Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Bože, podaj svoj blagoslov Muhammedu i porodici Muhammedovoj. Gospodaru moj, podaj mi od Sebe čestito potomstvo; Zaista Ti čuješ dovu. Bože, podaj svoj blagoslov Muhammedu i porodici Muhammedovoj.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Turska
U ANKARI U PARKU “ALIJE IZETBEGOVIĆ” OTVOREN SPOMENIK ŽRTVAMA SREBRENIČKOG GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 08. July 2013. 21:07:03
U parku “Alije Izetbegovića” u općini Kecioren u Ankari svečano je otvoren spomenik žrtvama srebreničkog genocida. Spomenik je podigla općina Kecioren u saradnji sa Asocijacijom bošnjačke omladine iz Ankare. Općina Kecioren je pobratimljena sa bh. općinama Goraždom i Srebrenicom.

Načelnik Općine Kecioren Mustafa Ak rekao je da Kecioren već tri godine organizuje programe u znak sjećanja na dešavanja u Srebrenici. Prisutnima se obratio i predsjednik Asocijacije Bosnjacke omladine Naser Kucevic koji je u svom govoru rekao “Dan kada se u Srebrenici dogodio genocid u historiji je zabilježen kao sramota za čovječanstvo. Mi nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, a nećemo ni dozvoliti da bude zaboravljen. Kako generacije iza nas ne bi zaboravile genocid, ovdje u parku Alije Izetbegovića, uz pomoć Kecioren općine sagradili smo spomenik na srebreničke žrtve. Hvala svima koji su doprinijeli kako bi ovaj spomenik danas bio tu”.
Otvaranju spomenika prisustvovao je i ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko, koji je u svom govoru podsjetio da je genocid u Srebrenici najveći genocid poslije Drugog svjetskog rata.

“Genocid u Srebrenici u ljudskoj svijesti će uvijek ostati kao mrlja. Počinioci ovih zločina su na sudu i sigurno će dobiti kaznu koju zaslužuju. Zahvaljujem se turskoj vladi za sve napore koje ulaže kako genocid u Srebrenici ne bi bio zaboravljen”, poručio je ambasador.

Muftija Keciorena Ihsan Ilhan potom je proučio dovu, nakon čega je spomenik otkriven. Ceremoniji otvaranja spomenika srebreničkim žrtvama prusustvovao je i predsjednik Općinskog odbora Stranke pravde i razvoja (AK) iz Keciorena Bulent Yagmur, mještanin sela Luke kod Srebrenice Ruvejd Bećirović te brojni gosti.

“Ovaj spomenik sagrađen je kako bi sačuvao sjećanje na brutalno ubijene Srebreničane, 11. jula 1995. godine, u srcu Evrope, pred očima čovječanstva”, napisano je na spomeniku u Parku “Alije Izetbegovića” u Keciorenu. (Naser Kučević)Ostali prilozi:
» REISU-L-ULEMA PRIMIO AMBASADORICU FRANCUSKE
MINA | 30. October 2014 13:07
» ŠVEDSKA PRIZNALA PALESTINSKU DRŽAVU
Oslobođenje | 30. October 2014 12:53
» U NIRNBERGU OSNOVANA BOSANSKA DOPUNSKA ŠKOLA
B.net | 27. October 2014 18:13
Ostali prilozi istog autora:
» SJEVERNI SANDŽAK: IZBORI ZA BNV
26. October 2014 12:57