Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nakon održanog referenduma Petnjičani u iščekivanju
DO KRAJA SEPTEMBRA POVRATAK STATUSA OPŠTINE PETNJICA
Autor: Zumber Muratović
Objavljeno: 16. August 2012. 15:08:19

Građani Petnjice su se referendumu izjasnili da li su za to da im se vrati status opštine koji im je nepravdo oduzet 1957. godine.
Prema informacijama koje smo dobili, 4.674 je glasalo da se Petnjica vrati status Opštine, dok i je 9 bilo protiv a 23 uzdržanih.
Opština Petnjica ima površinun od 180 km2, sa 28 sela u kojima prema posljednjem popisu živi 6.713 stanovnika. Prema podacima sa kojima raspolažu Petnjičani, u Evropi živi 12 000 građana iz Petnjice, a taj broj se stalno povećava upravo zbog neravnopravnog statusa mještana ovog kraja u državi u kojoj žive.


Referendum o vraćanju statusa Opštine Petnjica, koji je održan 4. avgusta 2012. godine potvrda je volje građana tog područja ali i dobre volje aktuelne vlasti. Međutim, postavlja se pitanje hoće li doći do konačne potvrde Vlade i Skupštine Crne Gore?

Treba napomenuti da ovdje nije samo pitanje Opštine, pitanje njenog administrativnog preuređenja, već pitanje opstanka stanovnika petnjičkog kraja.

Dobro je što su za Opštinu Petnjica i oni poslanici-Bošnjaci koji su u prošlom periodu bili protiv. Kada su 25.maja 2005. godine na sjednici Skupštine Crne Gore glasali javno, pri čemu su poslanici opozicionih partija, SDP i jedne albanske partije glasali za, dok su poslanici DPS-a bili uzdržani. Kako u svojoj knjizi "Petnjica Opština Snova" Salija Adrović piše: "Za predloženi Zakon glasalo je 36 poslanika, ali je bila neophodna apsolutna većina zašta su nedostajala još dva glasa. Poslanici DPS-a iz Berana su bili u obavezi da glasaju za ovaj Prijedlog zakona, što su javno obećavali, čak i potpisali, ali su izneverili. Dok je poslanik Miodrag-Bobo Radunović bio uzdržan, poslanik Fahrudin Hadrović izašao je iz sale i nije glasao. Tako se desilo nešto što niko nije očekivao, jer nisu glasali oni koji su imali dug prema biračima područja Petnjice već su im okrenuli leđa i pokazali da im nije stalo do njih, ignorisali su njihove argumente, želje i potrebe".

Da apsurd bude veći, ljekar Šemsudin Hadrović, ove iste ljude, pojačani sa mnogim iz političkog života Berana i Crne Gore, na čelu sa ministrom u Vladi Crne Gore Bobom Radunovićem, predsjednikom opštine Berane Vukom Golubovićem, predsjednikom Skupštine Berana i Agović Samirom, prije dvije godine, dovodi u Sarajevo da pobratimi opštinu Berane sa opštinom Ilidža. Zbog ignorisanja opštine Petnjica, zbog raseljavanja tog područja, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu i još uvijek svježih rana, takva ideja u Sarajevu je propala, okarakterisana kao naivna, čak je naišla na gnušenje. Mislim da ovog puta izdaje neće biti.

U slučaju da ne dođe do realizacije Opštine Petnjica tražili bi od Bošnjaka Crne Gore da nam pomognu u ovom delikatnom trenutku kad se dokusuruje raseljavanje ovog kraja. Bošnjaci petnjičkog kraja i Bošnjaci dijaspore (ne samo Bihorci) otkazali bi, svako, gostoprimstvo predstavnicima vlasti, a onda bi se širile loše vijesti, koje bi vremenom stigle, još, do nekih destinacija u svijetu koje bi bile loše po Crnu Goru.

Imamo još jedan važan razlog za optimizam. Vlast Crne Gore se sastoji iz koalicije DPS-a i SDP-a. Podpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder je iz SDP-a, rodom iz Petnjice. U slučaju da ne dođe do realizacije Opštine Petnjica, Rifat Rastoder bi vjerovatno podnio ostavku, poslije koje bi vlast bila ugrožena. Na potezu je Vlada i Skupština Crne Gore od kojih očekujemo da do kraja septembra završe sve potrebne radnje kako bi se volja građana ispoštovala, kako bi se kurisala Opština Petnjica, kako bi izbori, u Crnoj Gori bili relaksirajući. Svaka druga odluka bila bi pogubna, po petnjički kraj kao i samostalnu Crnu Goru, koje bez Bošnjaka teško ima.Ostali prilozi:
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK - IZUDDIN EF KRUŠKO (1964 - 2019)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 24. March 2019 16:10
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
Ostali prilozi istog autora: