Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MILANOVIĆ U SARAJEVU: ODGOVORNOST HRVATSKE PREMA BIH JE VELIKA
Autor: RFE
Objavljeno: 27. February 2012. 11:02:17
Odnose između BiH i Hrvatske opterećuje više otvorenih pitanja i biće veliki uspjeh ukoliko aktuelni sazivi Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske tokom svojih mandata uspiju riješiti barem dio njih. Ovo su na konferenciji za novinare nakon sastanka rekli hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjedavajući bh. Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Hrvatski premijer se u okviru prve zvanične posjete BiH sastao i sa Predsjedništvom BiH i sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović, na konferenciji za novinare rekao je da postoji mnogo pitanja na čijem rješavanju treba raditi. To su, prije svega, pitanja koja se odnose na infrastrukturu, puteve, poslove hrvatskih preduzeća u BiH, granične prijelaze, šengenski koridor, te Rafineriju u Bosanskom Brodu i Luku Ploče.

Milanović sa članovima Predjsedništva BiH​​„Tema ima barem dvadesetak. Sastav mog izlaslanstva danas ovdje je sveden na najbliže suradnike zato što bi bilo u ovakvom formatu i u ovakvom vremenu pretenciozno očekivati nešto više - da sam došao sa delegacijom ministara.

Dakle, govorim u ime hrvatske Vlade. Naša odgovornost je velika, naši instrumenti su u Hrvatskoj značajani. Predsjednik Ivo Josipović mi je svojim nastupima u zadnje dvije godine i svojim gestama koje su važne - geste su važan dio politike - na neki način olakšao posao, ne moram ponavljati stvari koje mislim isto kao i on, mislimo zajednički“, rekao je hrvatski premijer.

Konkretnih dogovora kako će biti rješavana ova pitanja nije bilo. Na polusatnom sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom dogovoreno je da se, kako su rekli, uspostavi novi vid saradnje i komunikacije između dvije zemlje kako bi se na transparentan način rješavala sva otvorena pitanja.

„Mi smo nabacili sve one teme koje nas već dugo vremena tište. Ne rješavaju se neke i po 15, 20 godina. Jednostavno smo ih definirali i dogovorili da uspostavimo jedan novi vid suradnje, jedan novi način komunikacije između dvije suverene države, da resornu suradnju dignemo na nivo koji treba biti puno veći - i da kroz resore rješavamo stvari“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Milanović i Bevanda u Sarajevu​​Hrvatski premijer ponovio je da u BiH ne dolazi „po glasove“ niti „kao mentor“. Njegovi ciljevi su, tvrdi, isključivo pregovori, saradnja i obavljanje poslova:

„BiH je imala previše mentora u zadnjih 20 godina. Vrijeme je da stane na svoje noge. Kako - to će odlučiti BiH“, rekao je Milanović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak se, u okviru prve zvanične bilateralne posjete BiH, sastao i sa bh. Predsjedništvom i sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH.

I na ovim sastancima, sudeći prema saopštenjima za medije, bilo je riječi o unapređenju saradnje između dvije zemlje, te neophodnosti rješavanja otvorenih pitanja.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: