Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
SKANDAL: BIH TREBA DA PLATI OBEŠTEĆENJE DARKU TRIFUNOVIĆU U IZNOSU OD 45.000 KM
Objavljeno: 20. September 2008. 05:09:36
Nekadašnji prvi sekretar Misije BiH u Njujorku Darko Trifunović, koga je sa tog mjesta smijenio tadašnji šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, dobio je spor protiv BiH, koja je dužna da mu isplati 45.000 KM na ime nematerijalne štete, odnosno povrede časti, ugleda i dostojanstva.Trifunović je potvrdio da je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo pravosnažnu presudu da BiH mora da mu isplati tu sumu, kao i da je prvostepenom vijeću vraćeno da sudi vezano za njegov povratak na posao i za kompenzaciju plata od 2002. do 2008. godine.

"Lagumdžija treba kad-tad da odgovara pred organima BiH, jer je svojim aktom donio odluku, ne da suspenduje, nego da izbaci sa posla prvog sekretara Misije BiH u Njujorku na bazi svog rješenja da nisam državljanin BiH. Možete zamisliti kakvo je to kršenje zakona i ljudskih prava. Da li jedan ministar spoljnih poslova ima mogućnosti da nekoga smjenjuje i da odlučuje o nečijem državljanstvu?", upitao je Trifunović.

On je istakao da mu je mnogo bitnije od novčane nadoknade da je Sud presudio da je bio u pravu i da mu je nanesen duševni bol.

Trifunović tvrdi da je smijenjen nakon što je govorio da je Misija BiH u Njujorku povezana sa mrežom Osame bin Ladena.

On je rekao da prije nego što je smijenjen, čak nije bio ni pozvan na konsultacije u Sarajevo, što je diplomatska praksa, zbog bojazni da bi tada iznio sve ono što što se dešavalo u Misiji BiH u Njujorku, odnosno "da je ta misija imala lažnog ili tajnog ministra savjetnika Safeta Ćatovića, za koga ekspert za terorizam u BiH Dževad Galijašević tvrdi da je Abu al Mali".

"Iznio bih činjenicu da je na adresi Misije BiH u Njujorku bila registrovana nazovi humanitarna organizacija „Global medikal rilif“, kao i mnoge druge nepravilnosti u radu, koje su Misiju BiH u Njujorku povezivale sa mrežom Osame bin Ladena", rekao je Trifunović.

Trifunović je naveo da bi za njega povratak na mjesto prvog sekretara bio degradacija, te dodao da od premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića i srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića očekuje da mu, u najmanju ruku, ponude mjesto ambasadora po izboru i da ga što hitnije imenuju.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija 2002. godine smijenio je Trifunovića sa mjesta prvog sekretara Misije BiH u Njujorku zbog toga što navodno nije bio državljanin BiH.
(Srna)Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47