Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Serijal: Kuda ide glavni grad? (IV)
NOVI MIRNI PROTESTI GRAĐANA SARAJEVA
Autor: Ibrahim Osmanbašić
Objavljeno: 02. March 2008. 06:03:15

Neke nevladine organizacije su se pojavljivale kao „jedni od organizatora protesnog okupljanja građanja“, ali, na zadnjim skupovima - ne ističu se više njihova uloga javno - mada se zna da su oni tu bili od starta, jer godinama su angažovani u afirmaciji glasa građana, i da su još tu negdje u svemu ovome. Šta to govori?
To mnogo govori - jer faktički, vlast nema s kime da razgovara - gledajući to formalno, a suštinski, postavlja se pitanje da li se taj razgovor istinski želi.. jer vlast ima sve društvene resurse na raspolaganju... oni daju zakone.. a i sprovode ih... zna se kolika je i dokle sve može doprijeti snaga vlasti - ali to nije dobro za građane ako je to STRAHOVLADA.
Na Dan nezavisnosti BiH, 01.03.2008. godine, održan je novi protesni skup građana Sarajeva, gdje se okupilo nekoliko stotina građana, uglavnom mladih i tokom kojih je izraženo nezadovoljstvo na stanje u glavnom gradu po pitanju - sigurnosti, neadekvatnog sankcionisanja kriminalnih radnji, neefikasnosti u pogledu prevencije i suzbijanju maloljetničke delikvencije, tolerisanja visokog stepena korupcije u društvenim strukturama, nepostojanju prakse preuzimanja odgovornosti za posao koji se obnaša u ime građana, kao i ignorisanju građanskih zahtijeva za unapređenje društvene efikasnosti i poboljšanja ukupnog stanja u društvu - a tokom kojih su upućeni zahtjevi za odstupanje od položaja čelnih funkcionera gradske i kantonalne vlade. Novo protesno okupljanje je napravilo iskorak u artikulisanju građanskog nezadovoljstva i istrajavanju na uvažavanju postavljenih zahtijeva prema strukturama vlasti kroz prikupljanje potpisa za peticiju - kojom se želi argumentovati da iza ovih zahtijeva stoji volja velikog broja glavnog grada, što je u duhu demokratske prakse slobodnog ispoljavanja stavova i mišljenja. Organizator protesnih skupova u glavnom gradu, koji se javno predstavlja kao „grupa forumaša okupljena oko web-portala Sarajevo-x“, još jednom je pokazao da se ovaj vid javnog i slobodnog manifestovanja mišljenja i raspoloženja građana organizira u namjeri upražnjavanja legitimnih građanskih prava i sloboda koja građanima stoje na raspolaganju u demokratskom društvu, kao i prava za javnim ispoljavanjem ličnog mišljenja i stavova o pitanjima od vitalnog, egzistencijalnog i općeg značaja i interesa. Svakako da se kroz ove proteste popunjava praznina koja već dugi niz godina se osjeća kao grozničavo pomanjkanje za kanalisanjem čisto građanski zahtijeva prema društvenim strukturama - oslobođenih ideološke obojenosti političkih centara moći, koji javnom šutnjom žele prekriti neminovnu nerovozu koja ih mora uznemiriti uslijed pomisli - da se nije grudva zakotrljala niz brijeg opće građanske frustracije i nezadovoljstva stanjem u koje se društvo nalazi. Protekle sedmice su praktično indikativne u pogledu jedne stvari - kad se hoće i može se biti efikasan, jer su pokrenute aktivnosti i pitanja stavljena na dnevni red a što je godinama skupljalo prašinu na policama i u ladicama. Stanje sigurnosti se znatno poboljšano zadnjih dana u gradu a svakodnevno se može čuti da su pokrenuti procesi koji treba u kratkom vremenskom roku da obezbjede znatno efikasniji sistem u bezbjednosnom kontekstu - što govori da se „glas građana“ shvatio veoma ozbiljno.

Kliknite na sliku za uvećati
Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a na protestuPitanje je zašto se tek pod „javnim pritiskom“ pokrenuo taj proces?
A iza tog pitanja je niz logičnih pitanja koja mogu u potpunosti razložiti ukupno stanje i odnose koji su aktuelni u glavnom gradu - ali neka bitna pitanja, od interesa za građane, trebaju da ostanu u trajnom fokusu građanskog angažmana sve dok ne budu zaživjela na način koji je u duhu pozitivne demokratske prakse i tradicije. Jedno od tih pitanja je dijalog građana i društvenih struktuta, na način koji će biti respektovan i na koji se treba blagovremeno i adekvatno reagirati; dijalog radi informisanja i objašnjavanja namjera, planova i aktivnosti; dijalog koji će biti praktično konzekventan - a ne samo verbalno „nadmudrivanje“. Svakako da se putem nevladinog sektora treba unaprijediti taj dijalog između građana i društvenih struktura - a on u ovom momentu na tom nivou da nemože odgovoriti zahtijevima vremena, dakle, dijalog i programska saradnja vladinog i nevladinog sektora ne daje neophodne rezultate koji bi kroz sistemska rješenja i programske angažmane otvarali prostor za angažman građana, kao i za razmatranje građanskih inicijativa. Nevladin sektor optužuje strukture vlasti za korupciju i nepostojanje kriterija za programsku suranju na bazi kvaliteta, već se proizvoljno raspoređuju sredstva bez značajne javne kontrole i nadzora, dok vladin sektor smatra da nema ozbiljnog partnera i sagovornika u nevladinom sektoru, pa ga angažuje prema ličnom nahođenju i potrebama - bez postojanja obavezujućih strateških dokumenata i funkcionalnih sistema, a čime bi se stvarale pretpostavke za kvalitetnu programsku saradnju. Svakako da je u toj relaciji vlada u znatno boljem položaju - jer raspolaže društvenim sredstvima i finansijama, i može donositi odluke na koje, ipak, NVO sektor ne može imati ujecaj, niti može postavljati pitanja u tom kontekstu, a što bi imalo bilo kakvu praktičnu vrijednost. Dakle- odgovornost vlade ne postoji za stanje i ambijentu u kojem djeluje NVO-sektor, u konkretnom smislu, osim u formalnom, i kada se govori o NVO, govori se o rukovodstvu istih, a zanemaruju se i članovi, a kamoli da se dođe do ozbiljnih analiza o izvršavanju ciljeva koji stoje pred nevladinom sektorom.

Šta rade udruženja građana u glavom gradu?
Ne može se govoriti o građanima, o njihovim pravima i slobodama ako se ne uzme u obzir UDRUŽENJA GRAĐANA, koja su forma koja se u demokratskom društvu pruža građanim, koji treba prvi da artikulišu interese i nastojanja, svojih članova, dakle građana, i da ih putem inicijativa, programa i projekata proslijede u redovne institucionalne procedure.
Neke nevladine organizacije su se pojavljivale kao „jedni od organizatora protesnog okupljanja građanja“, ali, na zadnjim skupovima - ne ističu se više njihova uloga javno - mada se zna da su oni tu bili od starta, jer godinama su angažovani u afirmaciji glasa građana, i da su još tu negdje u svemu ovome. Šta to govori?
To mnogo govori - jer faktički, vlast nema s kime da razgovara - gledajući to formalno, a suštinski, postavlja se pitanje da li se taj razgovor istinski želi.. jer vlast ima sve društvene resurse na raspolaganju... oni daju zakone.. a i sprovode ih... zna se kolika je i dokle sve može doprijeti snaga vlasti - ali to nije dobro za građane ako je to StRAHOVLADA.
Otvoreno je pitanje, a i dileme - da li su se NVO povukle u drugi plan, u sjenku, ne izlaze u javnost, ne talasaju, jer im je priprećeno? To je vrlo moguće, ali to je nešto što je prisutno u odnosima kada se priča o vlasti..

Znači, sa javnim obezglavljivanjem, sve je prenešeno u sjenke društvene stvarnosti - jer na medijima se ne može čuti ni jedna ozbiljna diskusija između vladinih i nevladinih prestavnika, a prije je toga, nekako i bilo...Mediji definitivno u Sarajevu ne poklanjaju dovoljno požnje ovim građanskim protestima jer - ko zna, možda, u tome ne vide, ili ne žele da vide neku društveno konstruktivnu činjenicu ili mogućnost. Opet otvoreno pitanje - koje bi opet razotkrilo stvarno stanje i odnose u glavnom gradu - po pitanju želje, volje i nastojanja da se NEŠTO u društvu mijenja, bilo na bolje ili gore - ali mislim da je riječ PROMJENA, bilo kakva, ono čega se grad plaši po najviše - jer mnogima je dobro tako da su promjene, neke dublje, ono što bi prememetilo mnogo toga - a što bi dovelo upitnosti stvorenog konfora i privilegija elitiziranog sloja duštva.

Da li je moguće da u Sarajevu, gradu koji je duboko podjeljen - sa niz aspekata, može imati jednu GRAĐANKU PLATFORMU oko koje bi se okupile zainteresovane nevladine organizacije, u cilju organizovanog i programskog djelovanja na afirmaciji građanskih sloboda i mogućnosti u demokratskom društvu, upražnjavajući osnovne demokratske principe kao svoja načela pri javnom djelovanju? Nedostatak jasne, kvalitetne i integrativne građanske platforme - koja bi se izražavala kroz programske angažmane dugoročnog karaktera i davala konstruktivni doprinos u društvenoj nadogradnji i iznalaženju funkcionalnih rješenja u društvenoj praksi, a gdje se otvara prostor za građanske inicijative i angažmane, je REALNA ANOMALIJA u svakodnevnim životnim tokovima glavnog grada - a ta činjenica producira i multiplicira osjećaj otuđenosti i beskorisnosti, pa i suvišnosti i nepoželjnosti, u svome gradu, a manifestuje se kroz svakodnevni odliv i neiskorištenost kreativnih potencijala i energije koju ovaj grad, kao i cijelo društvo, realno posjeduje.
Da li je grad na Miljacki postao „nedosanjano carstvo babinih sinova“? - je pitanje koje, ako je realnost, onda sva priča o demokratskim slobodama i mogućnostima pada u vodu, kao i o NVO sektoru, pa i snazi argumenata a i samog Zakona, jer to je definicija koja podrazumjeva suštinsko stanje „zakonskog vakuma“ koje se javno podmeće pod neopstojna demokratska načela.

Dakle, ovdje u gradu, postoje „dežurne face“ šta trebaju putem javnog mjenja „masama“ da „objasni i pojasni“ sve javne akutne dileme, na način koji će stvoriti apsolutni košmar i gdje se gasi svaka iskra nade.

Nevladin sektor niko ništa ne pita - u suštinskom smislu, već se ignoriše od strane bahatih vlastodržaca, što su za sebe prigrabili i obilato koriste prava koja im stoje na raspolaganju, a marginaliziraju i prećutkuju sve ono što taj isti Zakon otvara mogućnosti i za druge. Kadkad je šutnja najefikasnije oružje za odbranu javnog primata.

Novi protesti su zakazani za slijedeći vikend i otvoren je prostor za meditacije o bolnim i tužnim realitetima koji su mnogima već prerasle u egzistencijalne more, a nekima luksuz stavljaju pod znak pitanja. Svakako da je teže smisliti pravo pitanje nego dati kvalitetan odgovor - a otvoreni demokratski procesi trebaju, a i moraju, kroz formu dijaloga da iznađu prihvatljive i efikasne društvene modalitete koji će se pretočiti u nastavak kontinuiteta prema pravdoljubivoj i slobodoljubivoj tradiciji glavnog grada, a koji u tom smislu ne bi trebao u ovom vremenu da zaostaje za svijetlim kursom povijesnog iskustva.Ostali prilozi:
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
» JE LI NA REDU JOŠ JEDNO HISTORIJSKI - PORAZNO SRPSKO "NJET" U BERLINU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 19:27
» ČITAJTE I UČITE ZNAKOVI NA PUTU... UOČI SUTRAŠNJEG “DRUGOG BERLINSKOG KONGRESA”!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 02:11
» ZAŠTO MILORAD DODIK IDE SAM KOD PAPE FRANJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2019 14:30
» NERAZUMNO JE, UČITI RIBE DA PLIVAJU
Mr. Milan Jovičić | 22. April 2019 16:05
» MILORADU DODIKU NA ČITANJE I OČITOVANJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. April 2019 19:05
» DA LI JE „VASKRSNUO“ NOVI SLOBODAN?
Mr. Milan Jovičić | 20. April 2019 12:04
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2019 14:14
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
Ostali prilozi istog autora:
» POVRATAK IZGUBLJENE NADE
02. November 2009 07:27
» KO JE LIDER BUDUĆNOSTI BiH?
21. April 2008 10:45
» CARSTVO ANTILOGIKE
17. March 2008 11:58
» KORAK NAPRIJED - NAZAD DVA
10. March 2008 17:10
» KUDA IDE GLAVNI GRAD? (II)
17. February 2008 07:26
» KUDA IDE GLAVNI GRAD?
13. February 2008 18:19