Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Sad
ČANAK: DOBRICA ĆOSIĆ TREBA DA ODGOVARA ZA PODSTICANJE NACIONALIZMA I FAŠIZMA
Autor: Beta
Objavljeno: 05. June 2011. 16:06:38
Lider LSV Nenad Čanak pozdravio zabranu "Nacionalnog stroja" i rekao da zbog širenje nacionalizma treba da odgovara i Dobrica Ćosić.
Čanak je ocijenio da bi trebalo pozvati na odgovornost sve koji su učestvovali u širenju mržnje i zabluda, uključujući i neke akademike.

"Krajnje je vrijeme da odgovaraju oni koji su svojim nacionalnim projektima osramotili srpski narod i zakopali ga u živo blato. A prvo takvo ime, ali ne i jedino, svakako je Dobrica Ćosić", rekao je Čanak.

On je rekao da je odlukom Ustavnog suda o zabrani neonacističke organizacije Nacionalni stroj prvi put u Srbiji zabranjeno nešto što prouzrokuje zlo, a kako je ocijenio, to ukazuje i da je država konačno odlučila da se obračuna s korjenima fašizma.

"U tom kontekstu ne vidim ništa sporno u tome da se pozovu na odgovornost oni koji su, od pisanja Memoranduma SANU, podjarivali najgore moguće zablude, koje su se poslije plaćale potocima krvi i nebrojenim glavama, životima i sudbinama na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Čanak.

Ocijenio je da je Srbija "uništena i uopropaštena" i kao država i kao društvo prije svega kombinacijom "komunističkih metoda i nacionalističke ideologije", koji su kako je objasnio, autohtoni produkt Dobrice Ćosića.

"Taj nacional-komunistički koncept razorio je sve što mu je bilo na putu. I zbog toga Dobrica Ćosić i njemu slični moraju biti pozvani na odgovornost", rekao je Čanak i dodao da se nada da će Čosića "stići ruka pravde".

Ocijenio je da zabrana Nacionalnog stroja ne treba da bude posljednja, kako je kazao, bez obzira što bi se zadiranjem u aktivnost klerofašističke organizacije Obraz dotakli i određeni crkveni krugovi.

"A kada bi se taknulo u Srpsku radikalnu stranku, taknulo bi se i u tajne službe koje su tu stranku i formirale početkom devedesetih", kazao je Čanak.Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
» BAL VAMPIRA U TUTINU
Asmir Bihorac | 10. February 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: