Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

Poruke i čestitke
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. December 2008. 12:12:58
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!


U ponedjeljak, 08. decembra 2008. godine, nastupa prvi dan Kurban bajrama. Tim povodom, mubarek dane čestitamo svim pripadnicima islama širom dunjaluka.
Molimo Allaha dž.š. da svim hadžijama ukabuli hadž kao svima koji budu kurbane žrtvovali.
Mahsuz čestitke upućujemo svim našim posjetiocima koji nas čitaju a bajramuju uz ove najdraže mubarek dane.

R e d a k c i j a

BAJRAMSKA ČESTITKA ZAMJENIKA REISU-L-ULEME HFZ. ISMET EF. SPAHIĆA

Povodom sutrašnjeg Kurban bajrama danas je zamjenik reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet ef. Spahić uputio bajramsku čestitku:

-Draga braćo i sestre,
Hadž je ibadet koji je put prema Allahu dž.š., vrhunac svijesti, stalna duhovna veza, koja čovjeka štiti od grijeha, šejtanskih spletki, širka i zaborava na Allaha dž.š.
Kurban simbolizira čovjekovu poslušnost i odanost Bogu, spremnost da se strpljivo ustraje na Njegovom putu. To je približavanje Bogu, jer onaj ko je blizak Bogu, blizak je i ljudima. Takav želi svom bratu ono što sam sebi želi. Najdraže djelo Allahu dž.š. je ono koje obraduje tvog brata.

Najbolja bajramska osobina je da obnoviš prekinute veze sa čovjekom s kojim si prekinuo i da oprostiš onome koji ti je nepravdu učinio.

Bajram je radost pojedinca, porodice, džemata i islamskog umeta. To je približavanje Bogu, jer koliko je neko blizak Stvoritelju, toliko je blizak čovjeku. Klanje kurbana ima za cilj da u sebi ubijemo sva negativna svojstva, da nas približi Bogu i čovjeku i da gradimo jedinstvo i zajedništvo, koje je uslov da nam ovo bude na pomoći, kako stoji u hadisu.

Svim muslimanima i muslimankama, svim našim hadžijama, svima onima koji su kod svojih kuća, od srca čestitam mubarek Bajram, moleći Allaha dž.š. za zdravlje, za njihov uspjeh u radu, za Allahov blagoslov i bereket.

Posebno čestitam prognanim, bolesnim sa dovom da im Allah dž.š. bude na pomoći.

Osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!


Bajramska poruka Glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića

Muslimani u Sandžaku i Srbiji i ovaj bajram dočekuju zabrinuti za svoje jedinstvo, lišeni ravnopravnosti sa drugima, svojih ljudskih i vjerskih prava i tako natjerani na dodatnu žrtvu u cilju opstanka i očuvanja dostojanstvenog života.

Hadž je stub jedinstva islamskog ummeta. Punih stotinu godina , ummet lišen hilafeta, duhovno i politički obezglavljen, održava svoje jedinstvo zahvaljujući odabranim ljudima u jedinstvenoj bijeloj odjeći, koji u tavafu oko Kjabe i na Arefatu predaju svoje biće u znak zahvalnosti Stvoritelju. Uživajući u savršenom duhovnom uzbuđenju, čisteći svoje namjere i dušu, prkose rasnim, etničkim, socijalnim, kulturnim i drugim razlikama. Sa mjesta najbližih Stvoritelju prenose nam Njegovu svetu poruku: ,,O ljudi od jednog muškarca i jedne žene smo vas stvorili, nacijama i plemenima učinili, da bi ste se upoznali. Najbolji medu vama je onaj koji je najbogobojazniji."

Kurban je bliskost sa Stvoriteljem kroz spremnost na žrtvu imetka u cilju zaštite vrijednosti života, vjere, dostojanstva, trezvenosti i porodice. Biti spreman na žrtvu imetka za ove vrijednosti znači osigurati pravo na opstanak, uspjeh i pobjedu.

Muslimani u Sandžaku i Srbiji i ovaj bajram dočekuju zabrinuti za svoje jedinstvo, lišeni ravnopravnosti sa drugima, svojih ljudskih i vjerskih prava i tako natjerani na dodatnu žrtvu u cilju opstanka i očuvanja dostojanstvenog života.

Ma koliko nam teško bilo nećemo dozvoliti da ljubav i želju za dobročinstvom iz naših srca potisne nešto što ne pripada našem duhovnom i moralnom vrijednosnom sistemu. U školi hadža naučili smo kako očuvati naše jedinstvo. A kurban nas inspiriše da izdržimo pred udarima nepravde. Tako osnaženi neka naša srca i naše porodice sijaju svjetlom radosti bajrama.

Svim pripadnicima islama i svim dobrim ljudima, BAJRAM ŠERIF MUBAREKI OLSUN.


Kurban-bajramska čestitka ambasadorice dr. Turković

U povodu nasupajućeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama,
Građanima Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti, koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama, upućujem iskrene čestitke i najtoplije želje i želim da ovaj veliki praznik ispuni Vaše domove srećom i zadovoljstvom.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Dr. Bisera Turković, ambasador Bosne i Hercegovine
u Sjedinjenim Američkim Državama


Bajramska čestitka Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike


Es-selamu alejkum,

Kurban-bajram ove godine pada 8. decembra, 2008. Tim povodom Vama i vašim cijenjenim posjetiocima šaljem u ime Islamske Zajednice i osobno sljedeću bajramsku poruku:

Islam je vjera sinteze, a institucija hadždža čiji je epilog Kurban-bajram je najočitiji dokaz. Sve se odvija izmedju dva brda – ‘brda svjetlosti’ i ‘brda milosti’. U ibadetu hadždža se najjasnije otkriva iskonska težnja čovjeka da dosegne sami vrh dobra - na Arefatu, na brdu milosti, se najbolje vidi ta izvorna bît čovječanstva; u tavafu oko Kabe se najglasnije čuje čovjekova želja za uključenjem u ritam kosmosa.

Svakako, i ova blizina ehli-i kitabijskih blagdana te Kurban-bajram treba da bude znak o našoj zajedničkoj brizi pred Jednim Bogom. O našoj zajedničkoj odgovornosti pred Bogom koji je objasnio Muhammedu, a.s., istinu o La ilahe illellah i pravdu o

Čestitka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića
u povodu Kurban-bajrama


ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE ŽELJKO KOMŠIĆ U POVODU PRAZNIKA KURBAN-BAJRAMA UPUTIO JE ČESTITKU REISU-L-ULEMI MUSTAFI EFENDIJI CERIĆU I SVIM VJERNICIMA ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI U BiH I DIJASPORI

„Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i dijaspori srdačno čestitam veliki islamski praznik Kurban-bajram uz iskrene želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i dijaspori želim da dane ovog velikog praznika provedu u porodičnom zajedništvu, dobrom raspoloženju, miru i veselju, a da dani koji dolaze budu ispunjeni poštenjem, razumijevanjem i tolerancijom.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!“
tome da nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti bjelac nad crncem, niti crnac nad bjelcem, osim po stupnju njihove odanosti Božijim zapovijedima, tj, njihovoj ljudskoj dobroti. U vjeri islama koja ne priznaje nikakvu isključivost, niti opravdava bilo kakav oblik nasilja.

Kurban-bajram kojim komemoriramo spremnost Ibrahima a.s. na najveću žrtvu je praznik u kome smo svi mi pozvani da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se još više približili svojoj porodici,
prijateljima, komšijama i svojoj domovini.

Svim muslimanima koji žive i borave u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, posebno New Yorka i okline upućujem iskrene čestitke i najtoplije želje da ovaj veliki praznik ispuni naše duše srećom i zadovoljstvom. Sa posebnim željama Kurban-bajramske čestitke upućujem našoj braći i sestrama u BiH, Turskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu sa riječima:

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Predsjednik UO (IABNA) Mešihata IZ Bošnjaka u SAD i Kanadi u formiranju Dr. Bayram-ef. Mulić, New York


Kurban-bajramaska čestitka predsjednika Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku

Bismillahi rrahmani rrahim

Es-selamu alejkum,
U ime Gospodara se počinje a zahvalom Njemu završava svako dobro djelo. Allahu je prava vjera jedino Islam a svim sljedbenicima prave vjere jedini praznici dva Bajrama -ramazanski i kurbanski. Djela su kod Uzvišenog primljena jedino ako su učinjena iskreno i samo u Njegovo ime, i "Kada Allah i Njegov Poslanik nešto odrede onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po sopstvenom nahođenju postupe, a ko Allaha i Njegovog Poslanika ne posluša taj je sigurno skrenuo sa pravog puta" (Kur'an 33:36)

Kurbanski Bajram je pred nama, kao mubarek dan robova Milostivog i kao podsjetnik i uputa ummetu Muhammeda a.s. i sljedbenicima Allahove vjere kako je primjer Ibrahima a.s. pravi primjer samo onima koji se Allaha boje i koji slijede sunet Njegovog Poslanika. Allah je učinio da Kaba, Časni Hram, sveti mjesec Zullhidža i kurbani budu preporod za one koji žele naklonost i nagradu Gospodara svoga, te Ga molim da primi hadž robovima svojim i sva djela učinjena u Njegovo ime. Molim Allaha dž.š. da izbriše razlike koje nas razdvajaju i da nas napravi jedinstvenim kao što su bili jedinstveni oni iz najboljih generacija ummeta Muhammeda a.s.. Molim Stvoritelja da kurbani trajno izbrišu glad i siromaštvo i da njihova raspodjela bude primjer kako trebamo dijeliti Allahove blagodati međusobno i pomagati one koji su nužni pomoći.
U isto vrijeme čestitam Kurban bajram svim Muslimanima širom svijeta uz želju da im ovaj Bajram bude svitanje boljeg dunjalučkog života i opskrba za bolji svijet, da im Allah olakša a onima koji im otežavaju oteža.
Našim Bošnjacima u domovini i diljem dunjaluka želim dobro zdravlje, rahatluk, beriket i da im Allahova milost obasja domove ma gdje živjeli. Posebne čestitke i želje upućujem mojim Plavljanima i Gusinjanima, onima koji su na svom vatanu i onima koji su daleko od njih, uvijek napominjući da ne smijemo zaboraviti čiji smo potomci i amanet koji nam je ostavljen od onih koji su bili neizmjerno ponosni na vjeru kojoj pripadaju i koji su u ime te vjere nerijetko svoje živote zalagali.

Bajram Šerif Mubarek Oulsun!

Hadži Smajlje Srdanović,
predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje
New York


Čestitka Gl. Imama Bosansko-hercegovčkog Islamskog Centra NY/


Es-selamu alejkum
Bajram je praznik u kojem se svi muslimani raduju i kojeg svi rado iščekuju. To će uraditi i Bošnjaci u NY-u. Nadam se da će skola hadždža i kurbana, uticati na sve vjernike, i da ćemo svi svatiti njihovo značenje u našim životima.

I ovi dani pred nama su dani kad nas Allah dž.š. poziva da se žrtvujemo za Njega i Njegovu vjeru. A to je obaveza sviju nas. Nadam se da više nećemo biti žrtva naših neprijatelja, već ćemo biti žrtve za ovu vjeru za koju se jedino vrijedi žrtvovti. A ta žrtva će nas dovesti do iskonske sreće!

Želim ovom prilikom u moje lično ime i u ime Odbora Bosansko-hercegovačog Islamskog centra u New Yorku čestitati nastupajuće bajramske dane svim muslimanima širom svijeta, u nadi da će mo iz ovog bajrama izaći bolji i sa više ljubavi međusobno. Molim Allaha da još mnogo bajrama dočekamo u zdravlji, rahatluku i pokornosti Uzvišenom Allahu dž.š.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Salem ef. Cecunjanin
Glavni imam Bosansko-hercegovackog Islamskog centra u NYBajramska čestitka Ženske grupe BAKA - Chicago


Iskrene želje i čestitke povodom nastupajucih mubarek bajramski dana. Bajram serif
mubarek olsun!

- Ženska grupa pri Bosansko-američkoj kulturnoj asocijaciji
NorthbrookPoštovani Prijatelji,
Es-selamu Alejkum,

U ime Islamske zajednice Gazi Husrev-beg u Sydneyu kao i u svoje lično ime želim da vam zaželim sretne mubarek bajramske dane. Molim Dragog Boga da bajramske dane provedete u dobrom zdravlju u krugu vaših najdražih.

Bajram šerif mubarek olsun!

Jasmin ef. Bekrić


Bajramska čestitka Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

U povodu muslimanskog blagdana Kurban bajrama, u ime sjevernoameričkih Bošnjaka, svim vjernicima islamske vjere u matici i dijaspori, KBSA upućuje najiskrenije čestitke. Želimo da i ovaj bajram obilježite dostojanstveno, u miru, u jačanju tolerancije i vraćanju međusobnog povjerenja, približavanjem jedni drugima u plemenitosti i dobročinstvu.
Neka Svemogući Allah blagoslovi bošnjačka nastojanja u promicanju dostojanstva svakog čovjeka, te ispuni Bošnjake i bošnjačku zajednicu svojim milosrđem, radošću, mirom i zajedništvom.
Bajram Šerif Mubarek Olsun

UPRAVNI ODBOR KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE


Bajramska čestitka počasnog konzula BiH u Turskoj Kemala Baysaka IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike

G-din. Dr. Bayram MULİĆ, predsjednık
Poštovani Bayram-ef.,
Čestititam Vam predstojeće dane Kurban Bajrama i od srca Vam želim da ga dočekate, obilježite i ispratite, u sreći, zdravlju, blagostanju, međusobnom druženju i veselju sa nadom da će period koji je pred nama biti vrijeme ispunjeno sa puno više tolerancije, međusobnog razumijevanja, jedinstva i saradnje.
KURBAN BAJRAM MUBAREK OLSUN!

S poštovanjem,
A. Kemal BAYSAK
Počasni Konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj


Gradonačelnica Sarajeva čestitala Kurban-bajram

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac čestitala je Kurban-bajram dr. Mustafi ef. Ceriću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i muslimanima u Sarajevu i BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.
"Želim da ovaj blagdan hodočašća, darivanja i porodičnog zajedništva, provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju, te da svoju radost podijelite sa svojim najbližim, komšijama i prijateljima. Neka nastupajući blagdanski dani budu prilika za podsjećanje na značenje vrijednosti duhovne obnove, zajedništva i porodice, kao i na važnost međusobnog poštivanja, razumijevanja i otvorenosti prema drugom i drugačijem", navela je, između ostalog, gradonačelnica u čestitki.

Ove godine Grad Sarajevo neće povodom Kurban-bajrama upućivati pojedinačne čestitke poslovnim partnerima i drugim institucijama niti se tim povodom oglašavati u medijima, već će sav prihod predviđen za čestitke biti uplaćen narodnim kuhinjama na području grada.


Mesić čestitao Kurban-bajram

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je hadži Ševku ef. Omerbašiću, muftiji i predsjedniku Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, te svim vjerskim službenicima i islamskim vjernicima u Republici Hrvatskoj veliki islamski blagdan Kurban-bajram.
"Neka blagdanski dani hodočašća i molitve, vjerničkoga i obiteljskoga zajedništva i solidarnosti budu islamskim vjernicima u Republici Hrvatskoj nadahnuće da i dalje, kao vjernici i građani budu predani izgradnji društvenoga mira i napretka te međuvjerskog dijaloga i razumijevanja. U tome je islamska zajednica i do sada davala izvanredno važan doprinos.
U duhu tih misli svim islamskim vjernicima u našoj Domovini želim da im bajramski dani budu ispunjeni blagostanjem, zdravljem i svakim dobrom.
Bajram Šerif Mubarek Olsun!", navodi u čestitci predsjednik Mesić, priopćeno je iz Odjela za informiranje Ureda predsjednika Republike.


Bajramska čestitka Udruženja Bošnjaka Australije


Dragi prijatelji,
U ime Udruženja Bošnjaka Australije želimo vam čestitati predstojeće bajramske mubarek dane sa željom da ih provedete u zdravlju, veselju i berićetu.

Kurbanski bajram je izraz naše spremnosti na žrtvovanje i brige o onima što su materijalno slabiji od nas, što mi simbolično izražavamo klanjem kurbana i pravilnom podjelom kurbanskog mesa. Kurbanski bajram je i simbol našeg jedinstva, jednakosti, univerzalne pravde i odgovornosti prema Jedinom Stvoritelju, dok kao hadžije ogrnuti samo skromnim komadom platna stojimo na Arafatu bez razlike na boju kože, naciju, materijalno bogatstvo i društveni status.

Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, odvojimo malo vremena ovog Bajrama i izvagajmo naše prioritete, naša mjerila vrijednosti i ciljeve kojima stremimo na ovom svijetu. Probajmo vlastitim primjerom i upornim dijalogom utjecati na svoju djecu, da prihvate islamske vrijednosti i našu bošnjačku tradiciju kao najsigurniji oslonac i pouzdan vodič kroz sva iskušenja i probleme kroz koje prolaze u novoj sredini.

Molimo Allaha dželle-šanuhu da nas sve uputi na pravi put, put dobra i pravednosti kroz međusobnu saradnju, pomaganje i bratsko uvažavanje.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Upravni Odbor Udruženja Bošnjaka Australije
www.bosnjaci.org.au


ČESTITKA PREDSJEDNIKA BOŠNJAČKE STRANKE RAFETA HUSOVIĆA POVODOM KURBAN-BAJRAMA


Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović čestita Kurban-Bajram Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu efendiji Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere.

Poštovani Reise Islamske zajednice,
Ovo su dani bajramskog darivanja, solidarnosti i brige za bližnje. Kurban- Bajram nas podsjeća na važnost i stalnu potrebu uzajamne pomoći, ljubavi i pažnje, za dobro i prosperitet pojedinca i zajednice.
Kurban je put čovjekovog približavanja Stvoritelju , kao što se i molitvom svaki iskreni vjernik približava Bogu Uzvišenom. U ovim danima muslimani iz čitavog svijeta obavljaju hadž- hodočašće u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu.

Vjera je zbližavanje ljudi u ljubavi, dobročinstvu i plemenitosti. Radost koju osjećamo dijelimo sa svima-našim porodicama, prijateljima i komšijama, jer najveća sreća života je kada čovjek može podijeliti radost sa drugima.

Želimo vam da Kurban- Bajram provedete u istinskoj porodičnoj sreći, radosti, veselju i rahatluku.

Bajram šerif mubarek olsun!
Predsjednik Bošnjačke stranke
Rafet Husović
Ostali prilozi:
» MUNARA VIRI IZ ZALEĐENOG JEZERA
AA | 01. February 2018 19:36
» SJEĆANJE NA ŠEHIDE PALANAČKE ČETE
Rasema Karić | 22. January 2018 16:30
» VRAĆANJE STAROG ADETA U DUHU ISLAMA U BRČKO DISTRIKTU
Rasema Karić | 19. December 2017 18:28
» VEČER KUR'ANA
Eset Muračević | 06. December 2017 19:45
» AKCIJA - "KURBANI 2017"
B.net | 16. August 2017 16:37
Ostali prilozi istog autora: