Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

TRUHLA JAPIJA I ODIVINI LJUBAVNI JADI
Autor: Almir Muratović
Objavljeno: 04. November 2013. 17:11:26
Amir MURATOVIĆ: Srednji brat je svo vrijeme šutio i skoro nemoćno posmatrao, tugujući za otjeranim starijim bratom, ali i za slabašnim i prema zlim komšijama nepodnošljivo poslušnim mlađim bratom. Srednji brat odluči da poruči Starijem bratu da je pripemljena japija truhla, a obzirom da je Stariji brat sada iskusniji, bogatiji i jači nego prije, da je njegov imetak mnogostruko narastao i otežao, kada bude prolazio sagrađeni most, treba očekivati da japija popusti i pukne...
U jednoj zemlji živjela tri brata. Najstariji i najbogatiji, zbog svojeg mala i društvenog statusa, bi protjeran od strane grabežljhivih zlih komšija, koji mu ne mogaše oprostiti ni imetak ni zavidan društveni status.

Nakon mnogo godina od tada, Mlađi brat uze sebi obavezu da Starijem bratu sagradi "most" na klisuri koja vodi do imanja koje Stariji brat nekada davno, prisiljen da odseli, ostavi komšijama na korišćenje. Kako se Stariji brat u svijet otisnuo zbog zuluma svojih komšija, Mlađem bratu pri odlasku ostavi emanet nadgledanja imanja, emanet dove, emanet suze za rodnim toprakom..... Starijeg brata Allah obilato nagradi i u nafaci i u imanu, te se On jednog dana odluči vratiti na svoje davno ostavljeno imanje. Kako je došao trenutak da se komšije suoče sa povratkom prognanog najstarijeg komšije, riješiše da posredstvom njegovog najmlađeg brata dobro naplate ali i što duže odlože njegov povratak, pa u tu svrhu sklopiše sporazum sa njegovim bratom. Sporazumješe se da navodno najmlađi brat pomogne da se sagradi most na klisuri kako bi se Stariji brat brže i bezbjednije vratio kraćim putem do svoga imanja. Mlađi brat pod emanetom čuvara i formalnog suvlasnika davno napuštenog imanja, nije ni slutio da komšije spremaju truhlu japiju na mostu, koja se upravo za ovaj trenutak brižljivo čuvala. Još uvijek mlad i pod stalnim uticajem komšija, najmlađi brat kao da nikada nije naučio prvu životnu lekciju. Poslušno je vjerovao komšijama, uhvaćen u njihove spletke i ovodunjalučke haram-zamke, bez prigovora je izvršavao sve ono što su oni od njega zahtijevali.

Srednji brat je svo vrijeme šutio i skoro nemoćno posmatrao, tugujući za otjeranim starijim bratom, ali i za slabašnim i prema zlim komšijama nepodnošljivo poslušnim mlađim bratom. Srednji brat odluči da poruči Starijem bratu da je pripemljena japija truhla, a obzirom da je Stariji brat sada iskusniji, bogatiji i jači nego prije, da je njegov imetak mnogostruko narastao i otežao, kada bude prolazio sagrađeni most, treba očekivati da japija popusti i pukne... Srednji brat to javno saopšti, a to se nesvide Mlađem bratu, pa zajedno sa komšijama i Odivom koja se u međuvremenu iz kuće najmlađeg brata udala u komšijsku kuću, iskrenog Srednjeg brata, čuvara emaneta i čuvara dove i suze za rodnim toprakom, poče proglašavati neprijateljom jedne velike Porodice… Srednji brat je uporno govorio da se imanje ne održava kako treba, da se hara, da se mednjici stalno pomiču te imanje postaje sve manje, te riješi da uzme stvar u svoje ruke i poče imanje ograđivati čvršćom ogradom jako sabijajući plot na ogradi.

Stariji brat konačno shvati da je Srednji brat ipak bio u pravu pa se odluči da Sporazum i ponuđeni most sa ugrađenom truhlom daskom ipak zaobiđe, i tako za svaki slučaj za povratak iskoristi duži ali bezbedniji put Srednjeg brata... Zbog toga se komšije rasrdiše i osudiše Mlađeg brata, oduzevši mu sve priviligeije koje su mu već bili dali. Rasčinjeni najmlađi brat svali svu krivicu na srednjeg brata a zbog toga se i Odiva jako naljutila govoreći da joj se rodbina u ljubav miješa....

Ovo je priča iz davnih vremena ali ne tako davnih sporazuma IZ CG i Vlade CG u kojem Islam u CG počinje od dana potpisivanja sporazuma, a prestaje kada ga bilo ko zbog neustavnosti ospori, odnosno kada truhla japija ne bude više mogla izdržati teret!Ostali prilozi:
» VELIKOSRPSKA CIRKUSIJADA NA ULICAMA BANJA LUKE
Mr. Milan Jovičić | 13. January 2018 19:05
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
Avdo Metjahić | 12. January 2018 22:23
» (PRED)RATNE PREVARE
Haris Hojkurić | 12. January 2018 20:41
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
Aziz Hurem | 12. January 2018 18:02
» DRUGARSKI TRIO
Esad Kopić Osmanović | 12. January 2018 17:17
» BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Mr. Milan Jovičić | 08. January 2018 00:46
» DEHUMANIZACIJA BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 05. January 2018 15:53
» ORGANIZOVANO DEŠAVANJE NARODA
Haris Hojkurić | 01. January 2018 23:23
» MEĐUNARODNI HAŠKI SUD - DAN POSLIJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. January 2018 01:02
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
Elmedina Muftić | 28. December 2017 13:57
» SPRDAŠ LI SE TO?
Esmin Frljučkaj | 26. December 2017 01:10
» DA LI SU BIRAČI KRIVCI?
Mr. Milan Jovičić | 24. December 2017 12:42
Ostali prilozi istog autora:
» KRVAVA RATNOHUŠKAČKA PERA
29. July 2017 13:33
» UBICE BOŠNJAČKOG RAZUMA
23. October 2013 01:49