Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Imamo li pravo na zaborav?
KRVNIK MLADIĆ NIJEMO POSMATRAO SNIMAK UBISTVA SNAJPEROM SEDMOGODIŠNJEG NERMINA DIVOVIĆA
Autor: Avdo Huseinović
Objavljeno: 29. August 2012. 20:08:51

18.novembar 1994.godine srpski krvoloci su ubili sedmogodišnjeg sarajevskog dječaka Nermina DivovićaOči u oči sa srpsko-crnogorskim krvnicima: Dženana Sokolović

Krvolok Mladić

Krvolok Dragan Šljivić, snajperista koji je ubijao sarajevsku djecu
Petak, 18.novembar 1994.godine, bio je zadnji dan života sedmogodišnjeg sarajevskog dječaka Nermina Divovića. U posljednjoj šetnji centrom Sarajeva, život mu je uzeo snajperista sa okupirane Grbavice. Ubili ga pred materinim očima, ubili ga pred očima vojnika Ujedinjenih nacija. Izvođenje dokaza o zločinima počinjenim u Sarajevu, tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu nastavili su iskazom svjedoka Johna Jordana, koji je od 1992. do 1995. godine u Sarajevu predvodio grupu međunarodnih vatrogasaca - dobrovoljaca koja je pomagala u gašenju požara sa obje linije fronta. Jordan je posvjedočio da su civili u gradu “svakodnevno” bili podvrgavani artiljerijskim i snajperskim napadima sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) koji su bili iznad grada.

“Svakog dana vidio sam kako se puca na civile. To je bio njihov svakodnevni život”, - rekao je Jordan i dodao da su vatrogasci bili prisutni kada je snajperski hitac u kod Zemaljskog muzeja centru Sarajeva, ubio sedmogodišnjeg Nermina Divovića i teško ranio njegovu majku Dženanu Sokolović. Snajperista je prvo pogodio Dženanu Sokolović, a metak je nesretnoj ženi prošao kroz stomak i direktno u sljepočnicu pogodio njenog sedmogodišnjeg sina Nermina, koji je na mjestu podlegao.

“Moji ljudi su mi prenijeli su da je dječak s majkom prišao našem kamionu i tražio bombone, što su djeca često činila. Oboje su za nekoliko trenutaka bili pogođeni hicem”, - rekao je svjedok.
Krvnik Mladić autentični snimak Nerminovog ubistva je pratio mirno, a njegovo lice nije odavalo emocije. Srpski snajperisti, izrazito vješto i dobro obučeni, gađali su djecu svih uzrasta tokom opsade Sarajeva. Raskrsnice na Marindvoru, građani su nazivali „Aleja smrti“ i „Aleja snajpera“. U ubijanju sarajevskih civila, sa lokacije Jevrejskog groblja, posebno su se isticali snajperisti, četničkog vojvode Slavke Aleksića i Veljka Papića sa stranim dobrovoljcima i plaćenicima iz Rusije, Ukrajine i Rumunije. Po dosadašnjim istraživanjima koja je proveo Institut za istraživane zločina, 54 djece je ubijeno snajperskim djelovanjem, a dalja istraživanja se nastavljaju. Snajperista je zločinac koji prepoznaje svoju žrtvu, s namjerom je ubija. Djeca su gađana u srce, oko, glavu...

Pred Tribunalom u Haagu, odbrana generala Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za teror nad civilima Sarajeva, tvrdila je da u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, snajperista uopšte bilo.

„Kad pogodim, drago mi je. Drago mi je jer ih ne volim više, nema života sa njima više. Inače, ovo je humanije - puškom ubiti čovjeka, nego ga uhvatiti.“

Ovo je izjava Dragana Šljivića koji je sa Zlatišta, iz okoline Sarajeva, snajperskim hicima gađao Sarajlije tokom opsade grada. Izjavu je dao na mjestu zločina za špansku televiziju. Ni on, ali ni nijedan drugi snajperista a bilo ih je u Sarajevu 278, još nije procesuiran za ubistva građana glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom tripogodišnje agresije.

Zbog ubijenog Nermina i hiljada drugih nevinih bosanskih dječaka i djevojčica, a posebno „zbog unutarnje ljepote“ koju osjeća ubica Šljivić i hiljade nekažnjenih šljivića, imamo li pravo na zaborav?Ostali prilozi:
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» HERCEGOVAČKI PUTEVI NEPRAVDE
09. November 2017 16:28
» KAD PRAVDA ZAKASNI
27. May 2017 03:13
» ŠEMSO ŠILJKO - ČOVJEK IZ LEGENDE
27. September 2016 19:55
» ŽIV JE ĐOGO, UMRO NIJE
14. July 2016 01:56
» BAKIRA, ŽENA HRABROST
26. October 2013 13:01
» SRBIJI NEĆU ŽIV U RUKE
24. March 2013 17:26
» ONI SU UBIJALI PRIJEDOR
12. August 2012 14:30