Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Mostar
KNJIŽEVNO VEČER U ČAST 60. GODIŠNJICE ČASOPISA „ŽIVOT“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. March 2012. 14:03:16
U prostorijama mostarskog Centra za kulturu održana je književna večer povodom obilježavanja šezdesete godišnjice najstarijeg bosanskohercegovačkog književnog časopisa "Život".
Moderator, uvodničar i komentator večeri bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Ibrahim Kajan. On je podsjetio da je prvi broj Života izašao 1952. godine Sarajevu kao redovito izdanje Društva pisaca Bosne i Hercegovine, u „strogom vremenu istrajavajućeg socijalističkog realizma“, kada su književnici i književnost bili tretirani (i) društveno-ideološkim parametrima a ne samo estetskim, pa su jedni bivali bogato stimulirani a neki drugi – proganjani ili marginalizirani do posvemašnje anonimnosti.


Dr. Ibrahim Kajan, glavni i odgovorni urednik časopisa


Časopis su uređivali Marko Marković, Ilija Kecmanović, Emil S. Petrović, Hamid Dizdar, Meša Selimović, Mak Dizdar, Alija Isaković, Veselko Koroman, Ranko Sladojević, Miljenko Jergović, Nedžad Ibrišimović, Ifran Horozović, Željko Grahovac, Almir Zalihić – a sadašnji mu je urednik Ibrahim Kajan.

Časopis je odigrao nezamjenjivu i neusporedivu ulogu „proizvođača književnosti“, nerijetko bivajući (osobito za urednikovanja Maka Dizdara) predmetom analiza najviših partijskih foruma, među njima i samog Centralnog komiteta Saveza komunista. Tako je posebno bilo burno kada je „Život“ objelodanio partiji nepoćudnog Aliju Nametka, ili kada je objavljen čuveni tekst „Bosanski duh u književnosti – šta je to“ dr. Muhameda Filipovića. U „Životu“ su, prije nego su se pojavili u obliku knjiga, izašli rukopisi npr. Mešinog romana „Derviš i smrt“ (pod naslovom „Četiri zlatne ptice“), Makov serijal „Pečatom zlatnim pečačeno“ (kasnije pod naslovom „Stari bosanski tekstovi“), te brojne druge knjige, radio-drame, studije, eseji, te književni tekstovi gotovo svih značajnijih pisaca iz BiH i svijeta. „Život“ je toliko referentan naslov da je nemoguće zamisliti iole značajniji književnohistorijski rad koji ga ne navodi kao svoj izvor.Časopis je otvoren ne samo svom članstvu, ili samo afirmiranim piscima; u njemu nalaze prostora i mladi autori, ili autori nedovoljno poznati na širemo bh. prostoru, kakvi su bili pjesnici i prozaici i na književnoj večeri priređenoj u čast 60. godišnjice časopisa: Vesna Hlavaček, Elvedin Nezirović, Nusret Omerika, Lidija Pavlović-Grgić, Adnan Repeša i Adnan Žetica, autori iz Mostara. Pored njih, publici se predstavio i glumac Šerif Aljić koji je interpretirao odlomak iz romana "Derviš i smrt", te na kraju manifestacije govorio poeziju Maka Dizdara.
Muzičku pratnju i nekoliko cjelovitih muzičkih interpretacija na gitari je odsvirao mladi Feđa Ibrulj.Ostali prilozi:
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03