Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz mog ugla
KAD BI GOOGLE BIRAO BUDUĆEG REISA
Autor: Aiša Purak
Objavljeno: 10. September 2012. 15:09:48
Aiša PURAK: Google bi bazirao svoj izbor isključivo na informacijma dostupim za sve korisnike interneta širom svijeta. Što znači, sve vrste intelektualne aktivnosti koji su kandidati radili i uradili za vrijeme njihovog djelovanja kao imama, muftija, profesora... bile bi u uključene. Sav taj rad bi trebao biti uredno pohranjen u baze informacija, naravno ako ga je bilo, i postavljen na internet, bilo od njih samih ili od nekoga drugog ko je mislio ili želeo da se to intelektualno blago čuje i širi dalje od kandidatovih džamija i kancelarija.
Mene, a kako sam čula i mnoge Bošnjake, kako u Bosni tako i šire, iako već uveliko najavljivana i očekivana, duboko je pogodila vijest o eliminisanju dr. hfz. Halila ef. Mehtića iz izborne utrke kandidata za budućeg reisul-ulemu. Rezime dr. hfz. Halila ef. Mehtića mi je prilično poznato, možda zato što je živio i radio u Zenici, u mom kraju a možda i zbog njegovih mnogobrojnih projekata i radova na putu širenja i posebno očuvanja islama i islamskih vrijednosti. Njegove titule doktora i hafiza koje ukrašavaju njegovo ime govore same po sebi i rezultat su njegovog napornog rada i truda. O drugim kandidatima za izbor reisu-l-uleme lično nisam bila baš dobro upoznata pa sam odlučila da se ‘obratim’ svjetskom gigantu za informacije www.google.com da mi pomogne da saznam nešto više o preostalim kandidatima za budućeg reisu-l-ulemu: muftiji mr. Husein ef. Kavazoviću, muftiji mr. Nusret ef. Abdibegoviću i muftiji mr. Husein ef. Smajiću.

Željela sam da vidim kad bi Google ‘birao’ budućeg Reisa koga bi ovaj poznati svjetski pretreživač informacija izabrao za budućeg reisu-l-ulemu. Naravno, Google bi bazirao svoj izbor isključivo na informacijma dostupim za sve korisnike interneta širom svijeta. Što znači, sve vrste intelektualne aktivnosti koji su kandidati radili i uradili za vrijeme njihovog djelovanja kao imama, muftija, profesora... bile bi u uključene. Sav taj rad bi trebao biti uredno pohranjen u baze informacija, naravno ako ga je bilo, i postavljen na internet, bilo od njih samih ili od nekoga drugog ko je mislio ili želeo da se to intelektualno blago čuje i širi dalje od kandidatovih džamija i kancelarija. Svi pisani radovi, predavanja, učenja Kur’ana, diskusije, članci, resime bi bili dostupni Google-u a samim time i široj masi. Pošto Google algoritam ne poznaje spletke, namještaljke, dogovaranja i ostale ine ljudske poganluke, izbor za budućeg reisul-ulemu bi bio čist kao suza. Ujedno bi bio transparentan i pravedan a što je najvažnije bio bi baziran jedino i isključivo prema zaslugama i dosadašnjem radu samog kandidata.

ŠTA JE GOOGLE INC.
Google Inc. je američka javna firma, specijalizovana za internet pretragu i reklamiranje na internetu. Google je firma koja je uveliko na svjetskom vrhu kada je u pitanju IT. Google je poznat najviše kao pretraživač na www.google.com. Guglov poslovni cilj je „da organizuje svjetske informacije i učini ih svjetski dostupnim i korisnim“ Googlova poslovna filozofija je „Ne budite zli“, ili rečeno našim bosanskim jezikom „Mante se poganluka“. Sjedište kompanije je u mjestu Mauntin Vju, Kalifornija. Google su osnovali Lari Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin) dok su bili studenti na Univerzitetu u Stenfordu i Google je prvo osnovana kao privatna kompanija, 7. septembra 1998. Googleova prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi američkih dolara na 23 milijarde dolara. Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata, i ostalo. Novo izdanje referentnog rječnika engleskog jezika Merriam-Webster Collegiate Dictionary je u svoj leksikon uvrstilo glagol "google", što znači "brzo pronaći informacije na internetu.” Zato sam odlučila da ‚pitam‘ Google za informacije o kandidatima za Reisa.

GOOGLE O DR. HFZ. HALILU EF. MEHTIĆU

U Google internet pretragu sam ukucala „DR. HFZ. HALIL EF. MEHTIĆ“ i dobila sam oko sto pedeset šest hiljada rezultata. Google je izbacio dosta videa koji sadrže hafizovo učenje Kur’ana, predavanja, dosta pisanih radova, različitih članaka i njegov resume kojeg preuzimam i uključujem u ovaj tekst tako da bi se čitaoci uvjerili još jednom kakvu kompetentnu osobu su naši sabornici izbacili iz utrke za budućeg reisa. ipf.unze.ba

Izabrani profesor
doc. dr. Halil Mehtić
Ime i prezime
Halil (Ibrahim) Mehtić

Mjesto i godina rođenja
1953. godine u Donjem Vakufu

Obrazovanje
- Završio petogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu 1975.god.
- Islamski teološki fakultet u Sarajevu 1981.
- Magistrirao je iz oblasti tefsira i kur’anskih znanosti na Univerzitetu za islamske studije u Karačiju – Pakistan 1999.god.
- Doktorirao 3.jula 2007. na univerzitetu Zejtuna u Tunisu.

Radno iskustvo
Još kao student po izaslanju Vrhovnog islamskog starješinstva bivše Jugoslavije, tokom mjeseca ramazana i ljetnjih ferija, 1979. godine osnovao prvi Islamski centar u Njemačkoj u Frankfurtu na Majni.
Po završetku Fakulteta radio je kao imam, hatib i muallim u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici, a godinu dana kasnije i kao vjersko-prosvjetni referent (glavni imam) pri Odboru (Medžlisu) IZ u Zenici.
1990 god. izabran je za predsjednika Ilmijje (vjerskih službenika) BiH. Tu dužnost, u dva mandata, obavljao je do 1997. godine. Za njegovog mandata Ilmijja počinje sa izdavanjem islamske revije “Muallim” i prvog islamskog ilustrovanog časopisa za djecu “Kevser”.
Od 1990. god. pa do agresije na BiH, bio je član Vrhvnog sabora IZ za bivšu SFRJ. Izbijanjem rata, imenovan je za rukovodioca ureda Mešihata BiH za slobodnu teritoriju sa sjedištem u Zenici. Istovremeno je radio i kao član izvršnog odbora Svjetske islamske humanitarne organizacije za BiH – IGASA, gdje bio zadužen za poslove da’veta. .
U vremenu 1993-1997. godine dok je vršio dužnost zeničkog muftije, Muftijstvo zeničko biva centrom vjerskih, edukativnih, humanitarnih, kulturnih i drugih općekorisnih aktivnosti. Sa dr. Nusretom Isanovićem 1993. osniva Islamsku pedagošku akademiju u Zenici gdje od početka radi kao predavač na predmetu Kiraet. Od 1997. godine pa sve do danas u stalnom je radnom odnosu na ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.
Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine bio je vjećnik u Općinskom vijeću Zenice. U periodu 2000. – 2002. god. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gje je u sklopu skupštinskih aktivnosti radio i kao član Skupštinske grupe u Interparlamentarnoj uniji. U tom svojstvu bio je vođa be-ha delegacije na 107 zasjedanju te svjetske organizacije koje se održavalo u martu 2001.godine u Marakešu (Maroko).
Članstvo u svjetskim tijelima i asocijacijama

Poznavanje stranih jezika

Bosanski – maternji
Arapski – aktivno
Poseban doprinos na polju

Kao učenik GH Medrese, sa Avdom Hodžićem, u izdanju Medrese, snimio je na dvije gramofonske ploče suru Jasin. Učestvovao je, kao predstavnik bivše Jugoslavije, na Prvom svjetskom takmičenju učača Kur’ana, održanom 1979. god u Mekki.
Hfz. Mehtić je prvi Bošnjak koji je 2002. god. u izdanju Studja za medijsku produkciju “Sebil” snimio kompletan Kur’an na audio kasete i CD. Njegovo učenje Kur’ana postavljeno je i može se slušati na poznatoj egipatskoj web stranici hedjul-islam, sa još četvoricom svjetskih učača.
Dobitnik je nekoliko važnih priznanja kao što su: Plaketa Trećeg korpusa, Plaketa Ratne oficirske škole sa zlatnim slovom “A”, te Ratne plakete Generalštaba Armije BiH.

Sadašnja pozicija na Fakultetu
- profesor, angažovan na predmetima Kiraet, Hifz, Metodika duhovnog odgoja

Učešće na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu

Objavljeni stručni i naučni radovi, eseji i drugi članci

Objavio je desetine orginalnih radova i prijevoda sa arapskog u glasilima islamske zajednice: Takvim, Glasnik, Preporod, Islamska misao, Zemzem, Anali GH biblioteke, Muallim, Kevser, Muhadžir, Nur i Novi horizonti. Do sada je objavio šest knjiga. Autor je brojnih recenzija i prikaza knjiga.

GOOGLE O MUFTIJI MR. HUSEIN EF. KAVAZOVIĆU

Zatim sam ponovila postupak te sam u Gugl internet pretragu ukucala “MUFTIJA MR. HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ” I dobila sam oko dvadeset dvije hiljede i osamsto rezultata. Pored jednog videa, gotovo sve informacije dostupne na internet o MUFTIJI HUSEIN EF. KAVAZOVIĆU su skorašnje i odnose se na njegovu kandidaturu za izbor budućeg reisa i njegovoj skorašnjoj magistraturi. Izdvajam ova dva teksta:
„Komisija za provođenje izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini utvrdila je da je u svim izbornim okruzima, osim u Sjevernoj Americi, okončan postupak evidentiranja kandidata za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Utvrđeno je da je evidentirano ukupno pet kandidata: muftija tuzlanski Husein-ef. Kavazović koji je evidentiran kao kandidat u 11 izbornih okruga, muftija zenički Ejub-ef. Dautović – evidentiran u tri izborna okruga, muftija travnički Nusret-ef. Abdibegović u četiri izborna okruga, muftija sarajevski Husein-ef. Smajić u tri izborna okruga i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici hfz. Halil-ef. Mehtić u pet izbornih okruga.

Tako je konačno ozvaničen ozbiljan početak izborne kampanje za novog reisa Islamske zajednice u BiH. U medijima se već počelo nagađati ko ima najviše šanse za pobjedu na izborima za novog reisa.

Iako je izborna kampanja tek na početku mi već danas sa sigurnošću možemo reći da će novi reis biti aktuelni tuzlanski muftija Husein-ef. Kavazović. Svoju sigurnost u ovaj izbor temeljimo na pouzdanim informacijama. Prije više od godinu dana, u vrijeme kada nije bilo javne rasprave o izboru novog reisa, Saffov izvor je od reisa dr. Mustafe ef. Cerića dobio informaciju da će njegov nasljednik biti tuzlanski muftija Husein-ef. Kavazović. Od tada pa do danas sve ide po planu i najavi reisa Cerića.

Muftija Husein-ef. Kavazović ima najviše kandidatura. On ima više kandidatura nego njegovi konkurenti zajedno. Ovi izbori su samo procedura, pobjednik je već izabran. saff.ba

„Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 10 maja 2012. godine, pred komisijom u sastavu: prof. dr. Enes Ljevaković, predsjednik, te prof. dr. Fikret Karčić, mentor i član, i doc. dr. Mustafa Hasani, član, kandidat Husein Kavazović, muftija tuzlanski, uspješno je odbranio magistarski rad na temu: „Kodifikacija šeria'tskog porodičnog prava Muhameda Kadri-paše u poređenju s Osmanlijskim porodičnim zakonikom.“ U svrhu prezentiranja magistarske teze, zamolili smo poštovanog muftiju Kavazovića da nam ukratko predstavi samu temu.

Mr. Kavazović: O kodifikaciji u našoj pravnoj literaturi nije se mnogo pisalo, pogotovo o kodifikacijama šeri'atskog prava. Rijetki su autori koji su skretali pažnju na taj proces, koji je, u izvjesnom smislu, specifikum zemalja Sredozemlja. Kodifikacija, kao vrsta pravne tehnike, odigrala je pozitivnu ulogu u razvoju prava i očuvanju pravnog nasljeđa kontinentalne Evrope, ali i većeg broja muslimanskih zemalja. Kodifikacija se tokom historije pojavljivala u različitim formama: od Hamurabijevog zakonika, XII rimskih ploča, Justinijanove kodifikacije pa sve do kodifikacija XIX stoljeća, koje se, inače, smatra stoljećem kodifikacija u historiji prava.
Muslimani su veoma rano razvili jedan oblik formalne ili konstantne kodifikacije, prije svega, kur'anskog teksta i poslaničke tradicije. Posebno bi trebalo istaknuti kodifikaciju pravnog mišljenja, koju je započeo Muhamed Šejbani, učenik Ebu Hanife, a koji se smatra rodočelnikom kodifikacije šeri'atskog prava. Njegov primjer će ubrzo slijediti predstavnici i ostalih pravnih škola u islamu...“

GOOGLE O MUFTIJI MR. NUSRET EF. ABDIBEGOVIĆU

Ponovno sam u Google pretragu ukucala: “MUFTIJA MR. NUSRET EF. ABDIBEGOVIĆ” i dobila oko devedeset hiljada i šesto rezultata. Isto pored jednog videa, bilo je dosta skorašnjih članaka većinom vezanih za kandidaturu za reisul-ulemu. Od ponuđenih Guglovih rezultata izabrala sam sljedeci prilog: Bosnjaci.net

Muftija mr. Nusret ef. Abdibegović, pored svog matičnog travničkog okruga, evidentiran je i iz Zenice, Sarajeva, Ljubljane i Bihaća. Vrlo energičan kao ličnost, muftija Abdibegović se istakao u organizacijskim sposobnostima.

Manifestaciju Ajvatovica doveo je u red jednog od najvećih kulturnih i vjerskih događaja u Bosni i Hercegovini, a tokom njegovog angažmana na mjestu rukovodioca Ureda za hadždž izvršene su značajne novine u organiziranju ovog veoma zahtjevnog i kompleksnog posla.

Rođen je 1957. godine u Pruscu, diplomirao je u Medini, Saudijska Arabija. Tečno govori arapski jezik, a magistrirao je iz oblasti šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka.

GOOGLE O MUFTIJI MR. HUSEIN EF. SMAJIĆU

Napokon sam u Gugle pretragu ukucala: “MUFTIJA MR. HUSEIN EF. SMAJIĆ” i dobila oko pet hiljada i deset rezultata za 52 sekunde (About 5,010 results (0.52 seconds)). Od ponuđenih Guglovih rezultata izabrala sam sljedeci prilog: zenicanke.blogspot.com

Sarajevski muftija Husein ef. Smajić (inače Tešnjak, op.a.) u ime Rijaseta IZ-a BiH zahvalio je Turskoj na dosadašnjoj podršci u izgradnji i adaptaciji džamija.

„Nemojte nas samo pomagati kroz izgradnju džamija. Kupujte našu robu, pravite fabrike u BiH, zapošljavajte ljude. Vi to možete, vi ste jak narod, vi ste članica NATO-a, mi vam širom otvaramo vrata“, poručio je muftija Smajić.

Efendija Smajić je dodao da je razočaran nejedinstvom bošnjačkih političara. Upozorio je bošnjačke političare riječima "Ili nas vodite kako treba ili nas nemojte ni predstavljati, ostavite nas, jer nas svakodnevno ponižavate".

Ovaj objekat izgrađen je sredstvima vakifa iz Turske oblasti Kitahja, koji su za njenu šesnaestogodišnju izgradnju strpljivo prikupili 464.457,48 maraka.

Razliku od 216.244,28 KM skupile su ovdašnje džematlije i privrednici Tešnja. Džamija se nalazi na sjevernom ulazu u Tešanj uz regionalni put Prnjavor - Novi Šeher. Raspolaže velikom salom za obrede, makfilom, mektepskom učionicom i mokrim čvorovima ukupne površine 560 kvadrata. Uz džamiju su u zadnje dvije godine izgrađene dvije munare visine 43,9 metara koje simbolizuju bratimljenje Tešnja i turskog grada Kitahja. Inače, temeljac za ovu džamiju postavljen je prije 16 godina, a 8. maja 2004, u povodu Dana džamija u BiH na svečan način (bez minareta) stavljena je u funkciju.

Cijeli članak možete pročitati na stranicama „Oslobođenja“,

ZAKLJUČAK AUTORA:
Na osnovu informacija koje se trenutno nalaze na internetu o kandidatima za reisu-l-ulemu i koje su na dohvat ruke svim korisnicima interneta, Google bi izabrao DR. HAFIZA HALILA EF. MEHTIĆA jer posjeduje najviše informacija o njegovom dosadašnjem radu, predavanjima, pisanim radovima i budućim planovima. Jedini je kandidat koji ima svoj rezume dostupan širim masama. Da su sabornici kojima je dato u amanet da izaberu najboljeg kandidata uradili svoju domaću zadaću te se upoznali sa radom i kvalifikacijama kandidata, ili da su bar slušali Google i koristili svoj intelekt, jasno bi im bilo koga trebaju izabrati a ne izbaciti. Izbor za budućeg reisa bi bio baziran na dosadašnjem radu i uspjesima kandidata a samim time i pravedan. Naši sabornici trebaju da znaju da je Allah SWT zabranio nepravdu, te ju je zabranio i ljudima. Ovo moje pisanje ni u kom slučaju nije da diskreditujem ostale kandidate, nego da ukažem na nepravdan akt koji se čini jednom od najkompetentnijih kandidata. Nego, da li je problem sa sabornicima, koju se pokazuju kao glasačka mašina iz cijelog regiona, ili je problema u IZ dublji nego što je ovo glasanje, neka istražuju oni koji su plaćeni, ali praksa kao u ovom slučaju sa dr. hafizom Halilom ef. Mehtićem, se mora zaustaviti i ne smije se dozvoliti da stranačke i političke strukture petljaju prste u izboru jedne od najčasnijih pozicija u BiH i regionu!Ostali prilozi:
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2018 19:43
» BOŠNJACI SU PRVI PUTA JASNI - NJEGOŠA I KIŠA VAN IZ ŠKOLE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. October 2018 22:58
» NJEGOŠ, KIŠ, ŠERBO I BV CRNE GORE
Šemso Agović | 19. October 2018 17:47
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
» PODRŠKA HRVATSKOG VRHA ČOVIĆEVOM EKSTREMIZMU
Zijad Bećirević | 15. October 2018 20:04
» SDP-U SMETA JEDINO SDA
Ajša Čišija | 15. October 2018 19:07
» LJILJANI, SA ŽELJKOM KOMŠIĆEM, ČUVARI SU, BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Milan Jovičić | 15. October 2018 18:33
» IL’ MORALNA OBNOVA IL’ NAS NEĆE BITI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. October 2018 12:49
» HE IS MY PRESIDENT
Ivana Robović | 12. October 2018 13:24
» OVO JE NAŠA DRŽAVA I NAŠA ZEMLJA
Aziz Hurem | 10. October 2018 21:14
» JE LI GLOBALIZACIJA ISLAMOFOBIJE POSLJEDICA MUSLIMANSKE NEMOĆI?
Mr. Ekrem Tucaković | 10. October 2018 13:33
» MLADI, MI I BOSNA
Elmedina Muftić | 09. October 2018 15:34
» UKRADENA SLOBODA
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 05. October 2018 18:16
» POLITIKA KAO SUDBINA: NA IZBORIMA POTVRDIMO DA SMO KIČMA BOSANSKE DRŽAVE I BOSANSKOG DRUŠTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. October 2018 14:50
» TRIO ŠTETOČINA
Muhamed Mahmutović | 03. October 2018 17:19
Ostali prilozi istog autora:
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
19. November 2017 01:07
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08