Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CRNA GORA SPREMNA DA POTPIŠE SPORAZUM O DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU SA BOSNOM I HERCEGOVINOM
Autor: Beta
Objavljeno: 08. December 2010. 14:12:40
Predsjednik Filip Vujanović izjavio je juče u Banjaluci da je Crna Gora spremna da potpiše sporazum o dvojnom državljanstvu sa Bosnom i Hercegovinom.
On je novinarima rekao da očekuje da će se aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prema ovom pitanju odnositi drugačije od svog prethodnika Harisa Silajdžića koji se protivio sporazumu o dvojnom državljanstvu sa Crnom Gorom.
Vujanović je juče u Banjaluci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem razgovarao o graničnom pitanju između Crne Gore i BiH, navodeći da se ugovor o granici između dvije države privodi kraju.
"Taj ugovor je ostao nedorađen samo u tehničkom smislu i ostalo je da se završe sitni katastarski detalji", kazao je on.
Vujanović je razgovarao i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o saradnji u energetskom sektoru, kao i u oblasti kulture, obrazovanja i zdravstva.
Vujanović je rekao da Crna Gora maksimalno uvažava BiH kao suvernu državu i njen teritorijalni integritet, ocjenjujući da BiH "nije ekonomična niti integraciono efikasna, već izuzetno skupa" iako bi Crna Gora kao dobar susjed željela da je to drugačije.
On je još kazao da Crna Gora "razumije da BiH treba da bude država tri ravnopravna i konstitutivna naroda", ističući da o tome treba da se postigne dogovor unutar same BiH. Prema njegovim riječima, Crna Gora želi da ima dobre odnose sa BiH, ali i jednako dobre odnose sa RS.
Vujanović je naveo da je njegova zemlja zainteresovana da otvori konzulat u Banjaluci, ali da to sada nije moguće zbog manjka novca. Dodik je najavio da će vlade RS i Crne Gore u narednom periodu morati da naprave koordinisani sistem upravljanja vodama, kako bi se u budućnosti smanjile opasnosti i štete od poplava.
Dodik i Vujanović razgovarali su i o jačanju kapaciteta dviju elektroprivreda, a predsjednik RS najavio je da će se raditi na omogućavanju istog statusa studenata iz RS i Crne Gore.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: