Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

ODGOĐENO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI
Autor: BIRN
Objavljeno: 10. August 2009. 07:08:11
Sud BiH odgodio izjašnjenje o krivici u predmetu Milisav Gavrić jer je optuženi i dalje u bjekstvu, pretpostavlja se u Srbiji, čije državljanstvo ima pored bosanskog.

Milisav Gavrić, protiv kojeg je u junu 2008. godine potvrđena optužnica za zločin protiv čovječnosti “u vezi s genocidom” na području Srebrenice, nalazi se u bjekstvu u Srbiji.

U vrijeme podizanja optužnice, Tužilaštvo BiH nije tražilo raspisivanje potjernice, već samo određivanje pritvora optuženom. Raspisivanje potjernice Tužilaštvo nije zatražilo ni nakon što se optuženi nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici.

Prema optužnici, Gavrić je, kao zamjenik komandira policijske stanice Srebrenica, “počinio, poticao, pomagao i podržavao” činjenje zločina na području ove općine u julu 1995. godine.

Gavrić se tereti i za prisilni transport hiljada civila Bošnjaka iz Srebrenice, te odvajanje muškaraca kojima se od tada gubi svaki trag.

U optužnici koja tereti Gavrića navodi se da je zločine počinio zajedno s drugim neidentifikovanim vojnicima i policajcima, a kao njegovi saučesnici navode se i Miroslav Deronjić i Momir Nikolić.

Nikolića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), nakon sporazuma o priznanju krivice, osudio na 20 godina zatvora za zločine u Srebrenici, dok je Deronjić, kao bivši predsjednik bratunačkog Kriznog štaba, osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Glogova.

Gavriću je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 11. jula 2007. godine oduzelo lične dokumente i putne isprave, slijedeći odluku Visokog predstavnika za BiH kojom se optuženom zabranjuje izlaz iz BiH.

Državno tužilaštvo tvrdi da je, uprkos tim rješenjima, Gavrić boravio u Srbiji (Beogradu), čije državljanstvo posjeduje i gdje ima stalno mjesto boravka.

Prema podacima Tužilaštva, optuženom je putem Interpola uručena optužnica i poziv za današnji pretres. Kako nema informaciju da li je Gavrić primio optužnicu, Odbrana se protivi prijedlogu za određivanje pritvora.

Sud BiH je za 2. oktobar 2009. godine zakazao novo ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Milisav Gavrić.Ostali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora: