Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TAČI OCIJENIO DA JE IZVJEŠTAJ O TRGOVINI LJUDSKIM ORGANIMA POLITIČKI PAMFLET PRIPREMLJEN U SRBIJI I PORUČIO:
TAČI: ČEKAĆU DA MARTI IZGUBI IMUNITET
Autor: Beta
Objavljeno: 25. December 2010. 14:12:46
Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je izvještaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, „politički pamflet, pripremljen u Srbiji uz blagoslov Rusije“.
U intervjuu za jučerašnji prištinski list „Koha ditore“ Tači je ocijenio da navodi u tom izvještaju neće podriti njegovu poziciju u razgovorima s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.
Ti razgovori će se, izjavio je Tači, održati ubrzo i za njih Zapad vrši intrenzivne pripreme.

Kosovski premijer u ostavci naglasio je da ima „argumente, činjenice i svjedoke oko inkriminisanih motiva i načina na koji je izvještaj Dika Martija rađen“.
„Izvještaj je uperen protiv Kosova i te ću dokaze predočiti pravdi. Dik Marti to zna. Znam da pokušava da se brani imunitetom, ali imunitet ne traje čitavog života“, rekao je Tači.
„Ja sam 40-godišnjak. Čekaću dok izgubi imunitet, ali će se on suočiti s pravdom. Kako sam imao strpljenja da svih ovih 15 godina istrpim sve psovke, imam strpljenja i sačekaću da gospodin Marti izgubi imunitet“, dodao je Tači.
Upitan o najavljenom susretu s Tadićem, prije rasvjetljavanja optužbi koje je na njegov račun izrekao izvjestilac Savjeta Evrope, Tači je rekao da se slaže da se sastanu „da bi se okončalo poglavlje mraka i kako bi počeli razgovori o međudržavnim i međususjedskim odnosima u budućnosti“.
„U interesu je Kosova da ima dobre odnose sa Srbijom i svim zemljama regiona, kao što je u interesu Srbije da ima dobre odnose s državom Kosovo, kako bismo se što prije integrisali u NATO i EU kao dvije države“, rekao je Tači.

U vezi sa aferom oko izvještaja Dika Martija, londonski dnevnik „Tajms“ juče je objavio tekst o istrazi Euleksa o radu klinike Medikus u Prištini, u kojoj su se navodno obavljale operacije presađivanja organa.
Kako je prenio BBC, jedan od sedmorice optuženih je i visoki funkcioner kosovskog ministarstva zdravlja Ilir Rečaj, koji se tereti da je klinici izdao dozvolu za rad iako je na Kosovu zakonom zabranjeno presađivanje organa.
Bivši savjetnik za Balkan u američkom Stejt departmentu Dejvid Filips rekao je da se „na Kosovu nijedna ilegalna aktivnost ne odvija bez znanja i učešća podzemnih obavještajnih i kriminalnih struktura vladajuće stranke, stvorenih u vrijeme rata”, naveo je londonski list.

Na snimku iz logora Tači i oteti Srbi
Beograd - Jedan od glavnih dokaza protiv Tačija i „dreničke grupe”, koji ima srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, jeste video snimak iz logora u Likovcu, na kome se osim pripadnika ove grupe vide i četvorica kidnapovanih Srba s Kosova i Metohije, prenio je „Blic“.
Kako navodi list, ovaj video zapis su snimili pripadnici OVK u maju 1998. Na snimku se vide Žarko Spasić, radnik EPS-a na kopu Belaćevac, kidnapovan 14. maja 1998. na radnom mjestu, Dejan Stoiljković, policajac iz Gnjilana kidnapovan 19. maja 1998, kada se vraćao autobusom iz posjete rođacima u Peći, Vladimir Spasić, kidnapovan 19. maja 1998. kod mjesta Komorani, i Miroslav Šuljinić, radnik iz Kline, kidnapovan 21. maja 1998. kod Lapušnika. Posmrtni ostaci Miroslava Šuljanića pronađeni su 2005. u masovnoj grobnici u mahali „Beriša“ kod Lapušnika. Prema saznanjima tužilaštva, „drenička grupa“ je na ovom području maja 1998. pojačala aktivnosti napadajući više gradova i sela, i kidnapujući najmanje 30 srpskih i 11 albanskih civila, kao i nekoliko policajaca. U to vrijeme formirani su logori OVK za zarobljenike u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Trpezu i Klečki, gdje su žrtve bile mučene i ubijane.Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: