Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Posjeta Reisu-l-uleme Bošnjacima SAD
DOŠAO SAM DA VAM POLOŽIM RAČUN
Autor: Aiša Purak
Objavljeno: 29. August 2012. 15:08:49

Bošnjakinje sa svojim Reisom i njegovom hanumom


Od 25.augusta do 2.septembra 2012 godine dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu, zijaretit će džemate Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Cilj posjete reisa dr. Cerića Sjevernoj Americi, a poslije Allahovim voljom i Islamskim zajednicama Bošnjaka Europe i drugih područja, prema riječima uvaženog reisu-l-uleme, je da podnese izvještaj o svom radu kao Reisu-l-uleme na čijoj funkciji je bio gotovo dvije dekade. Ujedno ovom svojom posjetom želi da ukaže priznanje i podršku glavnim imamima na području Sjeverne Amerike i Kanade, kao i svim ostalim imamima za njihov nesebičan rad i trud u očuvanju svoje vjere.


Reisu-l-ulema dr. Cerić prilikom obraćanja

Hadži Azra hanuma dijeli Srebreničke cvjetice članovima hora "Sabur"

Imam u Syracusu ef. Neimarlija i reis dr. Cerić

Aiša Purak u razgovoru sa Reisom

OPROŠTAJNA POSJETA DŽEMATIMA I IMAMIMA U SJEVERNOJ AMERICI: Reisu-l-ulema je već kročio u svoju viošednevnu oproštajnu posjetu džematima i imamima u Sjevernoj Americi u namjeri da im se zahvali za njihovu brigu za islam, za njihovu pomoć Bosni i Hercegovini i za njihovu podršku u njegovom obnašanju dvodecenijske dužnosti reisu-l-uleme. Nakon svoje posjete džematima Detroita, u ponedjelja, 27.augusta 2012 godine, Reisu-l-ulema je zijaretio Islamski Kulturni Centar Bošnjaka u Syracuse. Sljedeća stanica mu je San Hozeu (San Jose) a zatim Atlanta i Čikago (Chicago). U Atlanti će biti veliki dan za imame Sjeverne Amerike jer će im biti podijeljena priznanja za njihov rad i zalaganje gdje će im ujedno će im biti ponuđen strateški plan za vjerski, kulturni i nacionalni oporavak Bošnjaka muslimana.

POSJETA ISLAMSKOM KULTURNOM CENTARU BOŠNJAKA U SYRACUSE: Džemat Syracuse (IKCBS) na čelu sa glavnim imamom “Medžlisa pet” Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, prof. Murisa ef. Neimarlije je organizovao Centralnu bajramsku svečanost za područje “Medžlisa pet” (New York i sjeveroistočna obala Amerike). Centralna bajramska svečanost je počela poslije klanjanja akšam namaza. Svečanost je otvorio glavni imam “Medžlisa pet” Muris ef. Neimarlija učenjem ašareta i koji se obratio prisutnima: “Poštovani Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i bošnjačkoj dijaspori, dr. Mustafa ef. Cerić, dragi kolege imami, dragi gosti, predstavnici naših džemata iz sjeveroistočne Amerike, poštovana braćo i sestre, Esselamu alejkum, dobro došli u Syracuse. Dobro došli u naš džemat Islamski Kulturni Centar Bošnjaka u Syracuse. Veseli me što vas vidim u velikom broju a posebno vas koji ste došli iz daleka da podijelite sa nama radost druženja sa našim uvaženim Reis efendijom; prvakom našeg naroda, našim liderom i našim hodžom. Želim vam da se lijepo osjećate u našem džematu pa da punih srca odete svojim kućama, veseli i zadovoljni. Meni kao imamu ovog džemata i kao glavnom imamu našeg Medžlisa, najvećeg medžlisa u Sjevernoj Americi, je neopisivo velika čast ugostiti našeg cijenjenog Reisu-l-ulemu, jer to je prilika koja se ne pruža mnogo puta u životu. Zahvaljujem se uvaženom Reisu efendiji što nas je počastio svojim prisustvom a hvala i njegovoj hanumi, h. Azra hanumi koja je uljepšala ovu posjetu. Jedan arapski pjesnik lijepo reče: Ja dajfena in dzi’tena le vedzettena nahnuddujufu ve ente rabbul bejt: o gostu naš ako nam dođe vidjećeš da smo mi gosti u svojoj kući a ti si njen domaćin .
Cijenjeni Reis efendija: želimo da se u našem gradiću osjećate kao domaćin, a dragi gosti to želimo i svima vama. Večeras ćemo poslušati neke od ilahija našeg vrijednog hora, hora sabur na čelu sa mualimom Lejlom. Djevojake ovog hora neumorno vjezbaju a dosada su uspješno nastupale u nekoliko džemata našeg medzlisa i njihov nastup je bio uvijek dobro primljen.
Na kraju će nam se obratiti i Reisu-l-ulema, što vjerujem svi željno iščekujete. Poslije govora uvaženog Reisa polaznicima vjerske pouke će biti podijeljeni paketići, a poslije toga ćemo napraviti nekoliko fotografija se Reis efendijom. Na kraju naše vrijedne džematlije su obezbijedile zakusku pa cemo se malo i počastiti. Želim vam ugodnu večer uz molbu da ukažemo respekt izvođačima programa i poklonimo im svoju punu pažnju. Uživajte u bogatom program u miru i tišini. Prijatno.”
HOR SABUR: Muallima Lejla Neimarlija je pripremila izuzetno bogat program sa svojim Horom Sabur. Ilahije su bile pažljivo birane za ovu priliku. Članice hora su vrhunski izvodile Ilahiju iz ilahije dok su izgledom ponosnih princeza plijenile oči nas prisutnih. Svojim divnim izvođenjem Ilahija su natapale naše duše. Zapažen je bio nastup mladog dječaka, Sanela koji je proučio ašare i svojim nastupom oduševio uvaženog Reisa.
NAJAVA REISU-L-ULEME DR. MUSTAFA EF. CERIĆ: Po završetku programa Muris ef. Neimarlija je najavio Reisu-luleme riječima:
“Cijenjeni Reis efendija, mi znamo da se Vi svim srcem i snagom borite da sačuvate Memorijalni centar žrtvama genocida u Potočarima, vi se borite da časno odajemo počast našim šehidima, a posebno šehidima srebreničkog genocida. Ovo spominjem jer dolaskom u naš džemat vi zapravo pokazujete da vodite brigu i o preživjelim žrtvama srebreničkog genocida. Dragi Reis efendija, većina naših članova su zapravo preživjele žrtve genocida iz Srebrenice i cijelog Podrinja. Njihov bol slušamo evo već dvije i po godine a vi slušate već dvadesetak godina i borite se za pravdu gdje su političari zakazali. Borite se da se glas istine o genocidu čuje i kad su ljudi u vlasti postali tihi šaptači ili spavači. Hvala vam zbog toga u ime preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice ali cijele BiH. Molimo Boga dž.š. da vam podari snage i zdravlja da se još dugo borite za istinu, pravdu i pravednost. Pozivam vas da nam se obratite.”

SREBRENIČKI CVJETIĆ ZA DIVNO IZVOĐENJE: Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je otpočeo svoje obraćanje skupu, zahvalom Allahu dz.š i donoseći salavat na Posljednjeg Božijeg poslanika. Pohvalio je djevočicu i dječaka za proučena ašareta i dodao “ ovaj dječak jako hrabar jer ja ne bih mogao proučiti ašare pred Reisom u njegovim godinama“ Zatim je pohvalio Hor Sabur na divnom izvođenju ilahija a posebno ilahije Sjećanje na Srebrenicu od našeg poznatog dr. Džemaludina Latića i istakao „mada sam ovu ilahiju već mnogo puta čuo, večeras me je nešto duboko dirnula i nešto se emotivno u meni probudila – nikad to tako prije nisam doživo. Ova naša mladost - naša djeca, koja ovako divno izvodi ove ihalije; vjerske i patriotske pjesme zaslužuju svaki kompliment i kao nagradu za ovako divno izvođenje. Zamolit ćemo Azru hanumu da im podijeli bijeli Srebrenički cvijet, a ja ću vam ispričati historiji ovog cvijeta.“

HISTORIJA CVIJETA SREBRENICE - ZNAKA SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA SREBRENICE: U svom daljnjem izlaganju reisu-l-uleme dr.Mustafa Cerića se osvrnuo i na historijat “Bijelog cvijeta” simbola Srebrenice ili “Cvijeta Srebrenice” i naglasio da je to “naš nacionalni simbol” koji je dizajniran kao znak sjećanja na žrtve genocida Srebrenice. Samu ideju je dobio, kako kaže, gledajući engleski parlament i njegove članove kao i druge prominantne osobe kako svake godine u novembru na reveru nose crveni Makov cvijet u znak sjećanja na žrtve Normandije. Razlog što je cvijet Maka izabran kao simbol žrtava Normandije je što su cvjetovi Maka u toku Prvog svjetskog rata rasli na ratištima poginulih boraca i njihova žarko crvena boja se isticala na spaljenoj zemlji. Od svog uvođenja u 1921. oni su postali simbol sjećanja za one koji su se borili i ginuli za svoju zemlju a njihova crvena boja je simbol krvi prolivene za domovinu.
„Bilo je više prijedloga i dizajna ali se meni najviše dopao rad Jasmine Čamdžić koja je dizajnirala jedan divan cvjetić koji se se sastoji od 11 bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i svih ostalih Bošnjaka tokom agresije na BiH. S druge strane, zelena boja je i simbol buđenja, simbol proljeća i rasta, te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju diljem Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Udruženja žena "Gračaničko keranje" iz Gračanice su ručno izheklale taj cvijet i tako je nastao Simbol Srebrenice.“
Udruženje "Gračaničko keranje" osnovano je 2006. godine s ciljem očuvanja tradicionalnog načina izrade čipke, poznatog kao keranje, jednog od najstarijih oblika kulturnog naslijeđa u regiji Gračanice i širom BiH.Udruženje broji oko 200 članova od kojih su mnogi raseljene osobe iz Srebrenice, Vlasenice i Žepe.
„Još da vam kažem da je prošle godine je ovo udruženje koje je i zvanični nosilac projekta izrade cvjetića, zajedno sa udruženjima „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", i „Žene Podrinja" organiziralo simboličnih pet minuta do dvanaest sati na Trgu djece Sarajeva podjelu cvjetića građanima Sarajeva, kao simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995. godine. A nedavno se Amabasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon sastao se predstavnicima Udruženja "Gračaničko keranje" i tom prilikom ambasadoru su predani i izvezeni cvjetovi za predsjednika Obamu i državnu sekretarku Clinton".

DOŠAO SAM DA VAM POLOŽIM RAČUN O SVOM RADU NA FUNKCIJI REISU-L-ULEME KOJU SAM OBAVLJAO ZADNJE DVIJE DEKADE: Nakon upoznavanja prisutnih o hitorijatu Bijelih cvjetića, Reisu-l-ulema je rekao: „Imam osjećaj treme ovdje pred vama. Iako sam imam šesdeset godina i prošao sam cijeli svijet, ali ipak imam tremu zbog toga što znam da ste vi protjerani sa vaših ognjišta. Znači vi niste izbjelice već ste prognanici. Prognani ste iz svojih kuća, iz svoje domovine i hvala Americi na svemu, na širom otvorenim vratima, ali naše se duše mogu smiriti jedino u našaj Bosni....
Došao sam da vam pložim račun os vom radu na funkciju Reisu-l-uleme koju sam obavljao zadnje dvije dekade. Prvo obilazim Ameriku, da odam priznanje džematima i imamima za njihov rad. Ja sam živio u Americi, Čikagu i znam kako je teško živjeti u tuđini.“

Na kraju svog obraćanja prisutnima reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je proučio dovu Ejjuhel Veled (Sinak moj) Gazalija. Na pitanje potpisnice ovih redaka: „Da li ste zabrinuti kome predajete baklju islama?“ - sa osmjehom i sigurnošću je odgovorio: “ Ne, potpuno sam siguran da će baklja doći u prave ruke“. Opet na dodatno drugo pitanje ili konstataciju da nema puno zaposlenih žena u administraciji dr. Cerića? Odovorio je spremno da ih ima više nego u administraciji pape u Rimu!Ostali prilozi:
» GLASAJMO NA IZBORIMA I OČITUJEMO SE O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE
Mr. hfz. Mensur ef. Malkić | 05. October 2018 15:52
» U GRACU DŽAMIJA ZASIJALA PUNIM SJAJOM
Emir Serdarević | 02. October 2018 15:13
» PRODAJOM GLASOVA, BOŠNJACI GUBE SVOJ POLITIČKI SUBJEKTIVITET U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 28. September 2018 18:06
» VEČER KUR’ANA U ADELAIDU
B.net | 23. September 2018 02:59
» BUDI TI, BUDI JEDINSTVENA!
B.net | 11. September 2018 17:14
» STANJE ČOVJEKA NA SAMRTI
B.net | 05. September 2018 17:49
» NIJE VRIJEME DA POTCIJENIMO OPASNOSTI KOJE SU PRED NAMA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 21. August 2018 15:24
» NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 07. August 2018 14:38
» NEKA ZA SVE NAS SLOBODA I DOSTOJANSTVO BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG INSANA BUDE SVETA DUŽNOST
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 03. August 2018 13:30
» ISPUNJAVANJE EMANETA JE ODLIKA MU'MINA
Nezim Halilović Muderris | 20. July 2018 14:54
» DVADESET I TRI GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI, ŽEPI I GORAŽDU
Nezim Halilović Muderris | 07. July 2018 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
19. November 2017 01:07
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08