Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BKZ KOSOVA ZAHTJEVA OD VLADE KOSOVA DA SE NA BIOMETRIJSKIM LIČNIM DOKUMENTIMA UVRSTI BOSANSKI JEZIK
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 24. January 2014. 02:01:38

KANDIĆ: Mi Bošnjaci zahtijevamo da osim engleskog, albanskog i srpskog jezika za pripadnike naše zajednice, kao četvrti, bude uvršten i naš bosanski jezik sa latiničnim pismom
Nedavno je na Kosovu započeto izdavanje biometrijskih ličnih karti, na kojima se primjenjuje ustaljena praksa višejezičnosti, pa u tom slučaju mi Bošnjaci zahtijevamo da osim engleskog, albanskog i srpskog jezika za pripadnike naše zajednice, kao četvrti, bude uvršten i naš bosanski jezik sa latiničnim pismom.

Time se realizira naše ustavom zagarantirano pravo upotrebe našeg maternjeg/bosanskog jezika i tradicionalnog latiničnog pisma u mjestima sa značajnijim brojem pripadnika našeg naroda, kao što je slučaj sa općinama; Peć, Prizren, Dragaš, Istok, Mitrovica, Leposaviće i td. Podsjetiću javnost da je Bošnjački savjet Kosova posredstvom svojih predstavnika u Konsultativnom Vijeću za Zajednice pri kabinetu predsjednika već inicirao to pitanje no još uvijek izostaje adekvatan odgovor u praksi.

Ovaj administrativni propust vladinih institucija nas posebice pogađa i zbog brojnih drugih primjera jezičke nejednakosti bošnjačke zajednice u administraciji, poput nedostatka formulara, obavještenja, uputstava i drugih javnih natpisa na bosanskom jeziku za bošnjake u sredinama gdje u ogromnom broju žive i ostvaruju svoja prava i obaveze. Još je nepoštenije prema nama što nam se od strane ovih institucija nameću srpski jezik i pismo, a to nas asocira na pokušaje asimiliranja Bošnjaka iz pred-ratnog vremena. Zato i pozivamo sve pripadnike naše zajednice da ne podižu ovakve lične karte sve dok se ova nepravilnost ne uredi.

U tom smislu zahtijevamo da ovaj naš javni Apel naiđe na razumijevanje u odgovornim ministarstvima, kako onom Unutarnjih Poslova a tako i za Javnu Administraciju, te da se urgentno, adekvatno i savjesno razmotri to pitanje, udovoljivši našim nastojanjima da se u skladu sa svim ustavno-pravnim normama ove zemlje ispoštuje ovo osnovno ljudsko i nacionalno pravo pripadnika bošnjačke zajednice, a koji se ovako dodatno opterećuju birokratijom, materijalnim izdacima te drugim neprimjerenim formama diskriminiranja, piše u apelu koji je potpisao Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice – Kosovo.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora:
» “ARMIJA SANDŽAKA” - NEKAD I SAD
29. September 2014 18:54