Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
NAROD TURSKE NA REFERENDUMU REKAO "EVET"
Objavljeno: 16. April 2017. 21:04:47
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Aida... (2017-04-18 05:36:44)
U Lisabonu se nažalost odmah po polijetanju pored obližnjeg supermarketa srušio mali avion u kojem su bili sve stranci.Pored posade i putnika aviona,stradao je i lokalni radnik supermarketa koji je radio na utovaru robe u kamion. Portugalija nije zastupljena u svjetskim medijima i liči na mirnu zemlju koja se ne ističe puno nigdje.Ako je ovaj tragičan događaj namjerno izazvan ima i političku pozadinu.Šalje poruku da nije dovoljno ne isticati se,već samo pripadanje društvu razvijenih zemalja je dovoljno da se neko sjeti da i nju za to kazni.To je poruka ostalima koji žele da se priključe razvijenima da to ne rade.Turska je željela da bude dio EU i zato je trpjela napade a s druge strane je nijesu željeli u toj evropskoj zajednici.Zato je Referednum posledica toga. Ovo se moralo desiti jer je Turska u opasnosti kad ne zna svoj jasan cilj.Zbog svih opasnosti će morati da se sve više zatvara u sebe i da gradi svoj sistem.Kad prođe tu fazu možda će se i EU otvoriti prema njoj pa će i ona uskladiti svoje propise i standarde evropskim.Ali,jednu razvijenu zemlju tako ostaviti da više od pedeset godina stoji pred vratima EU i stalno je odbacivati a onda kritikovati zbog posledica njihovog ponašanja,to nije u redu.EU će morati da razgovara sa turskim zvaničnicima i da se bolje razumiju i da međusobno usklađuju standarde.
Aida... (2017-04-17 11:33:45)
Zapad poziva Kinu i Rusiju da razgovaraju sa liderom Sjeverne Koreje da ne izaziva nestabilnost i da ne provocira susjede i cijeli svijet.Kina razumije svoju ulogu i prijateljstvo i najavljuje saradnju kako bi se pomoglo Sjevernoj Koreji da sačuva mir u svojoj zemlji i svijetu.Tu je u pitanju značenje prijateljstva.Za Amerikance prijateljstvo je odanost i pomaganje,podrška ako neko je prijatelj i partner. Za Rusiju i ostale zemlje koje su komunističke u osnovi prijateljstvo je kad te neko podržava kad činiš zlo,iako zna da ćeš kad tad da zbog toga odgovaraš. Tako da se od Rusije ne može očekivati prijateljstvo.Može jedino da lider Sjeverne Koreje pozove rusku vojsku i da bude kao Sirija.Putin je prijatelj Asada a Sirija gori. Kina je prijatelj Sjeverne Koreje i u pravu je Tramp što nju poziva da pomogne.Svaka raketa koju bude lansirao će biti oborena i narod se razočarati i u duši više neće vjerovati svom lideru. Iako će i dalje javno i glasno morati da ga podržava ali moralno će se lomiti.Zato Kina treba da pomogne lideru Sjeverne Koreje da polako oslobađa sistem i da njime rukovodi na demokratski način. Da uvede višepartijski sistem i dozvoli ljudima da misle i pričaju slobodno.Da tranzicija ne bude kao kod nas.Nego da se brzo dešava i da se ujedini Koreja. On može da i dalje vlada ali da oslobađa narod i stvara bolji sistem.
Ovdje se ne smije pogriješiti.Kao što EU nije htjela da primi Tursku u Uniju i dovela je do ovoga stanja.Turska se vraća sebi jer pokušaj da se približi EU nije uspio.Čak je doveo do pokušaja državnog udara.Trebali su je primiti kao mnoge druge i pomagati joj da usvaja evropske standarde i prilagođava ih svojim karakteristikama.