Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Državljanima Bosne i Hercegovine na znanje
GENERALNI KONZULAT BiH U ČIKAGU POČEO SA AKVIZICIJOM BIOMETRIJSKIH PODATAKA ZA PUTNE ISPRAVE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. July 2009. 13:07:18

U SAD-u počela sa akvizicija biometrijskih podataka za putne isprave BiH
Generalni konzulat (GK) BiH u Čikagu obavještava državljane Bosne i Hercegovine (BiH) u SAD-u da je počeo sa akvizicijom biometrijskih podataka za putne isprave BiH. U cilju bolje informisanosti državljana Bosne i Hercegovine o novom sistemu izdavanja putnih isprava, Generalni konzulat (GK) BiH sa sjedištem u Čukagu izdaje saopćenje za javnost sa listom najčešće postavljanih pitanja te nudi odgovore koji će, nadamo se, doprinijeti pojašnjenju problematike.

Kako se predaje zahtjev za izdavanje pasoša/putovnica?
Zahtjev za izdavanje pasoša/putovnice kao i provjera JMB se dostavlja putem interneta ( www.gkbihcikago.com) ili faksa (1-312-951-1043). Ukoliko imate ličnu kartu izdatu u BiH nakon 2003. godine (po programu CIPS), možete odmah zakazati termin za akviziciju biometrijskih podataka. Ukoliko nemate ličnu kartu izdatu u BiH po programu CIPS ili ukoliko svoj JMB niste evidentirali putem diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH, prvo morate evidentirati Vaš jedinstveni matični broj (JMB).

Kada treba da predam zahtjev za pasoš/putovnicu?
Sugerišemo da zahtjev za izdavanje pasoša/putovnice dostavite 2-3 mjeseca prije nego što Vam postojeća putna isprava istekne.

Koliko dugo traje proces izdavanja pasoša/putovnice po novom sistemu?
Zakonski rok za izdavanje pasoša/putovnice u inostranstvu je 60 dana. Državljani BiH koji nemaju ličnu kartu izdatu po programu CIPS, moraju prethodno evidentirati svoj JMB. Rok za evidentiranje JMB ne ulazi u naprijed navedeni zakonski rok.

Da li je tačno da više nije moguće predati zahjev za pasoš putem pošte?
Da. Zbog uvođenja novog sistema izdavanja putnih isprava, zahtjevi za izdavanje pasoša/putovnica se više ne mogu primati putem pošte, već je potreban dolazak u prostorije Generalnog konzulata BiH u Čikagu.

Zašto moram dolaziti lično u prostorije Generalnog konzulata u Čikagu?
Da bi se izdao BiH pasoš/putovnica, potrebna je akvizicija Vaših biometrijskih podataka – uzimanje fotografije, otiska prstiju i elektronskog potpisa. Akvizicija biometrijskih podataka se vrši u prisustvu službenika Generalnog konzulata BiH Čikago, dakle u prostorijama konzulata.


Eldin Kajević, Generalni kozul BiH u Čikagu

Novi biometrijski pasoši će se početi izdavati krajem ove ili početkom sljedeće godine. O datumu izdavanja novih putnih isprava bit ćete naknadno obaviješteni. U međuvremenu će se izdavati sadašnje putne isprave sa rokom važenja od 5 godina.
Da li će Generalni konzulat BiH u Čikagu platiti moju avionsku kartu ili druge putne troškove do Čikaga?
Ne. Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u svijetu nisu u mogućnosti pokriti troškove prevoza naših državljana radi akvizicije biometrijskih podataka.

Da li ćete organizovati konzularne dane van Čikaga?
Namjera je da se organizuju konzularni dani u područjima koja su udaljena od Čikaga. Na konzularnim danima će se moći vršiti akvizicija biometrijskih podataka putem mobilnih biometrijskih stanica. Konzularne dane radi akvizicije biometrijskih podataka ćemo organizovati po ispunjenju tehničkih preduslova na čemu trenutno radimo, u saradnji sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine. Medjutim, akvizicija biometrijskih podataka u toku konzularnih dana će biti moguća samo za državljane BiH koji su prethodno evidentirali svoj jedinstveni matični broj (JMB)!

Da li mogu dati otiske prsta u imigracionom odjelu SAD-a?

Ne. Otisci prsta se moraju dati nadležnim organima BiH prilikom akvizicije podataka za dobivanje određenog dokumenta.

Šta znači termin «evidentiranje» jedinstvenog matičnog broja (JMB)?
Projektom CIPS je 2003. godine uvedena jedinstvena elektronska baza podataka svih građana Bosne i Hercegovine (BiH). Svi građani BiH koji su izvadili ličnu kartu po CIPS-ovom sistemu se nalaze u ovoj jedinstvenoj bazi podataka. S ozbirom da veliki broj državljana BiH koji žive u SAD-u nemaju ličnu kartu iz BiH, ovi građani se ne nalaze u jedinstvenoj bazi podataka BiH.
U suštini, evidentiranje JMB znači da se Vaši podaci, koji se nalaze u matičnim knjigama sada prebacuju u kompjuter, dakle postaju dio jedinstvene elektronske baze podataka BiH.

Moj JMB je upisan u mom pasošu. Da li to znači da mi je JMB evidentiran?
Evidentiran je JMB samo onim državljanima koji su izdvadili ličnu kartu u BiH nakon 2003. godine po programu CIPS. Dakle, ukoliko niste izvadili ličnu kartu u BiH po programu CIPS, Vaš JMB nije evidentiran.

Posjedujem važeći BiH pasoš/putovnicu? Da li isti još uvijek važi?
Da. Vaš pasoš/putovnica važi do datuma isteka.

Da li ću dobiti novi biometrijski pasoš nakon davanja svojih biometrijskih podataka?
Novi biometrijski pasoši će se početi izdavati krajem ove ili početkom sljedeće godine. O datumu izdavanja novih putnih isprava bit ćete naknadno obaviješteni. U međuvremenu će se izdavati sadašnje putne isprave sa rokom važenja od 5 godina.

Da li ćemo biti oslobođeni viza kada budemo dobili pasoš/putovnicu po novom sistemu?
Pregovori o liberalizaciji viznog režima sa Evropskom Unijom (EU) su još uvijek u toku. Dakle, do momenta ukidanja viza od strane EU, potrebno je tražiti vize za putovanje u zemlje EU.

Kakva je pogodnost evidentiranja JMB državljanima kojima ne treba BiH pasoš?
Činom evidentiranja JMB, vi postajete dio elektronske baze podataka. Ovim činom prestaje obaveza dostavljanja rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu, jer će se Vaši podaci nalaziti u jedinstvenoj elektronskoj bazi podataka.

Koliko dugo traje proces evidentiranja JMB?
Zakonski rok za evidentiranje JMB u matičnim uredima BiH je 15 dana. Napominjemo da je zbog prelaska na novi sistem, kod određenog broja matičnih ureda došlo do probijanja ovog roka.

Šta je potrebno uraditi da bi se evidentirao JMB?
Postupak evidentiranja JMB se obavlja putem Generalnog konzulata BiH u Čikagu dostavljanjem originalnih dokumenata:
- Izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu BiH (ova dokumenta ne smiju biti starija od 6 mjeseci) i
- Popunjen obrazac JMB-7 - za evidentiranje postojećih JMB.

Gdje mogu dobiti formular JMB-7 i sva potrebna uputstva?
Na našoj web stranici www.gkbihcikago.com se nalaze sva potrebna uputsva, formulari kao i link putem kojeg možete predati vaš zahtjev za izdavanje BiH pasoša/putovnice, stoji u saop’enju koje je potpisao Eldin Kajević, Generalni konzul BiH u Chicagu.Ostali prilozi:
» VELIKI JUBILEJ ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA GRAC
Emir Serdarević | 22. June 2018 13:39
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora: