Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Povodom 20 godina predanog rada u džematu Aarau (Švicarska)
DR. MURIS-EF. PURIĆ – PRIMJER ČESTITOG IMAMA I DAIJE
Autor: Dr. Safvet Halilović
Objavljeno: 31. March 2012. 15:03:21

Imam, hatib i muallim: Dr. Muris-ef. Purić
U životu postoje momenti kada čovjek, obradovan nekom finom viješću ili mubarek događajem, poželi da vrijeme stane i da ti mubarek trenuci beskrajno traju. Jedan od takvih momenata doživio sam u prepunoj sali velikog sportskog centra u gradu Arau, u švicarskom kantonu Argau, gdje je 10. marta 2012. godine održano, već tradicionalno, dvanaesto po redu, Veče Kur'ana. U toj prostranoj dvorani okupilo se preko hiljadu muslimana i muslimanki, uglavnom Bošnjaka, koji su došli iz raznih krajeva Švicarske, ali i drugih evropskih zemalja, kako bi svoja srca i duše napunili slušanjem Kur'ana, kojeg su učili poznati hafizi i karije iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Irana, Iraka, Njemačke i Holandije. Na taj, izuzetno dobro pripremljen skup, pozvan sam da održim predavanje u centralnom dijelu manifestacije. Imam džemata, dr. Muris-ef. Purić, s ljubavlju i pažnjom obavlja posao imama, hatiba i muallima u tom džematu već dvadeset godina. Rezultate njegovog predanog rada mogu svi vidjeti, a ovo je dobra prilika da se cijenjenim čitaocima Preporoda prenese nešto od onoga što sam primjetio prilikom posjete njegovom, ali i drugim bošnjačkim džematima u Švicarskoj.

Muris-efendija i ja proveli smo četiri godine zajedno u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, kao učenici ove škole, sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Godine 1987. hairli smo završili medresu i onda je svako od nas otišao svojim putem, ja na studij na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu a Muris-ef. na Islamski teološki fakultet u Sarajevu a potom u Švicarsku, gdje se zaposlio kao imam, hatib i muallim. Od tada ovaj bosanski efendija aktivno djeluje na planu očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta naših dobrih Bošnjaka, koji su otišli na rad u ovu malu ali veoma razvijenu evropsku zemlju.

Rezultati su, mašallah, uistinu zadivljujući. Džemat Arau ima svoj centar koji je, iako nije još u potpunosti opremljen, predivno uređen i vlasništvo je džemata Arau. Različiti su sadržaji koji se u ovom centru nude, a smatramo bitnim spomenuti sljedeće: kvalitetna vjerska obuka koja se izvodi u skladu s najsavremenijim standardima, redovna predavanja i tribine koje su sistematične s obzirom da se temeljito i parcijalno obrađuju razne oblasti islama (tefsir, Kur'an, hadis, fikh itd.), što je rezultiralo time da se osposobi znatan broj džematlija da pravilno uče Kur'an i poznaju propise u vezi s namazom, abdestom i drugim obredoslovnim radnjama do te mjere da su mnogi od njih u stanju da, u slučaju odsustnosti imama, potpuno ispravno predvode džemat. Tu su, potom, druženja i putovanja s ciljem boljeg upoznavanja džematlija, zatim žensko udruženje "Iqre" koje vodi Muris-efendijina supruga, Nusreta-hanuma, kći naših finih Bošnjaka, koja se rodila i školovala u Švicarskoj i koja, iako je odrasla u toj dalekoj kršćanskoj zemlji, nema dileme kada je u pitanju oblačenje žene muslimanke jer je propisno, islamski odjevena.

Kliknite na sliku za uvećati


Poseban kuriozitet u ovom džematu je Škola Kur'ana, na čijem osmišljavanju se radilo duže vremena a koja je zvanično otvorena na spomenutoj Večeri Kur'ana, 10. marta, kada sam bio u prilici da, pred više od hiljadu ljudi, uručim idžazetnamu mladom hafizu Muhammed-ef. Koluhu, koju mu je poslao rukovodilac Škole Kur'ana iz Novog Pazara, hafiz Irfan. Zamišljeno je da ova škola radi na promoviranju kur'anskog pisma i obučavanju pravilnom učenju Kur'ana brojne muslimanske populacije ne samo u ovom džematu već i šire. Također, radiće na pripremi potencijalnih kandidata za hifz, učenje Kur'ana napamet, a hafiz Muhammed-ef. Koluh je mladi kadar koji obećava i od njega se očekuje da, inšallah, pokaže vrijedne rezultate.

Kao posebna vrijednost koju treba spomenuti kada se govori o džematu Arau jeste to što je ovaj džemat nastao udruživanjem četiri džemata koja su ranije egzistirala u neposrednoj blizini. Za razliku od brojnih drugih džemata u dijaspori koji se, nažalost, dijele i cijepaju, ovi bošnjački džemati su se integrisali u jedan veći džemat, koji vrlo uspješno fukcioniše. Zasluge za to imaju, prije svega, čestite džematlije i njihovi džematski odbori ali, nema sumnje, da je za to ujedinjenje posebno zaslužan uvaženi Muris-efendija, koji je svojim predanim i osmišljenim radom djelovao tako da se ide ka ujedinjenju i integrisanju, umjesto cijepanja i razdvajanja. Na taj način džemat je osnažen i upravo to treba biti paradigma koju treba slijediti: umjesto dijeljenja i cjepkanja treba ići ka ujedinjavanju i ukrupnjavanju.

Također, smatram bitnim spomenuti još jednu stvar koju sam primjetio za vrijeme svog boravka u džematu Arau a to su međuljudski odnosi i poštovanje koje džematlije imaju prema svome efendiji. Naime, u tom džematu sve lijepo funkcioniše, tačno je raspoređeno šta će ko da radi a vrijedni Muris-efendija, poput pravog šejha, dostojanstveno se kreće po centru, i nema potrebe da sa bilo kim raspravlja, dovoljan je i najmanji išaret pogledom ili rukom pa da se nešto odmah uradi. To, zapravo, ukazuje da je ovaj efendija zadobio povjerenje i autoritet kod svojih džematlija a poznato je da se to dvoje ne može ničim kupiti niti nabaviti s obzirom da je za to potreban permanentan rad i iskrenost, a te osobine su krasile Muris-ef. još kao učenika Gazijine medrese. Zato sam bio mnogo obradovan kada sam, dvadeset i pet godina nakon našeg rastanka, a upravo toliko vremena je prošlo od završetka našeg školovanja u Gazijinoj medresi, došao u džemat ovog vrijednog imama i daije i bio u prilici da, u prepunoj sportskoj sali, na tradicionalnoj 12. večeri Kur'ana, družim se sa njegovim džematlijama koji su pomno pratili, učenje Kur'ana a potom i moj ders.

Među vrijednim džematlijama džemata Arau ima mnogo mladih ljudi, koji su se školovali u Švicarskoj i završili fakultete poput npr. Mirzeta Mujala, koji je ujedno i predsjednik džemata. Njegov otac Adil je stari aktivista džemata, a tu je i vrijedni Mirsad-ef. Mujadžić, koji je nekada bio imam a sada obavlja funkciju predsjednika Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj. U svojim obraćanjima na večeri Kur'ana Mirzet i Mirsad su, u uvodnom dijelu, održali govore i uputili korisne poruke.

Cijelo vrijeme mog boravka na usluzi su mi bili Rizvet Sijamhodžić i njegov otac Sulejman, pravi hizmećar, koji gleda samo kako će šta korisno uraditi u džematu. On me je, zajedno s Muris-ef., pratio u Cirih, gdje sam u, također, prelijepom bošnjačkom džematu koji predvodi Sakib-ef. Halilović, klanjao kao imam i hatib džuma-namaz, u petak, 9. marta, a potom proveo ugodne trenutke na ručku kojim nas je počastio vrijedni Sakib-ef. Tu sam upoznao mladog i perspektivnog Bošnjaka Murisa Begovića, koji u švicarskom gradu Bernu studira islamske studije i koji je, na moje iznenađenje, pitao za moju knjigu Kur'anska antopologija, koja mu, kako reče, treba za pripremanje jednog ispita na njegovom fakultetu u Bernu. To me je veoma prijatno iznenadilo i, na sreću, imao sam jedan primjerak Antropologije, a Murisu je bilo jako drago kad je čuo da se ta knjiga prevodi i na engleski jezik i da će, uskoro, inašallah, na bosanskom izaći i njeno drugo, dopunjeno izdanje. Za vrijeme džuma namaza Muris je mujezinio i vidio sam da veoma lijepo uči ezan i Kur'an, pa sam mu poželio svaki hajr i uspjeh.

Predvečer, tog istog dana, otputovao sam u društvu Rizveta Sijamhodžića i hafiza Selima Hošija iz Sarajeva u Sent Gallen, gdje je ranije najavljeno da ću održati predavanje. Sent Gallen je, inače, od Araua udaljen oko 140 kilometra i imamsku službu u tom džematu obavlja Sabahudin-ef. Sijamhodžić, inače svršenik Fakuleta islamskih nauka u Sarajevu. Ovaj mladi Krajišnik, iako je u tom džematu svega nekoliko godina, već ostvaruje značajne rezultate. Kupljen je centar koji je lijepo opremljen, a ako je suditi po pomnoj pažnji s kojom su njegove džematlije slušale ders očito je da ovaj mladi efendija već navikao ljude da pažljivo slušaju kada im se govori o islamu i da se u njegovom džematu posvećuje značajna pažnja vjerskoj edukaciji odraslih.

U njedjelju, 11. marta, posjetio sam džemate u Cugu i Lucernu. U Cugu džemat predvodi Jasmin-ef. Demić, inače brat rahmetli Faruk-ef. Demića, koji je meni i Muris-ef. bio noćni vaspitač u medresi i koji je imao značajan utjecaj na sve učenike s kojima je imao kontakt. Džemat u Cugu raspolaže veoma lijepim i uređenim prostorijama, u kojima je, poslije podne namaza, upriličeno da ja i Muhamed-ef. Velić, imam iz Sarajeva, održimo predavanje za jedan broj džematlija koji su tu bili prisutni. Inače, noć ranije održana je velika manifestacija, 12. večer Kur'ana, na kojoj su prisustvovale brojne džematlije ovog džemata. Nakon toga, uputili smo se u džemat Lucern i proveli ugodne trenutke u društvu Ćamila-ef. Mehmedovića i Vehbije-ef. Efendića i jednog dijela njihovih džematlija, koji raspolažu sa predivnom zgradom u kojoj egzistira džemat Lucern.

Potom smo se vratili u Arau, gdje sam u naveče, poslije jacije namaza imao priliku da održim tribinu u džematu koji predvodi dr. Muris-ef. Nekoliko momaka iz tog džemata su se već bili zabrinuli hoće li i u njihovom džematu biti prilika da održim ders, s obzirom da sam prethodnih dana puno hodao po drugim džematima. Naravno, o tome je vodio brigu naš cijenjeni domaćin, dr. Muris-ef., koji je želio da posjetimo i ostale džemate i da se od naše posjete okoristi što veći broj ljudi. To, zapravo, govori o spremnosti ovog visprenog efendije da sarađuje sa svojim kolegama i bude važan kohezioni faktor u ustrojstvu Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj. To je, svakako, samo jedan od razloga da upravo ovaj vrijedni bosanki alim i daija bude izabran na mjesto glavnog imama u IZ Bošnjaka u Švicarskoj.

I na kraju, bilo bi nezahvalno ne spomenuti vrijednog Bošnjaka Samira Vilića, porijeklom iz Kiseljaka, u čijoj kući sam imao konak za vrijeme moga boravka u Švicarskoj. Allaha Uzvišenog molim da njega, a i sve ostale čestite Bošnjake koje sam upoznao prilikom ovog putovanja, nagradi Svojom nagradom i podari im svaki hajr za trud i hizmet koji čine islamu i muslimanima. (Preporod. br. 969, 1. april 2012.)Ostali prilozi:
» MAESTREALNO OBILJEŽENO 25 GODINA DŽEMATA U GRACU
Emir Serdarević | 27. November 2018 17:35
» HALAL JE NAČIN ŽIVLJENJA MUSLIMANA
MINA | 23. November 2018 12:48
» NAŠ NAJBOLJI UZOR JE MUHAMMED, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM
Nezim Halilović Muderris | 16. November 2018 13:49
» GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA ČASNOG
Bošnjaci.Net | 08. November 2018 14:28
» MINHEN: MEKTEB DŽEMATA HIDAJE PONOS DIJASPORE
B.net | 01. November 2018 19:13
» GLASAJMO NA IZBORIMA I OČITUJEMO SE O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE
Mr. hfz. Mensur ef. Malkić | 05. October 2018 15:52
» U GRACU DŽAMIJA ZASIJALA PUNIM SJAJOM
Emir Serdarević | 02. October 2018 15:13
» PRODAJOM GLASOVA, BOŠNJACI GUBE SVOJ POLITIČKI SUBJEKTIVITET U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 28. September 2018 18:06
» VEČER KUR’ANA U ADELAIDU
B.net | 23. September 2018 02:59
» BUDI TI, BUDI JEDINSTVENA!
B.net | 11. September 2018 17:14
» STANJE ČOVJEKA NA SAMRTI
B.net | 05. September 2018 17:49
» NIJE VRIJEME DA POTCIJENIMO OPASNOSTI KOJE SU PRED NAMA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 21. August 2018 15:24
» NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 07. August 2018 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA I KUDA NAKON TERORA U PARIZU?
17. November 2015 17:19
» KOME SMETA ŠEJH YUSUF QARADAWI
09. December 2014 14:05
» RADOST ČESTITIH BOŠNJAKA
06. August 2013 19:54