Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik a.s. rekao: "Jak vjernik bolji je i Allahu draži od slabog vjernika, a u obojici je dobro. Žudi za onim što ce ti koristiti! Od Allaha dž.š. pomoc trazi i ne predaji se. Ako te što neprijatno zadesi, nemoj reci: Da sam uradio drugacije ne bi do ovoga došlo, nego reci Allah je odredio ono što je htio je i uradio, jer rijec "da sam" otvara šejtanu vrata!" (Muslim)
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Islamske teme

Paris:
OSNOVANA ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA FRANCUSKE
Objavljeno: 27. February 2007. 00:02:00
Piše: Harun ef. HODŽIÆ

Kliknite na sliku za uveæati

Skupština IZBF u Parisu


Rukovodstvo IZBF:

Imami Hodžiæ i Daciæ, potpresjednici Lièina, Zulèiæ, Kobiljak, te predsjednik IZBF Hadroviæ

Dana 20. januara 2007. odnosno 1. Muharema 1428. hidžretske godine u Parizu osnovana je Islamska zajednica Bošnjaka Francuske, u prisustvu odbornika iz Strazbura, Sošoa, Miluza, Grenobla i domaæina iz Pariza, udareni su temelji novog funkcionisanja i ako Bog da boljeg organiziranja na ovim podruèijima

Poslije prouèenog Kuranskog odlomka i obraæanja Imama iz Strazbura Isah ef . Daciæa, predloženo je Radno predsjedništvo koje je aklamacijom usvojeno.

Sefadil Lièina, predsjednik džemata Paris
Bekir Zulèiæ, predsjednik džemata Sošo
Grosic Edin, predsjednik džemata Strazburg
Elmedin Kobiljak, predsjednik džemata u Miluzu.

Zatim je uslijedilo obraæanje Sefadila Lièine koji je naglasio:
‘Trenutno stanje u džematu Paris je na zadovoljavajuæem nivou ove prostorije su postale nedostatne za sve nasše potrebe, riješeni su svi raniji problemi koje smo imali unutar džemata i sudski sporovi, krenuli smo u akciju proširivanja prostorija, tako æe, ako Bog da, ova godina biti u tom znaku. U aprilu mjesecu je i desetogodišnjica džemata i to nam je veoma bitna aktivnost za ovu godinu, a veoma važno nam je da se osnuje IZBF.

Bekir Zulèiæ (Sošo) je kazao :
‘Mi, hvala Bogu, sa prostorijama nemamo problema, imamo i viška. Od ove godine imamo i mogucnost da imamo stalnog Imama u saradnji sa Miluzom. Naš džemat broji blizu 100. èlanova i u planu nam je da ove godine otvorimo sveèano naše prostorije i da ih Uvakufimo, ako Bog da.

Edin Grošiæ (Strazburg) je informisao da džemat postoji veæ tri godine, nemamo nekih posebnih problema odluèili smo se da dovedemo stalnog Imama, zašta imamo potrebu jer imamo oko stotinu èlanova i oko tridesetoro djece u mektebu. Želja nam je da se oformi i ova zajednica svih džemata da možemo lakše pomoæi onim sredinama koje još nemaju organizacije Džemata a imaju potrebe je živo zavidan broj bošnjaèkih porodica.

Elmedin Kobiljak (Miluz) je kazao:
‘Mi smo nažalost najmalobrojniji i nismo u prilici imati stalog Imama ali u saradnji i razumijevanju u Sošou imamo zajednièkog Imama. Koji svake subote uèi djecu a svakog treæeg petka klanja džumu. Imamo 50. èlanova i 30. djece u mektebu.’

Zatim se obratio i Nedim Džananoviæ u ime Inicijativnog odbora za osnivanje džemata u Grenoblu:
‘Ono što želim reæi jeste da mi je drago da sam ovdje i da èujem da imaju naši dzemati i da ima inicijativa za osnivanje IZBF. Ovo ideju koja se pretvara u hairli djelo iz sve duše podržavamo jer nam Vi trebate da nam prenesete iskustva da ojaèamo, da i mi u Grenoblu iako nas nema puno napravimo nešto barem za Ramazan.’

Potom je proèitan Statut koji je preuzet od Islamske zajednice Bošnjaka Njemaèke i prilagoðen za potrebe Bošnjaka Francuske.
Rasprava o statutu je bila u pojedinim momentima i žuèna oko toga za koga i kako se vezati za Rijaset u BiH i Mešihat u Sandžaku, napominjano je i da je u toku formiranje IZ Srbije i da li æe to imati uticaja na naš Statut. Na kraju je odluèeno da se Statut dobro razradi i pregleda ponovo i da se na džematskim odborima zauzme stav po tom pitanju.

Zatim se pristupilo izboru Odbora koji æe voditi IZBF i Glavnog imama.
Na prijedlog Sefadila Lièine, predsjednika džemata u Parizu sjedište i prvi predsjednik trebao bi biti u Parizu, na šta je bilo malo prigovora posebno od strane Elmedina Kobiljaka da bi sjedište i predsjednik mogli biti u Sošou a Glavni imam u Parizu; tako su svi iznosili razloge zašto bi trebalo biti u Parizu ne u Sošou i na kraju je usvojeno da se sjedište Islamske zajednice Bošnjaka Francuske u Parizu i da Galavni imam bude Harun ef. Hodžiæ.

Odbor èine:
Edin Hadroviæ, predsjednik
Bekir Zulèiæ, potpredsjednik
Elmedin Kobiljak, potpredsjednik
Mirsad Èoloviæ, potpredsjednik
Atif Lièina, sekretar

I dogovoreni su i veæ prvi zajednièki projekti za ovu godinu, odnosno dvije sveèanosti. Prvo, u aprilu obilježavanje desetogodišnjice džemata u Parizu a zatim u junu otvaranje džamije u Sošou u okviru èega bi trbalo organizirati i prvo zajednièko okupljanje svih uèenika mekteba iz Pariza, Sošoa, Strazbura i Miluza.Ostali prilozi:
» ISLAM ZABRANJUJE EZIJET (UZNEMIRAVANJE) VJERNIKA
Nezim Halilović Muderris | 27. March 2015 14:00
» ALJO EF. CIKOTIĆ POSJETIO DŽEMAT U MALMöU
Emir Žiško | 22. March 2015 12:30
» ŠEJTANSKE OBMANE SU ZA NEKE LJUDE KERAMETI
Abdullah ef. Hodžić | 20. March 2015 16:55
» HFZ. AID TULEK NOVI HAFIZ ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH
Meadin Mrndžić | 16. March 2015 01:08
» DŽENNET JE POD STOPALIMA NAŠIH MAJKI
Nezim Halilović Muderris | 13. March 2015 16:22
» NASTAVAK GRADNJE PRVE DŽAMIJE U GRACU
Emir Serdarević | 26. February 2015 13:56
» PROFESOR ŠEFIK KURDIĆ GOSTOVAO U TUZLI
Mersada Nuruddina Agović | 13. February 2015 15:13
» PISMO SUĆUTI REISU-L-ULEME
MINA | 23. January 2015 12:18
» HANEFIJSKI UČENJACI O ŠIIJAMA
| 21. January 2015 14:46
» JUSUF BEĆOJA, HAFIZU-L-KUR'ANI-L-KERIM
Meadin Mrndžić | 17. January 2015 19:46
» ČIKAGO U SVJETLU MEVLUDA
B.net | 06. January 2015 15:52
» STARA DŽAMIJA U RUJNICI
Enes Imamović | 21. December 2014 23:03