Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KACIN UPOZORAVA SRBIJU: HAG, KOSOVO, PA EU
Autor: Beta
Objavljeno: 13. November 2010. 13:11:02
Pridruživanje Srbije EU tek poslije pune saradnje sa Hagom i normalizacije odnosa sa Prištinom, kaže izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

On je ocijenio je da će Srbija moći da se posveti ispunjenju tzv. kopenhaških kriterijuma tek kada pruži dokaze o saradnji s Hagom i normalizuje odnose sa Prištinom.

U autorskom tekstu za portal Euraktiv Srbija (www.euractiv.rs) Kacin je naveo da odluka Vijeća EU da zatraži mišljenje kandidaturi Srbije za EU, omogućava otvaranje nove faze u evropskim integracijama Srbije.

On ipak podsjeća i da je Komisija jasno uslovila svaki napredak ka Briselu progresom u dijalogu između Beograda i Prištine i okončanom saradnjom s Haškim Tribunalom.

“Ovo su dva ključna preduslova koji će jasno biti istaknuta i u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji. Iako najveća zemlja regiona sa značajnim resursima, Srbija nije bila u mogućnosti da iskoristi sve svoje potencijale u evropskim integracijama“, podsjetio je Kacin.

“Razlog za ovo je činjenica da ni deset godina nakon pada Miloševića saradnja s Haškim Tribunalom nije okončana“, naveo je slovenački poslanik u Evropskom parlamentu.

Kacin je, međutim, dodao da su poruke koje stižu ovih dana iz Beograda “ponovo ohrabrujuće“, ali je podsjetio na riječi “visokog funkcionera Vlade Srbije“ da glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca “zanimaju konkretni rezultati, a ne naše izjave“.

Kao jednu od ključnih oblasti u kojima treba sprovesti reforme kako bi Srbija dobila pozitivnu ocjenu i kvalifikovala se za članstvo u EU, Kacin je naveo vladavinu prava i konstatovao da je od 2000. godine pravosuđe bilo “jedina grana vlasti koja nije prošla kroz sistematsku reformu“.

“Rezolucija će zato jasno pozdraviti spremnost Beograda da krene u sveobuhvatnu reformu pravosudnog sistema. Međutim, način na koji je sproveden opšti izbor sudija i tužilaca ne zadovoljava neke standarde koji se moraju ispuniti“, poručio je on.

“Kriterijumi izbora nisu bili transparenti i jasno postavljeni. Prvobitnom koncepcijom reforme nije čak ni bila predviđena mogućnost podnošenja žalbi na odluke Visokog savjeta sudstva o postavljanju sudija i tuzilaca“, naveo je Kacin.

On je, međutim, dodao da je učinjen veliki korak već samim početkom reforme, ali da će biti neophodno proći “opet kroz neke aspekte ovog procesa kada jednom bude izabran stalni sastav Visokog savjeta sudstva i tužilaca“, kao i da primena standarda ostaje najveća “rak rana“ zemlje Srbije.

Kacin je izrazio žaljenje što Srbija “nije postigla napredak“ u borbi protiv korupcije i u slobodi medija, navodeći da je stepen percepcije korupcije, iskazan u istraživanju Transparensi internešnel “nezamisliv u državi u kojoj je čvrsto uspostavljena vladavina prava“.

“S druge strane, medijske slobode nisu samo pitanje dostupnosti informacija, već i pitanje uspostavljanja jednog od osnovnih mehanizama očuvanja i unapređenja demokratije. Napadi na novinare, koncentracija vlasništva kao i politička interferencija su neki od ključnih problema na kojima će sadašnja i buduće vlade morati da rade“, ocijenio je izvjestilac EP za Srbiju.

Prema ocjeni Kacina, Srbija je u protekle dvije godine postigla mnogo na putu ka EU, podsjećajući i na ukidanje viza za zemlje “Šengena“ 2009. godine, stupanje na snagu Privremenog trgovinskog sporazuma februara ove godine i početak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ovo su sve male pobjede na putu ka EU i njih treba iskoristiti kao podsticaj da se uklone i preostale prepreke koje dijele Srbiju od statusa kandidata i otpočinjanja pregovora o članstvu u EU“, naveo je Jelko Kacin.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: