Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUSTAFA: BEOGRAD TREBA RAZMOTRITI I PODJELU SRBIJE
Autor: Beta
Objavljeno: 23. May 2011. 11:05:43
Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je danas da bi Srbija u slučaju podjele Kosova morala da bude spremna da će opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa tražiti da se priključe Kosovu. „Državni vrh Srbije se poziva na pragmatičnost kada predlaže podjelu Kosova, ali ako žele da budu 100 posto pragmatični moraju da razmišljaju i o podjeli Srbije jer će zahtjev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u tom slučaju automatski biti priključenje Kosovu“, kazao je Mustafa agenciji „Beta“.

Mustafa, koji je i lider Demokratske partije Albanaca, rekao je da je zahtjev za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, ukoliko dođe do njegove podjele, ozvaničen još januara 2006. godine, na platformi koju su usvojili svi albanski odbornici iz te tri opštine na prvoj zajedničkoj sjednici.

On je naveo da mu za sada nije poznat stav Prištine u vezi sa razmjenom teritorija i dodao da to ne znači da se u daljim pregovorima između Beograda i Prištine ne može doći do tačke da se podjelom teritorije zauvijek riješe problemi između Albanaca i Srba.

„Ako bude došlo do pregovora o podjeli Kosova, Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe će sigurno zahtevati da budu uključeni u pregovore jer treba da se nađe formula da svi budu zadovoljni“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, otvaranje teme pripajanja Preševa i Bujanovca Kosovu ne izaziva bezbjednosnu nestabilnost u regionu jer, kako je naveo, „ponavljanje oružanih sukoba ne dolazi u obzir“.

„Oružani sukobi koji su se desili u bliskoj prošlosti ostavili su traga na svim ljudima, svi su svjesni tih užasa i niko ne želi da se ponove. Jedina opcija su pregovori i ništa drugo. U obzir dolazi samo mirno rješenje pa ma koliko dijalog trajao, iako je bolje da do riješenja dođe što prije“, izjavio je Mustafa.Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
» BAL VAMPIRA U TUTINU
Asmir Bihorac | 10. February 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: