Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BAYSAK: BOŠNJACI U TURSKOJ TREBAJU DOBITI BH. DRŽAVLJANSTVO
Objavljeno: 14. July 2009. 08:07:12
U sklopu posjete bh. gradovima počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak sa grupom turskih državljana, potomaka Bosanaca iseljenih u Tursku, jučer je boravio i u Goraždu, javlja Dnevni avaz.

Sa načelnikom općine Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima posjetio je Spomen-park Rorovi u kojem su izloženi primjerci zarobljenog oruđa iz perioda agresije na BiH, te objekat komande u kojoj je boravio i radio legendarni komandant Zaim Imamović. Povod posjeti je prisustvo komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, ali veliki prijatelj BiH kaže da nikada neće zaboraviti ni Goražde.

- Ovo je ranjeni grad koji je preživio četiri godine pod opsadom boreći se za slobodu. Svake godine obavezno dođemo ovdje jer želimo da nove generacije to nikada ne zaborave - kazao nam je Baysak, potomak Bosanaca koji su prije 140 godina doselili u Tursku.

Odgovarajući na naše pitanje, Baysak je u Goraždu aktuelizirao već usnulu inicijativu da nekoliko miliona Bošnjaka u Turskoj dobije državljanstvo naše zemlje.

- Nakon te inicijative Bošnjaci u Izmiru svaki dan su nam kucali na vrata konzulata sa željom da dobiju bh državljanstvo i ličnu kartu. Ako bi se napravio sporazum između dvije zemlje to bi bio veliki plus za BiH po pitanju glasanja, jer tada bi bilo puno više glasova. Ne znam kako bi na to reagovale preostale dvije strane, ali mislim da to treba uraditi. Ako katolici i pravoslavci u BiH imaju pravo na hrvatsko i srpsko državljanstvo, mislim da i Bošnjaci u Turskoj trebaju dobiti bosansko - dodaje počasni bh. konzul, piše Dnevni avaz.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18