana" već konkretno, konstruktivno, strateški i sa vizijom otvoriti ovo tabu temu na nekom Okruglom stolu koji će se završiti sa jasnim stavom.

U godini smo koja obilježava 10. godišnjicu od Ahtisarijevog paketa tako da je neodgovorno, bahato i trulo da se na konkretan način ne pokaže glasno volja za nešto u što vjeruješ.

Za kraj, direktna pitanja autoru ovog texta.

Zašto su se godinama sklapale koalicije sa vladajućom strankom a da nije uslovljeno rješavanjem pitanja decentralizacije? Pretpostavljam da su ovo bile teme razgovora ali zašto nema rezultata?

Da li možete da pošaljete ili javno objavite nekakav zvanični Akcioni plan, platformu, strategiju na papir zašto Rečane, Dragaš i Vitomirica trebaju biti lokalne samouprave?

Ko je sve od međunarodnih faktora na Kosovu upoznat sa ovim zahtjevom u formi "slovo na papiru"?

Da li tražite decentralizaciju odvojeno ili zajedno u pod istim uslovima za Rečane, Dragaš i vitomiricu?