Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TADIĆ "NAPLAĆUJE" MLADIĆEVO HAPŠENJE: OČEKUJEMO KANDIDATSKI STATUS ZA EU
Autor: DW.de
Objavljeno: 07. June 2011. 07:06:52
„Hapšenjem Ratka Mladića, Srbija je napravila značajan korak ka svojoj punoj ulozi u današnjoj Evropi“, izjavio je predsjednik Savjeta EU, Herman van Rompej, poslije razgovora sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem u Briselu. Navodeći da će Srbija u ostvarivanju svoje evropske perspektive imati podršku i pomoć EU, Van Rompej je dodao:

„Put naprijed je i dalje težak, ali velika prepreka je otklonjena. Srbiji se sada otvara nova mogućnost i bilo bi dobro da se napravi što više progresa na tom putu.“

Sa duge strane, predsjednik Srbije je odgovorio da je hapšenjem Ratka Mladića „zatvoreno poglavlje bliske istorije“ i da je zemlja sada fokusirana na reforme, završetak saradnje sa Hagom i poboljšanje života svojih građana:

„Možete da računate na nas u procesu ispunjavanja reformi, ali i u procesu stvaranja boljeg sistema vrijednosti, koji će biti u skladu sa evropskim. Saradnja sa Hagom je bitna zbog naše moralne odgovornosti, zbog našeg pravnog sistema i naših obaveza, ali prvenstveno zbog nas samih.“

Predsjednik susjedne države Tadić je dodao da očekuje da Srbija, ispunjavajući predviđene uslove, do kraja godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, a da pregovore o pristupanju počne na proljeće 2012-te godine.

Za predsjednika Saveta EU, Van Rompeja čin hapšenja i izručenje Ratka Mladića Tribunalu u Hagu, predstavlja prekretnicu, kako za Srbiju, tako i za region i međunarodnu pravdu. On se nada da će taj čin region Zapadnog Balkana dovesti korak bliže pomirenju, stabilnosti i dugotrajnom miru:

„Regionalna saradnja i pomirenje, kao i napredak na putu evrointegracija služe kao garancija da se prošlost više nikada neće ponoviti“, naglasio je Rompej.

Istovremeno, Boris Tadić poručuje da biti predsjednik Srbije ne znači voditi računa samo o svojoj zemlji:

„Povezani smo međusobno, živjeli smo zajedno decenijama i vijekovima, i uvjeren sam da je naše zajedničko konačno oodredište EU. Želim da vidim cio region u EU.“

I dok se Van Rompej osvrnuo i na pitanje razgovora Beograda i Prištine, uz riječi da se i drugi izazovi mogu riješiti uz hrabrost, viziju i odlučnost, srbijanski predsjednik je podvukao da je Srbija spremna da učini sve da se dođe do poboljšanja života ljudi na Kosovu, ali je podvukao da i Srbija ima „crvene linije“ i da ni na koji način neće pristati na posredno ili eksplicitno priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti KosovaOstali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID JE ZLOČIN DRŽAVE!
17. June 2012 15:31
» SANADERIZACIJA CRNE GORE?
27. November 2011 06:57
» BUREK UMJESTO MCDONALDSA
10. October 2011 07:37