Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

U povodu apela za pomoc u izdavanju kapitalne knjige o banjaluckim dzamijama - DOKUMENTI OPSTANKA, autorice - nase sugradjanke Dr. Sabire HUSEDZINOVIC, porucujemo u najkracem:
POMOZIMO SABIRI - HANUMI, ALI I SAMIMA SEBI !
Objavljeno: 08. April 2003. 00:04:00
Nedavno nam je stiglo pismo od nase sugradjanke (sada muhadzirke u Sarajevu) Dr. Sabire Husedzinovic, inace savjetnika ministra Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta/ssporta, slijedeceg sadrzaja:
Dr. Sabira Husedzinovic, savjetnik ministra
Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta/ssporta
S a r a j e v o
Maka Dizdara 2

Tel. 663-693/185, kuca 664-099
Ziro racun kod CENTRAL PROFIT BANKE D.D. Sarajevo
Broj: 129-000-00000000-06 5062110-208056-0
PREDMET: Molba za financijsku pomoc za izdavanje knjige DOKUMENTI OPSTANKA
(\"Dzamije u Banjoj Luci\")

Molim Vas da razmotrite moju molbu za stampanje knjige DOKUMENTI OPSTANKA (\"Dzamije u Banjoj Luci\"), uz koju dajemo sira objasnjenja sa sinopsisom.
Posto sam se bavila proucavanjem, zastitom i obnovom objekata islamske arhitekture Banje Luke, to sam pripremila ovu knjigu za stampanje, koja opisuje vrijednosti svih dzamija koje su bile nukleusi razvoja i prostornog rasta ovog rada.
Kako sam bila svjedok njihovog barbarskog rusenja, to se javio motiv da, obradom ove teme,sacuvam od zaborava vrijednosti i znacaj ovih objekata, cime bi se olaksala njihova obnova i tako osiguralo stvaranje prepoznatljivih ambijenata u koje ce se ljudi htjeti vratiti.
Sva rusenja sam licno snimala, te spasavala vrijedne komade unistenih objekata, pa ce knjiga sadrzavati i fotosnimke porusenih dzamija, kao i spasenih detalja.
Osim toga, u knjizi DOKUMENTI OPSTANKA (\"Dzamije u Banjoj Luci\"), bit ce prvi put objavljeni tehnicki i arhitektonski snimci dzamija i projekti njihovih ranijih sanacija sa brojnim detaljima, a sto ce posluziti izradi projekata njihove obnove.
Po brojnosti prikupljenih dokumenata, koji se ovdje najvecim dijelom prvi put objavljuju,, kao i po naucnim zakljuccima i povezivanju izvora sa postojecim objektima, a posebno valoriziranjem prostornih, umjetnickih, arhitektonskih i ostalih vrijednosti dzamija, te njihovim poredjenjem sa slicnim dzamijama u svijetu, ova knjiga cini svojevrsnu antologiju islamske arhitekture Banje Luke.
Knjiga DOKUMENTI OPSTANKA (\"Dzamije u Banjoj Luci\") ima cetiri dijela, te uvod i zakljucak sa naucnim instrumentarijem i rjecnikom manje poznatih rijeci, sto je dato u prilozenom sinopsisu, sa 729 stranica, 95 kolor fotografija, 189 crno-bijelih fotografija, kao i 95 arhitektonskih nacrta i projekata.
Knjiga bi trebala biti stampana na bosanskom jeziku sa sinopsisom na engleskom jeziku, na kunst-druck ili nekom drugom papiru prikladnom za stampanje fotografija u boji, sa tvrdim povezom.
Ukupna cijena stampanja knjige DOKUMENTI OPSTANKA (\"Dzamije u Banjoj Luci\") bila bi 27.500 KM. Svaki i najmanji prilog bio bi koristan, bar 5000 KM, a vasa zajednica kao donator, bila bi posebno navedena u knjizi.
Znacaj knjige DOKUMENTI OPSTANKA (\"Dzamije u Banjoj Luci\") je poseban, s obzirom na aktuelnu situaciju obnove Ferhadije dzamije, a sto je vazno za kulturu bosnjackog naroda, koji ce svojim povratkom uciniti opstanak ovog naslijedja mogucim.
Ocekujuci da cete mi pomoci pri stampanju ove knjige, najljepse zahvaljujem.

S postovanjem,
Dr. Sabira HUSEDZINOVIC
(svojerucni potpis)

Zbog relativno obimnog sadrzaja, nismo u mogucnosti da prezentiramo i prilozeni sinopsis. Ali, mozda najbolja preporuka podrsci stampanja ove knjige sadrzana je u jednoj recenici istog:
... Pravda se moze ostvariti samo istinom, a nasa istina bit ce povratak nase kulture, gdje je ona bila stoljecima, gdje smo mi bili svoji na svom.....

Stoga, pomozimo Sabiri - hanumi, ali i samima sebi!


Redakcija BOSNJACI.netOstali prilozi:
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22