Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Što bi trebalo da napravi značajan zaokret u odnosu društva prema „pitanju mladih“
KUDA IDE GLAVNI GRAD?
Autor: Ibrahim Osmanbašić
Objavljeno: 13. February 2008. 18:02:03

Iako se bježi od krivice, u ovim dramatičnim satima, ne može se pobjeći od odgovornosti, a naročito ne predstavnici građana u društvenim strukturama koje su građani i birali da ih predstavljaju i zastupaju i štite njihova građanska i demokratska, pa i ljudska, prava - što se bahato krše u teško sagledivim okvirima i dimenzijama.

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo odavno je mnogo toga jasno, i kroz naše aktivnosti i rezultate rada vidi se ČIME SMO SE BAVILI, a to smo radili na volonterskoj osnovi, dok je gospoda plaćena da ove stvari radi, koje mi promoviramo godinama, a samo rijetki pojedinci su se interesovali za naše angažmane i podržavali naše projekta.

Naravno da OSTAVKE pojedinaca nisu bitne - radi smjene pojedinaca, ma kraju krajeva mogu i ostati na svojim položajima, bar što se mene lično tiče, jer ako se ne promjeni ODNOS prema javnim dužnostima i jasna odgovornost u odnosu na zadatke, nema ih KO i GDJE zamjeniti.
Desio se „trinaesti februar“ u Sarajevu! I šta sada? - to bi mnogi trebali da se zapitaju, a i da počnu drugačije da razmišljaju, a što bi trebalo da bude najbitnije, trebali bi, a i morali, da se odviknu nekih letargičnih navika iz kojih je moglo samo, a i jedino, da proizađe ovo „dešavanje omladine“. Ako se nastavi ustaljena priča i metod rada, u stilu prebacivanje loptice na drugog, da je i više kriv od onog što se javno obraća, ili da snosi jednako krivicu..., a ne dođe se do suštinskog pitanja „odgovornosti“ i „mjera“ što bi trebalo da napravi značajan zaokret u odnosu društva prema „pitanju mladih“. Dakle, dokument koji bi sadžavao „Strateški koncept djelovanja društva u sferi mladih“ je ono bez čega nema osnove da se uđe u ozbiljno planiranje, analize i djelovanje, jer se to onda svodi na pitanje „dobre volje“ pojedinaca iz društvenih struktura, a tu je nemoć društva da institucionalno djeluje - planira i realizira postavljene zadatke i ciljeve.
Mi se danas, trinaestog februara, u Sarajevu suočavamo sa posljedicama neefikasnog društvenog ustrojstva i funkcionisanja, i imamo na sceni „demokratski šok“, imamo odgovor na nasilje nasiljem, neredom se odgovara na nered, proizvodi se haos u haosu. Svakako, treba osuditi vandalizam kao metod za ostvarenje ideja, ubjeđenja i nastojanja... ali ... onaj ko nešto osuđuje, mora znati i zbog čega se to desilo..., dakle locirati stvarne uzroke koji su doveli do vandalizma, koji je ispoljen na PROTESTNOM SKUPU ISPRED ZGRADE VLADE KANTOVA SARAJEVO.

Bahato kršenje ljudskih prava


Dakle, svaka ozbiljna analiza doći će do toga da svaka pojedinačna ustanova, institucija, a i javni uposlenici i predstavnici u društvenim strukturama IMALI SU DOVOLJNO PROSTORA ZA DJELOVANJE - blagovremeno, konstruktivno i praktično, u smislu rješavanja pitanja koje čine LANAC društvenog organizovanog djelovanja u cilju otklanjanja neprimjerenih i štetnih pojava kod mladih, preventivnog djelovanja u cilju uključivanja i koordiniranja šire društvene zajednice, poduzimanje mjera koje bi uredile zakonske odredbe u cilju spriječavanja i nagomilavanja primjećenih i registrovanih delikventskih prestupničkih aktivnosti, i tako dalje. Znači, iako se bježi od krivice, u ovim dramatičnim satima, ne može se pobjeći od odgovornosti, a naročito ne prestavnici građana u društvenim strukturama koje su građani i birali da ih predstavljaju i zastupaju i štite njihova građanska i demokratska, pa i ljudska, prava - što se bahato krše u teško sagledivim okvirima i dimenzijama. Očita je MORALNA kriza u gradu na Miljacki, a šta su radili i zastupali u zastupničkim klupama - neka se sami zapitaju? Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo odavno je mnogo toga jasno, i kroz naše aktivnosti i rezultate rada vidi se ČIME SMO SE BAVILI, a to smo radili na volonterskoj osnovi, dok je gospoda plaćena da ove stvari radi, koje mi promoviramo godinama, a samo rijetki pojedinci su se interesovali za naše angažmane i podržavali naše projekta. Ko su i jedni i drugi - mi ne tajimo! Doista se morala desiti VANREDNA SKUPŠTINA da bi se načinila javna rasprava da bi na dnevni red došla pitanja o kojima treba dobro razmisliti da bi se govorilo - i kroz tu raspravu, kroz aspekt promatranja PROBLEMATIKE MLADIH, što se dosada nazivalo PROBLEMOM, a od problema je najbolje pobjeći, zastupnici i funkcioneri govore najjasnije o sebi - KO SU i ŠTA SU RADILI, kao i čime su bili zaokupljeni sve ove godine provedene u salama i kancelarijama, i očito, da im ovo pitanje samo remeti daljnje vizije i koncepte, jer su uhvaćeni u raskoraku, u raskoraku sa REALNOŠĆU, i svjedoče javno i glasno o sebi.

Na ulice vratiti sigurnost - mladima vratiti perspektivu


Naravno da OSTAVKE pojedinaca nisu bitne - radi smjene pojedinaca, ma kraju krajeva mogu i ostati na svojim položajima, bar što se mene lično tiče, jer ako se ne promjeni ODNOS prema javnim dužnostima i jasna odgovornost u odnosu na zadatke, nema ih KO i GDJE zamjeniti. Treba insistirati na donošenju PROGRAMA koji će unaprijediti ovo društvo i u tom pravcu treba da teče, i treba usmjeravati ove nemile događaje u glavnom gradu naše jedine države. Krenulo se i u pravcu da se uredi društvo, date su inicijative, uz paralelno personaliziranje i branjenje ličnih pozicija uz okrivljivanje drugog i drugih, ali vidjeće se na šta će izaći, a ne bi valjalo da društvo ostane neuređeno i da nema Programa jer onda nema ni ODGOVORNOST, a bez jednog i ono drugo je besmisleno, jer niko ne preuzima obavezu da bude odgovoran, već u maglama društvene nefunkcionalnosti traži mjesto gdje će ga sve mimoići po pitanju preuzetih obaveza. Ipak, su istjerani na površinu, mada svaki oblik vandalizma trena osuditi kao pogrešan metod djelovanja u društvu, i moraju se izjasniti javno - a građani imaju priliku da vide neke ljude u nekom novom svjetlu. Mnogi će biti šokirani i teško je sve to sagledati, ali jasna orijentacija ne smije se gubiti i mora se ostati doslijedan u istrajnosti da se ovo naše društvo, a i naš glavni grad, ustroji na racionalan i efikasniji način gdje će se na ulice vratiti sigurnost a mladi vidjeti perspektivu.Ostali prilozi:
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
» ŠTA HOĆE HRVATSKA POLITIKA U BOSNI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. October 2018 20:20
» GRAĐANI BIH NISU GLASALI ZA PROMJENE
Zijad Bećirević | 10. October 2018 13:32
» KONFERENCIJA U AMSTERDAMU O MUSLIMANSKO-JEVREJSKOM DIJALOGU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. October 2018 13:17
» POLITIKA KAO DRŽAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. October 2018 21:09
» POLITIKA KAO NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2018 19:53
» POLITIKA KAO NAUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2018 00:05
» SEAD MAHMUTEFENDIĆ - PRIČE I DOGAĐAJI VELIKIH PISACA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 29. September 2018 15:45
» KAKO JE NASTAO KONCEPT O HALAL HRANI KOD NAS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2018 17:22
» MUSLIMANI U BOSNI - META ZA NOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. September 2018 17:02
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
Mr. Milan Jovičić | 26. September 2018 20:31
» MUDROST I HRABROST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. September 2018 20:43
» ISTINA - PRAVDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2018 17:55
» NAPAD U AHVAZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2018 17:38
» BRAVO, BAKIRE - TAKO TO TREBA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2018 13:21
» GLADAN STOMAK I GLADNA DUŠA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2018 16:30
Ostali prilozi istog autora:
» POVRATAK IZGUBLJENE NADE
02. November 2009 07:27
» KO JE LIDER BUDUĆNOSTI BiH?
21. April 2008 10:45
» CARSTVO ANTILOGIKE
17. March 2008 11:58
» KORAK NAPRIJED - NAZAD DVA
10. March 2008 17:10
» KUDA IDE GLAVNI GRAD? (II)
17. February 2008 07:26