Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Ramazanske poruke i čestitke
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. August 2008. 11:08:28


U ponedjeljak prvi dan posta

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ramazana i prvi dan posta je u ponedeljak 1. septembra 2008.
Prva teravija je u nedjelju, 31. avgusta. Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić će prvu teraviju klanjati u Begovoj džamiji u Sarajevu.
U skladu s Hanefijskim mezhebom i prema tradiciji u BiH i ove godine će se teravih – namaz klanjati 20 rekata. Preporučuje se da se klanja dva sata poslije iftara.
Kako bi se mjesec ramazan što potpunije proveo u ibadetu i drugim dobrim djelima Rijaset je pripremio program ramazanskih aktivnosti.
U Sarajevu,centralni programi će se održavati u Gazi Husrev begovoj džamiji,a sastojat će se od učenja Kur-ana, vazova, mukabela, itikafa... Posebni programi će se pripremiti za 17. i 27. noć ramazana.
U pojedinim džamijama u Sarajevu kao što je Čaršijska, teravih namaz će se klanjati hatmom. I u većini drugih džamija učit će se mukabele,održavati vazovi i pripremati drugi prigodni programi.
Ramazanske aktivnosti u džematima u BiH i bošnjačkoj dijaspori upotpunit će teravih-imami i sejjar-vaizi.
Posebnu pažnju Islamska zajednica u BiH tokom ramazana poklanja akciji zekjata i sadekatu-l-fitra od kojih zavisi izdržavanje njenih odgojno-obrazovnih ustanova.
Znatan dio ramazanskih aktivnosti u saradnji s Vjersko-prosvjetnom službom Rijaseta pratit će i mediji.


Toronto

Ramazanska poruka i čestitka Tajib-ef. Pašanbegovića, gl. imam za Bošnjačku dijasporu u Kanadi

Ramazan je uvijek pripadnicima Islama bio najdraži gost. Njemu smo se radovali i radujemo mu se kao neprocjenjivom Allahovom dž.š. daru. Ramazan je mjesec Kur`ana i posta, ali i brojnih drugih blagodati. U njemu vjernici jačaju svoj iman, osjećaj samilosti i ljubavi prema bratu i sestri u vjeri, osjećaj darežljivosti prema nevoljnim i čovjekoljublja prema svim ljudima dobre volje.
Za Bošnjake ovaj Ramazan dolazi u jednom sudbonosnom periodu po njegovu budućnost. Ovo je godina lokalnih izbora, koji će odrediti dalji hod naše države u vecoj mjeri nego bilo koji drugi događaj. To nas dodatno stavlja pred obavezu da u ovom mubarek mjesecu preispitamo svoj odnos prema našoj vjeri i našem jedinstvu kao bitnim uslovima našeg opstanka.
Moleći Allaha dž.š. da nam pomogne da ovogodišnji Ramazan bude prekretnica u procesu našeg islamskog, bošnjačkog i bosanskog osvješćenja, čestitam svim Bošnjacima i Bošnjakinjama i braći i sestrama širom svijeta ovaj veličanstveni mjesec, iskreno svima želeći da ga isposte i provedu u ibadetu i djelima s kojima je Allah dž.š. zadovoljan.

New York

Ramazanska poruka dr. Bayram-ef. Mulića, predsjednika UO IABNA
Es-selamu alejkum,
Braćo i sestre u islamu,

Mjesec ramazana je mjesec posta, teravija, sadake, zekata, solidarnosti i mjesec kada se preispituje nas odnos prema sebi, porodici, prijateljima, zajednici i dobrim djelima. To je narocito mjesec discipline, samoodricanja, ovladavanja strastima, egom i prilika za pojedinacni i kolektivni duhovni preporod.
Svaki od nas koji želi da promijeni svijet oko sebe, mora prvo promijeniti sebe; očistiti svoj unutrašnj svijet od mržnje, zlobe i ljubomore i uljepšati svoj vanjski svijet vrlinom. Ramazan je prilika da postignemo mir u sebi kako bi ga mogli ponuditi drugima. Upravo zbog svoje poruke mira, pokornosti, bratstva i jednakosti, islam se širio kao neobuzdani plamen. Nekada davno, kao islamski vojnik pred velikanima Perzijskog dvora, Rubai ibn Amir je kazao: „Bog nas je poslao da oslobodimo ropstva jedni druge, poslao nas je da obožavamo jednoga Boga, da življenjem u pokornosti Bogu izbavljamo ljude iz tjeskoba teškog i uskog ovosvjetskog bivstvovanja, u širine ovog i budućeg svijeta, da živimo pošteđeni nepravde apsolutne moći vladara, u Božjoj pravdi donesenoj i nadgledanoj od strane islamskih autoriteta.“
U povodu nastupajućeg mjeseca ramazana, svima Vama, upućujem iskrene čestitke i želje da ramazanski dani i njegove noći donesu u Vaše domove radost, ljudsku toplinu, zdravlje i sreću, a odnesu sve naše grijehe, zlo i nesreću.
Ramazan kerim!


Chicago
Ramazanska poruka dr. Senad-ef. Agića, gl. imam Islamske zajednice Bošnjaka u Americi

Ovako pred ramazan piše najugledniji intelektualac današnjice (Foreign Policy Magazine), Turčin, gospodin Fethullah Gulen:
"Vjera je život srca; obredi vjerski su krv što venama njegovim teče; razmišljanje, samo-posmatranje i samo-kritika su temelji njegova trajanja.
Srce nevjernika je mrtvo; srce vjernika, koji ne obavlja propisane obrede, je na samrti; a srce vjernika, koji vodi računa o obredima, ali se ne podvrgava samo-kontroli, samo-disciplini i samo-kritici je izloženo mnogim duhovnim opasnostima i bolestima..."
Postiti znači izabrati Božiju stranu i kazati svojim čulima i materijalnim izazovima NE u ime višeg cilja - u ime novog duhovnog rađanja, snažnoga duhovnog uzleta ka Svevišnjem.
- Ako je vjera život srca, onda je ramazan vrijeme kada je život naših srca najintenzivniji,
- Ako su vjerski obredi krv što venama teče, onda ta krv za vrijeme ramazana teče još brže,
- Ako su samo-kontrola i samo-disciplina temelj trajanja, onda se u ramazanu to trajanje (ummeta) na najjasniji način potvrđuje.
Eto, zašto je naš dragi Poslanik a.s. toliko volio post - ništa nije njegovoj duši osiguravalo izvor energije i inspiracije tokom čitave godine, kao ramazanski post.
Učinimo maksimum da ramazan što bolje iskoristimo kako bismo na Ahiretu imali post i druge obrede kao svjedoke u našu korist. Nismo sigurni da će nam se dogodine pružiti prilika da dočekamo radosti ramazana, jer smrt može doći iznenada. A vrijeme ramazansko je toliko blagoslovljeno da je Poslanik a.s. govorio "da znate kakve se čari kriju u ramazanu, poželjeli biste da traje čitavu godinu."
U ponedjeljak, 1. septembra 2008. godine, nastupa prvi dan ramazani šerifa. Tim povodom, mubarek dane čestitamo svim sljedbenicima Din-ul islama, jetimima, porodicama šehida, borcima Armije RBiH, te Bošnjacima u domovini Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Kosovu, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Turskoj, te širom dijaspore gdje žive dobri Bošnjani.


Rani sabah u Sydneyu

Ramazanska čestitka Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije

Draga i poštovana braćo i sestre,
Dragi Bošnjaci i Bošnjanke,
Esselamu alejkum!

Pred nama je veličanstveni mubarek mjesec Ramazan. Mjesec u kojem je Uzvišeni Stvoritelj Allah dž.š. cijelom čovječanstvu objavio Kur'an, Svoju posljednju objavljenu Uputu, Riječ pomno sačuvanu. Dočekujemo mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa, mjesec posta i odricanja, mjesec žrtve, suosjećanja i pomaganja siromašnijih i slabijih, mjesec pobožnosti, i'tikafa, zikira, ibadeta, mukabela i činjenja drugih Bogu ugodnih djela, mjesec pomirenja među zavađenima i mjesec dobre volje među ljudima te lijepih i biranih riječi, oborenih pogleda, nasmijanih i veselih vjerničkih lica, razdragane djece, zajedničkih i slatkih iftara, milozvučnih ezana, teravija, mjesec sloge i zajedništva svih Muslimana. Mjesec kad ummet muslimanski jednom dušom diše i jednim srcem kuca! Neka sve nabrojano Ramazan bude i za nas Bošnjake rasute širom dunjaluka. Neka on također bude mjesec mira, ljubavi, pažnje, slobode i radosti svih dobrih ljudi svijeta.

Čini nam posebnu čast da svim, poštovanim imamima - nasljednicima Allahovih poslanika i svijetlim vodičima muslimanskih vjernika porijeklom iz BiH, Sandžaka, Kosova i šire a na podneblju dijasporskom, vašim mutevelijama i muhtarima vaših vrijednih džemata, predsjednicima i članovima neumornih odbora i uprava vaših zajednica i islamskih centara, vašim i njihovim familijama, rodbini i prijateljima, kao i svim vjernicima, ovom prilikom u ime Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije i u ime Ureda Glavnog Imama (našega ovdašnjeg dalekog nezvaničnog muftiluka) možemo uručiti tople i iskrene čestitke povodom nastupajućeg nam milog gosta, mubarek Ramazana.

Molimo Boga da i Vi pripadnici naroda bošnjačkog i članovi Islamske zajednice Bošnjaka širom svijeta u vašim džamijama, džematima, medžlisima i islamskim centrima ovogodišnji Ramazan dočekate u sreći, zdravlju, veselju, radosti i međusobnoj slozi i uvažavanju. Molimo Boga da Vam u njemu, prije njega i poslije njega, podari blagost, sreću, milost i oprost i da ga provedete na najdostojniji način osnaženog imana, veselijeg lica i od grijeha sačuvani i očišćeni, Amin!

Neka Vam je svima braćo i sestre Bošnjaci Australije i Vi koji živite širom dijaspore, sretan i mubarek Ramazani-Šerif.

Ramazan Mubarek Olsun!

Prof. hadži Salih ef. Mujala, Glavni Imam
Mr. Osman Softić, predsjednik

Ramazanska čestitka Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i muslimanima svijeta

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija američkih i kanadskih Bošnjaka, čestita svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i muslimanima svijeta nastupajuće ramazanske praznike, i da Ramazan isposte u ibadetu i provedu u miru.

Upravni Odbor KBSA

Ramazanska čestitka Muamer ef. Zukorlić, Glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji

Skoro godinu dana traje pokušaj otimanja Islamske zajednice. Bilo je to vrijeme velike kušnje za ulemu i muslimane ovog prostora. Božijom milošću i velikim saburom oni su pokazali visoku svijest o Bogu, kibli i saffu. Lišeni pravne i svake druge zaštite, zakonom garantovane, uspjeli su zahvaljujući neograničenom samoodricanju, kojem nas je Ramazan naučio.
Evo i sada smo na pragu Ramazana, željni da postimo, Kur’an da učimo, zekat i sadaku da dajemo i teraviju da klanjamo.
Uvijek, a sada posebno, treba nam snage i upute sa čistog Božijeg izvora kako bismo odlučno nastavili putem ljubavi prema Svevišnjem Allahu, Njegovom vjerovjesniku Muhamedu a.s. i svim ljudima. Sve u cilju časne uloge koju nam je Milostivi namijenio – biti Njegov namjesnik na Zemlji i boriti se za harmoniju i red medju ljudima, a protiv nereda.
U tom svjetlu, RAMAZANI ŠERIF MUBAREK OLSUN, sa željom da ga u zdravlju, rahatluku i ibadetu provedemo.

Ramazanska čestitka dr. Mustafe-ef. Cerića, reisu-l-ulema IZ u BiH
- Draga braćo i sestre,
U ponedjeljak 1. septembra 2008. godine po Miladu pada 1. dan ramazana u 1429. godine po Hidžri. Ovo je 1427. ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio Muhammedu, a.s., u drugom poglavlju Kur'ana Časnog 179. ajet u kojem se kaže: - Vi koji vjerujete neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni (Bekare, 179).

Naime, vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma, i čovjek sa razumom i sa strastima. Ako strasti nadvladaju razum, onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada stratsti, onda je čovjek bolji od meleka.

Dakle, čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela. U tom stalnom nadmetanju između čovjekovog duha i čovjekovog tijela najbolji sudija je pobožnost kojeg propisuje vjera kroz post. Jer u postu duša i tijelo postaju jedno biće u pokornosti Uzvišenom Bogu.

Mubarek ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje osobna pobožnost svakog čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti. "Post je - kaže Allah, dž.š. – moja stvar i ja ću to posebno vrjednovati."

Ramazanu nas uči samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjaća tjelesne strasti.

Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.

Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

Zato je sretan onaj koji se u ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji.

Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suojećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec ramzan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane ramazana,

Ramazan šerif mubarek oslun!Sarajevo

Ramazanska poruka Savjeta dr. Mustafe ef. Cerića, reisu-l-uleme IZ u BiH povodom Ramazana 1429/2008


U srijedu 20. 08. 2008. je u Sarajevu na Fakultetu islamskih nauka održana sjednica Savjeta reisu-l-uleme na kojoj je usvojena Ramazanska poruka, koju će hatibi u svim džamijama u domovini i dijaspori pročitati sutra, u petak 28. šabana, 1429/ 29. avgusta, 2008. godine.
Savjet reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojeg prema Ustavu Islamske zajednice, čine reisu-l-ulema, zamjenik reisu-l-uleme, dekan Fakulteta islamskih nauka i muftije, sastaje se u slučaju potrebe da se muslimanima saopći važna poruka.
Prvi put Savjet reisu-l-uleme se sastao 1. zu-l-hidže, 1420/7. mart, 2000. god., povodom hadža, i tom priliko je usvojio Izjavu o moralnoj obavezi.
Drugi put Savjet reisu-l-uleme se sastao povodom vojne intervencije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Irak 17. muharrem, 1423/20 marta, 2003. god.
Treći put Savjet reisu-l-uleme se sastao u Zenici 2. safera, 1429/ 9. februara, 2008. god. povodom napada na zakonom utvrđena vjerska prava, posebno pravo na predškolski vjerski odgoj.
Četvrti put je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sazvao Savjet reisu-l-uleme 19. šabana, 1429/20. avgusta, 2008. godine da bi podsjetio na važnost povijesnog trenutka za muslimane da budu kooperativni i jedinstveni na zajedničkom putu do željenog cilja.


Novi Pazar: Lejlek džamija


Ramazanska poruka Savjeta dr. Mustafe ef. Cerića, reisu-l-uleme IZ u BiH povodom Ramazana 1429/2008

Polazeći od kur'anskog načela da „su vjernici braća, te od kur’anske naredbe da “se muslimani uvijek drže zajedno”, kao i od kur’anske zabrane da „muslimani ne budu kao oni koji su se razišli i podijelili nakon što im je sve postalo jasnoُ , te od kur'anskog upozorenja da „se muslimani međusobno ne isključuju jer će im se tako uspjeh pretvoriti u porazْ i od kur'anskog poziva da „među muslimanima uvijek bude jedna grupa ljudi koja će pozivati na dobro“;
Nadalje polazeći od sunnetskog načela da “je vjernik vjerniku kao zgrada koja čvrsto stoji” te od sunnetskog učenja da “čovjek nema vjere dok ne bude volio svom bratu ono što voli samome sebi", kao i od sunnetskog upozorenja muslimanima da „se ne razilaze, jer oni koji su se razišli prije njih, propali su“ i od sunnetske naredbe da “muslimani budu predani zajedničkom dobru nasuprot ličnog interesa”;
Uvažavajući ustavno načelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da je institucija reisu-l-uleme „simbol jedinstva dina i ummeta“, te naglašavajući islamsku tradiciju Bošnjaka da „sloga kuću gradi a nesloga kuću razgrađuje“;
Osjećajući se pozvanim i odgovornim da ukaže na pojave koje kod muslimana izazivaju nemir;
Izražavajući zabrinutost zbog ne postojanja jedinstva oko bitnih pitanja za opstanak i razvoj naroda i države;
Vjerujući u blagodati mubarek Ramazana i učeći iskreno dovu da nam Allah Uzvišeni omili jedinstvo na Božjem putu istine i pravde, Savjet reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojeg čine reisu-l-ulemea, zamjenik reisu-l-uleme, dekan Fakulteta islamskih nauka i sve muftije na dan 19. šabana 1429, odnosno 20. avgusta 2008. godine, objavljuje:

RAMAZANSKU PORUKU

1. Mubarek Ramazan je najbolje vrijeme a post je najbolji način da se osnaži muslimansko bratstvo kroz savladavanje pojedinačnog ega i osobnog interesa što slabi sposobnost Zajednice. „Primjer bratstva muslimana je kao jedno tijelo u ljubavi, samilosti i suosjećanju pa kada je jedan dio bolestan cijelo tijelo pati od nesanice i groznice“ – kaže Alejhisselam. Bratstvo u vjeri je blagodat koja se očituje u međusobnom pomaganju na dobrom putu. Graditi, razvijati i čuvati bratstvo muslimana u različitosti je farz svakom muslimanu i muslimanki.

Pljevlja: Husein Pašina džamija

2. Jedinstvo sudbine je prednost koja se očituje u međusobnom dogovaranju na putu do zajedničkog cilja. Jedinstvo u različitosti mišljenja je bogatstvo koje snaži Zajednicu. Isto tako, jedinstvo u različitim mogućnostima je pravi put koji drži zajednicu na okupu oko sudbonosnih pitanja za opstanak i napredak. Slobodno i pošteno dogovaranje je uvjet za jedinstvo riječi i djela. Zato se kaže, nemoj ići ispred mene, jer ne znam hoću li te slijediti. Nemoj ići iza mene, jer ne znam hoću li te voditi. Već budi uvijek uz mene, jer znam da te uvijek trebam. Alejehisselam kaže: - Allah je uz čovjeka sve dok je čovjek uz svog brata!

3. Nema jedinstva bez pravde i međuljudskog povjerenja. Pravda donosi jedinstvo, kao što odgoj i obrazovanje doprinose pravdi. Da bi ljudi bili sposobni da aktivno sudjeluju u izgradnji društva i države, potrebno je da budu na takvom stupnju obrazovanja koje im omogućava da razumiju pitanja s kojima se suočava njihova zemlja. Potrebno je omogućiti razvoj društvene pravde i jednakopravnosti, a ne pustiti da se neki nezakonito bogate, dok drugi pate zbog siromaštva. Postoji način da se ljudi oslobode od bijede i siromaštva. Svi ljudi treba da imaju jednaku priliku u društvu i svima mora biti dostupno elementarno obrazovanje i nužno zdravstveno osiguranje. U demokratskom društvu pravosuđe mora biti pošteno i neovisno od politike ličnih interesa i isključivih političkih ideologija. Pravedni zakoni se ne donose da bi se kršili, već da bi se štitila ljudska prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Vrata Aladže džamije

4. Nema jedinstva bez jasne vizije budućnosti. Nije mudro stalno mijenjati glavne pravce u politici tako da narod ostaje u nedoumici gdje treba da ide. Mora postojati vizija naše budućnosti oko koje nema neslaganja. Jer, narod koji nema viziju za svoj opstank i razvoj, osuđen je na propadanje. Sudbina bošnjačkog naroda, ne samo u Bosni i Hercegovini, već ma gdje Bošnjaci bili nije u nadmoćnosti pojedinca i njegovoj ličnoj ambiciji, već u našoj pojedinačnoj sposobnosti da budemo neodvojivi dio cjeline koja zna šta hoće, koja može kad hoće, uz Allahovu pomoć, i koja je jedinstvena u hodu prema jasno određenom cilju.

5. Rukovodeći se izrekom Hazreti Alije: - Najupućeniji čovjek u duh vremena je onaj kojeg ne iznenađuju događaji njegovog vremena, Savjet reisu-l-uleme poziva sve misleće ljude u bošnjačkom narodu da ih „događaji ne iznenađuju“, već da se aktivno uključe u definiranju smisla naše sloge i osmišljavanju naših različitosti u jedinstvu vizije za našu bolju budućnost.

6. Savjet reisu-l-uleme posebno apelira na imame, hatibe, muallime i vaize da svojom riječju i djelom budu najbolji primjer jedinstva muslimana, posebno u mubarek mjescu Ramazanu.


Istanbul

7. Savjet reisu-l-uleme poziva muslimane u domovini i dijaspori da zajednički učimo ovu dovu:

Allahu Svemogući, neka ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom i međusobnim povjerenjem. Osposobi nas, Bože, da volimo brata i da mu oprostimo ako je prema nama grijeh počinio. I obdari nas, Bože, snagom da od brata oprost tražimo ako smo mi prema njemu pogriješili.

Allahu Sveznajući, pouči nas da vidimo dobro koje je ispred nas a ne zlo koje je iza nas. Nauči nas da govorimo lijepe riječi jedni drugima. Uputi nas, Bože, da nađemo otvoreni put do srca našega brata. Pokaži nam, Bože, znak Tvoje milosti koja će nas voditi do milosti našega brata.

Allahu Plemeniti, daj da iz tvrdih srca naših poteče bratska ljubav kao što daješ da iz tvrdog kamena voda teće. Osvjetli nam, Bože, um mudršću koja će nas voditi do hrabrog i istinskog povjerenja. Jer mi znamo da si Ti zadovoljan da živimo u slozi i ljubavi. Ti nisi zadovoljan da živimo u mržnji i zavađi.

Allahu Milostivi, obaspi nas bereketom Tvoje milosti, Tvoje upute i Tvojeg oprosta kojeg si obećao onima koji se raduju u ibadetima mjeseca Ramazana. Amin!


RAMAZAN MUBAREK SVIM VJERNICIMA ŠIROM DUNJALUKA

Grand Rapids: Behar džamija u izgradnji
Pred nama je još jedan mubarek mjesec Ramazan, mjesec posta, pokajanja, mjesec bogobojaznosti, dobrih djela. To je mjesec mnogobrojnih ibadeta, mjesec Kur’ana, Lejletu-l-Bedra i Lejletu-l-Kadra, mjesec bratskih susreta, oprastanja i međusobnog potpomaganja i solidarnosti.

Zato koristimo ovu priliku da vam čestitamo njegov dolazak i da vam poželimo sve najbolje, s dovom Svevišnjem Gospodaru da Vam olakša i primi vaš ibadet .

Mjesec ramazan je za sve muslimane širom svijeta, najdraži gost koji nas posjećuje svake godine i donosi najdraže darove, sjećanja i uspomene. Zato usred njegovih dešavanja nijedan musliman ne ostaje ravnodušan. Posebno se Ramazanu raduju oni što im siromaštvo i neimaština obilježavaju svakodnevicu, kao što su bolesnici, jetimi, i oni koji nemaju nikog svoga. Takvih je nažalost veliki broj ali oni s nadom isčekuju mubarek Ramazan, sigurni da će biti pomognuti i obradovani Allahovom milošću, i pomoći od iskrenih vjernika.
U mjesecu Ramazanu je objavljen Kur’an, u njemu se nalazi noc koja je vrijednija od 1000 mjeseci. On je mjesec strpljivosti a nagrada za nju je Džennet.
To je mjesec ciji je pocetak milost, sredina oprost, a kraj oslobadanje od vatre.

Zato nastojmo postići sljedeće;

1. Učiniti pokajanje teubu Uzvišenom Gospodaru;
2. Što više učiti Kur’an ali sa razumjevanjem;
3. Što više čitati hadise Allahovog Poslanika;
4. Što vise klanjati nafilu namaz;
5. Činiti dovu Allahu dž.š.;
6. Tragati za noć lejletul-kadra;
7. Ustajati na sehur je berićet i požurivati sa iftarom;
8. Davati sadaku i zekat, i čuvati se od jezika.

Gospodaru naš, obraduj nas mubarek mjesec Ramazanom, primi nase ibadete, budi nam milostiv na Sudnjeme danu, i podari nam Džennet firdeus. Amin!

Džemat ICC Behar
Imam Edib Makić

Mekka


Iskoristi ramazansku milost!

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu, na svim blagodatima koje svakog trena vidimo oko sebe, i neka je selevat i sellam na našeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s. Neka je svaka hvala Milostivom sto nam je dao da dozivimo ovaj Ramazan i da ga ispostimo insh-Allah u hajru i zdravlju.

Kaže Uzvišeni Allah dž.š. u Kur’anu: "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni." (Suretu El-Bekare: 183)
I ja se nadam da će ove riječi Uzvišenog uticati na nas, Pa će nas ovaj Ramazan naučiti da budemo više bogobojazni. Da ce nas naučiti das mo više svjesni Allaha.

Prenosi Selman r.a.: "Poslanik s.a.v.s. nam se obratio na kraju mjeseca ša'bana, rekavši: "Ljudi, dolazi vam veliki mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah dž.š. je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu dž.š., u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je Džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiće i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču." Tada ashabi rekoše: "Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača!?" Muhammed s.a.v.s. reče: "Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka. To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah dž.š. će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu činiti četiri stvari; dvije sa kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo i dvije koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo su: šehadet (svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha dž.š.) i da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu: da Allaha dž.š. molite za džennet i tražite zaštitu od vatre. Ko napoji postača, Allah dž.š. će ga napojiti sa moga izvora, tako da nakon toga neće ožedniti i kao takav će ući u Džennet!" (Ibn Huzejme)

Zaista ove riječi su dovoljne svakom vjerniku koji imas iskreno srce, da probude duboka razmišljanja o ovim riječima i pokuša sprovesti ove stvari u ovom Ramazanu. Koje će nam biti dovoljne samo ako budemo dovoljno iskreni.

Molim Allaha da poveća uzajamno poštovanje i ljubav među svima nama. Da iz ovog Ramazana izadjemo bolji nego što smo ušli u njega. Molim Ga da nam se smiluje i poveća naš iman.
U ime Odbora Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, i u svoje ime želim, da svim muslimanima čestitam nastupajući muberek mjesec Ramazana, da ga u zdrvljau i veselju dočekujemo sa našim bliznjim i voljenim. Amin!!!

Salem ef. Cecunjanin
Imam Bosansko-hecegovačkog islamskog centra
New YorkOstali prilozi:
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Nezim Halilović Muderris | 09. June 2018 14:37
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
Admir Muhić | 21. May 2018 21:35
» RAMAZAN MJESEC MIRA I RADOSTI: ZNAMO LI ZAŠTO POSTIMO?
Dr. Ismail Haverić | 16. May 2018 20:39
» RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. May 2018 15:19
» RAMAZANSKI KANDILJI
Eset Muračević | 16. May 2018 00:03
» U SUSRET RAMAZANU 1439.H./2018. GODINE
Nezim Halilović Muderris | 11. May 2018 17:44
» RAMAZAN - VITAMINI ZA DUŠU
B.net | 08. May 2018 15:59
» VAKUF – POUZDAN OSLONAC NEOVISNOSTI I SIGURNOSTI ZAJEDNICE
Mr. Salem-ef. Dedović | 22. April 2018 12:48
» DVADESET I ŠESTA GODIŠNJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Nezim Halilović Muderris | 13. April 2018 20:35
» ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA MEŠIHATA
B.net | 14. March 2018 18:16
» DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE 1992. - 2018. GODINA
Nezim Halilović Muderris | 02. March 2018 13:44
Ostali prilozi istog autora: