Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Bosnjaci - Genocid u kontinuitetu'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

"Alem": Bosna, osnova svih snova
PERFIDNI ALBION KUJE ZAVJERU
Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 15. April 2010. 02:04:55
Ferid MUHIĆ: I dok u zatvoru u Hagu danas sjedi Radovan Karadžić, ideolog i izvršilac istih zločina protiv kojih se borio gospodin Ejup Ganić, kao i jedan od ključnih inspiratora tih istih zločina Vojislav Šešelj, dok se već petnaest godina uzaludno “traga” za mega-krvolokom Ratkom Mladićem, sudski organi Perfidnog Albiona još dokonaju (naravno, sasvim “nezavisno” od bilo kakvih političkih direktiva!) hoće li gospodin Ejup Ganić pribaviti dovoljno uvjerljive dokaze da ga ne isporuče vlastima države agresora!?
Svakom svoje! Mujo kuje konja po mjesecu! Jer kad Muji na um padne draga, on ne vidi Sunca ni Mjeseca! Za njega prestaju i dan i noć, i gore i dolje, i lijevo i desno. Njegova ekstatična narav svlada gravitaciju ovoga svijeta, i obuzeta sevdahom, vine se u sopstveni zanos, daleko izvan svih granica i visoko iznad svih taraba svakodnevnog života i običnog razuma. Zna to i njegova majka i zato mu i kaže “Sine Mujo, živ ti bio majci!” a ne kao što se uvrijezilo, “Sine Mujo, živ ne bio majci!” - i to se tako uvriježilo ne slučajno, već iz zlobe koja se potkrala kroz tu frojdovsku omašku počinjenu od onih kojima smetaju i Mujo i njegova majka. Ne mogu oni očima vidjeti ni jednog Muju, kako god se dotični inače zvao, (dok je “Mujo”, zna se na koga se misli!), ko god bio i gdje god se nalazio, ne vole mu ni imena čuti, pa zato Muji šalju svoje dobre želje da što prije crkne, kroz usta Mujine majke, koja kune rođenog sina najtežom kletvom “Živ ne bio majci” – i to samo zato što se latio potkivanja svoga Dore u nevrijeme, noću, na škrtoj pozlati mjesečine!

Heej, koliko u tom potsvjesno ali zlurado iskrivljenom stihu ima malo dobrote! Koliko je daleka i pomisao na veličanstvenost, čak uzvišenost te drame u kojoj majka, sa malog ali skladnog demirli pendžera, ili čak, sa praga vrata kuće koja gledaju u dvorište tamo gdje Mujo potkiva svog Doru, preklinje sina ophrvanog ljubavnim jadima da se uhaviza, da se urazumi, da dođe sebi i pribere se! Muju u sevdahu ništa ne može uhavizati, ali Muju, tog nadasve dobrog sina, prene glas i molba njegove majke. Toliko još može: objasniti svojoj miloj majci (a ne svojoj staroj majci!) da on protiv ljubavi ništa ne može, pa kvit! Njegov je zanos toliki, da je obuzet nemirom svoga gospodara, čak i njegov vjerni Doro obnevidio toliko te više ne razlikuje mraka od oblaka, niti vidi Drine vode hladne! Više od toga ne može. I, eno ih: ostali za sva vremena u pjesmi sevdali Mujo i njegov Doro, ne haju za ovaj svijet bez ljubavi, niti ih se taj svijet može dotaći, i majka koja ga blagosilja!

Svakom svoje! Perfidni Albion obuzet svojim fiksacijama da upravlja svijetom, kuje zavjere i po mjesečini, i po danu i jarkome suncu! Perfidni Albion ne haje za ništa sem za tu svoju strast, svladan otrovom lakomosti, nadmenosti, obnevidio od poriva da svoje frustracije proizišle iz činjenice da ne zna i ne može ljubiti, liječi dokazivanjem svoje nadmoćnosti nad onima koji to znaju i mogu mnogo bolje od njega! Hapšenje gospodina Ejupa Ganića na aerodromu “Hitrou” i to na potjernicu koju je raspisala Srbija, jeste upravo čin kovanja zavjere noću, po mjesečini, usred zime kad joj vrijeme nije! Profesor dr Ejup Ganić, čovjek koji je bio predsjednik države, sadašnji rektor univerziteta, pozvan da održi predavanje na Oksfordu, sa validnim diplomatskim pasošem, uhapšen je, zatvoren sa kriminalcima, i puna četiri dana zadržan bez prava da kontaktira sa diplomatskim predstavnicima svoje države Bosne i Hercegovine, i bez prisustva advokata, čekajući na odluku hoće li biti ekstradiran Srbiji, državi agresoru nad BiH, iako nije čak ni državljanin te države!

Prije mjesec dana prostrujala je vijest da je na zahtjev Palestine na istom aerodromu uhapšena gospođa ministar vlade Izraela. Nakon prve potvrde, za manje od dva sata uslijedio je demanti i izvinjenje vlade Perfidnog Albiona, iako je u tom slučaju vlada nad čijim građanima je izvršen masakr civilnog stanovništva, tražila hapšenje člana vlade države počinitelja tog masakra u kom su ubijeni 1448 civila!

Činjenica da je Slobodan Milošević, predsjednik države na čiji zahtjev je uhapšen gospodin Ejup Ganić, skončao u zatvoru u Hagu (Sheveningenu) pod optužbom za agresiju, genocid i masovne zločine nad civilnim stanovništvom države koju je od tih istih zločina branio gospodin Ganić, zaista je instanca ranga “zbogom, pameti” za sve normalne i moralne ljude, ali ne i za konspirativnu iščašenost svijesti Perfidnog Albiona!
Ima “nekog smisla u tom ludilu” što bi rekao Šekspir: ako se na zahtjev agresora hapsi čovjek koji se branio od tog istog agresora, onda se po tom istom “smislu u ludilu”, mora pustiti onaj koji je počinio masakr, posebno kada zahtjev dođe od žrtve! Činjenica da je Slobodan Milošević, predsjednik države na čiji zahtjev je uhapšen gospodin Ejup Ganić, skončao u zatvoru u Hagu (Sheveningenu) pod optužbom za agresiju, genocid i masovne zločine nad civilnim stanovništvom države koju je od tih istih zločina branio gospodin Ganić, zaista je instanca ranga “zbogom, pameti” za sve normalne i moralne ljude, ali ne i za konspirativnu iščašenost svijesti Perfidnog Albiona! I dok u zatvoru u Hagu danas sjedi Radovan Karadžić, ideolog i izvršilac istih zločina protiv kojih se borio gospodin Ejup Ganić, kao i jedan od ključnih inspiratora tih istih zločina Vojislav Šešelj, dok se već petnaest godina uzaludno “traga” za mega-krvolokom Ratkom Mladićem, sudski organi Perfidnog Albiona još dokonaju (naravno, sasvim “nezavisno” od bilo kakvih političkih direktiva!) hoće li gospodin Ejup Ganić pribaviti dovoljno uvjerljive dokaze da ga ne isporuče vlastima države agresora! Čak je i kaucija od 330.000 funti, uplaćena od jednog izuzetno moralnog i svake pohvale vrijednog državljanina Perfidnog Albiona, jedva bila dovoljna da Ejup Ganić čekanje na tu odluku ne provede u istom onom zatvoru za kriminalce u koji se smještaju samo oni visiting profesori Univerziteta u Oksfordu koji dolaze iz BiH i za koje postoji sumnja da su se borili protiv agresora i počinitelja najmasovnijih zločina nad civilnim stanovništvom na teritoriji Evrope u posljednjih 65 godina!

Istovremeno smo mogli vidjeti u dokumentarnoj emisiji TV Hajat, kako se ulicama grada u Švedskoj slobodan šeta državljanin države agresora, koji je kao pripadnik njene agresorske armije silovao i ubio jednu djevojku, i svakodnevno se susreće sa roditeljima i rodbinom ubijene. Njegovo gonjenje je obustavljeno jer je taj zločin silovanja i ubistva pravno “zastario”, dok se četiri godine stariji podvig gospodina Ejupa Ganića borbe protiv takvih zločinaca, još vodi kao “zločin koji ne zastarijeva”! Nije teško pogoditi zašto: to je sigurno bila ona djevojka zbog koje je neki sevdali Mujo uzdisao i potkivao konja po mjesecu, a njih je, samim tim, beli dozvoljeno silovati i ubijati, i onda rahat pričekati da zločin zastari! Svakom svoje! Kome je šta dato. Ko umije ljubiti, neka ljubi! Ko ne umije, neka zaborav za svoju nesreću traži u činjenju nepravdi onima koji umiju ljubiti. Još od davnina, birvaktile, znalo se: gonjeni je bolji od gonitelja, a najveća nagrada nevino ubijenom je što je izbjegao ono najgore: da ubije nevinog!

Perfidni Albion se, nema nikakve sumnje, neće nikada ograditi od ovog podmuklog čina. Učiniti to, za njega bi značilo odreći se sopstvene suštine! Izvinjenja neće biti. Ali, pred svim ljudima kojima je stalo do pravde i istine o onome što se počinilo nad Bosnom i Hercegovinom, stoji visoko moralna obaveza da učine sve što mogu da pukne bruka i da bude što više javne sramote na obrazu Perfidnog Albiona!Ostali prilozi:
» DA LI VJEROVATI VUČIĆU?
Mr. Milan Jovičić | 23. March 2017 18:11
» DVIJE FOTELJE POD JEDNIM KROVOM
Samir Beharić | 23. March 2017 15:00
» DIRLIJA IZ LAKTAŠA
Said Šteta | 23. March 2017 00:48
» MTV IGMAN NIJE I NIKADA NEĆE BITI BOŠNJAČKO SIROČE
Sead Zubanović | 22. March 2017 01:10
» BOŠNJACI, POTAJNA SUBVERZIJA MOŽE BITI OPASNIJA OD RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. March 2017 13:39
» EVROPSKE VRIJEDNOSTI HDZ INKVIZITORA
Elmedina Muftić | 20. March 2017 01:14
» EVROPSKE VRIJEDNOSTI IZ NEUMSKOG KUPLERAJA???
Mr. Milan Jovičić | 19. March 2017 00:56
» SKLAPANJE BRAKA
Prof. Habib Mandžić | 19. March 2017 00:37
» JE LI NAROD BEZ GLAVE, A DRŽAVA BEZ DOMAĆINA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. March 2017 13:33
» ČETNICI, MAJKU VAM BALIJSKU
Sead Zubanović | 15. March 2017 16:19
» KUKAVIČJA JAJA SE PONOVO POSTAVLJAJU U BOŠNJAČKA GNIJEZDA
Dr. Safet Agović | 15. March 2017 02:27
» BOŠNJACI I VLAST (I DIO)
Džebrail Bajramović | 13. March 2017 17:43
» JEDNA LUKA I DVIJE NUKLEARNE SILE
Dr. Nedim Makarević i Mr. sci. Faruk Borić | 13. March 2017 15:00
» REGISTRAR MEĐUNARODNOG SUDA UBIO PREDMET NA SAMOM POČETKU
Prof. dr. Sakib Softić | 12. March 2017 14:23
» GENOCIDAŠI OPET LIKUJU
Zijad Bećirević | 12. March 2017 14:00
» ČETNIČKO-USTAŠKI ZVJERINJAK U DRŽAVNOM PREDSJEDNIŠTVU
Elmedina Muftić | 11. March 2017 19:28
» ZAŠTO JE MEĐUNARODNI SUD PRAVDE PRIHVATIO PORAZ PRED POČINITELJIMA GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. March 2017 13:17
» SANU I SPC
Ismet Zukorlić | 08. March 2017 15:18
» ISTINA JE JEDINI LIJEK ZA NAŠU BOLJKU
Zijad Bećirević | 07. March 2017 17:06
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAMIZACIJE NIJE BILO
22. January 2017 20:42
» “I CAN'T STOP LOVING YOU“
13. April 2016 21:30
» VRIJEME PRAVEDNOG GNJEVA
28. September 2015 04:03
» PRESUDA IBRAHIMU ČIKIĆU
21. November 2014 14:42
» BESJEDA BOŠNJACIMA[*]
27. December 2011 12:14
» BOŠNJACI I ORIJENTALIZAM
28. April 2010 02:54
» O ONOJ BOSNI, BEZ GNJEVA
04. June 2009 12:13
» SREBRENICA, ZLATOM OPTOČENA
11. June 2005 00:00