Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUFTIJA DUDIĆ: HISTORIJSKA PRILIKA ZA DIJALOG SRBA I BOŠNJAKA
Autor: Beta
Objavljeno: 04. August 2014. 15:08:34

MUFTIJA DUDIĆ: Mi smo u Srbiji manjina i Srbi kao većinsko stanovništvo snose odgovornost za manjinu, ali u Sandžaku Bošnjaci su većinsko stanovništvo i oni moraju biti odgovorni za manjinsko srpsko stanovništvo. Onaj iz redova Bošnjaka kome je problem Petrova crkva, manastir Sopoćani, Đurđevi stupovi, on nije na pravilan način shvatio svoju vjeru, svoju kulturu i civilizaciju
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić izjavio je da je sada “historijska prilika za ozbiljne razgovore” Srba i Bošnjaka, kako bi živjeli ne jedni pored drugih, već “jedni za druge”.

“Stotinu je teških godina iza nas, a mi treba da gledamo u budućnost. Vrijeme je da Srbi i Bošnjaci započnu vrlo ozbiljne razgovore ne da bi živjeli jedni pored drugih, već da bi živjeli jedni za druge. To je historijska odgovornost Bošnjaka i Srba”, rekao je Mevlud Dudić u intervjuu agenciji Beta.

“Šarolikost je naša velika prednost i bogatstvo. Ako ne budemo naše različitost iskoristili u pravom smislu i oni koji žive u Crnoj Gori, u Bosni, u Srbiji, u Makedoniji, bojim se da nam neće biti sretna i dobra budućnost”, rekao je Dudić, koji je od januara na čelu IZ u Srbiji i koji je na toj dužnosti zamijenio muftiju Muamera Zukorlića.

Prema njegovim riječima, većinsko stanovništvo uvijek nosi odgovornost za položaj manjine.

“Mi smo u Srbiji manjina i Srbi kao većinsko stanovništvo snose odgovornost za manjinu, ali u Sandžaku Bošnjaci su većinsko stanovništvo i oni moraju biti odgovorni za manjinsko srpsko stanovništvo. Onaj iz redova Bošnjaka kome je problem Petrova crkva, manastir Sopoćani, Đurđevi stupovi, on nije na pravilan način shvatio svoju vjeru, svoju kulturu i civilizaciju”, rekao je Dudić.

Dudić je rekao da su u prijethodne dvije godine “zaustavljeni pritisci” prema muslimanima i Islamskoj zajednici i da to “uliva određenu nadu”, ali je dodao da je IZ koju predvodi “ipak u podređenom položaju” kada je u pitanju njen položaj u odnosu na ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice.

“Hoću da vjerujem da će nova vlada imati više razumijevanja nego što smo imali u prijethodnom periodu, kada su brutalno gažena sva vjerska prava muslimana. Vjerujem da će novi premijer imati razumijevanje i da ćemo početi sa rješavanjem nagomilanih problema”, rekao je Dudić.

On je rekao da u tretmanu vjerskih zajednica u Srbiji i dalje važe “dvojni standardi” i to samo kada je riječ o Islamskoj zajednici.

“Za Islamsku zajednicu važe jedna pravila, a za druge tradicionalne crkve i vjerske zajednice druga pravila i to je primjena dvojnih standarda”, rekao je Dudić. I dalje je na sceni puč koji se desio 2007. godine”, rekao je Dudić.

Prema njegovoj ocjeni, dvojni standardi u tretmanu Islamske zajednice ogledaju se i u primjeni Zakona o vraćanju imovine vjerskim zajednicama, jer od 2006. godine kada je taj zakon donijet, Islamskoj zajednici u Srbiji nije vraćen “nijedan procenat imovine”.

“Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćeno je blizu 50 odsto imovine i mene to raduje. Biću radostan kada svim crkvama i vjerskim zajednicama, kao i privatnim licima bude vraćena njihova imovina, ali kada je upitanju IZ nijedan procjenat nije vraćen i dan-danas se još prodaje ono što isključivo pripada IZ”, rekao je Dudić.

Na pitanje o pomoći koja je u okviru IZ u Srbiji prikupljana za postradale u poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, muftija Dudić je rekao da je ponosan na muslimane i sve druge koji su se odazvali pozivu na prikupljanje pomoći.

“Drago mi je da su muslimani danima i noćima neprestano pomogali, donosili ono što je neophodno. Nikada nisam bio ponosniji nego kada je u svim džamijama pristizala pomoć onima kojima je nephodna. Volio bih da smo tako solidarni i u drugim prilikama”, rekao je Dudić.

On je rekao da se tokom proteklog Ramazana, iako mjeseca radosti, muslimani nisu mogli lijepo osjećati zbog svakodnevnih žrtava u Palestini, Ukrajini i u drugim djelovima svijeta.

“Ogorčen sam zbog ubijanja nevinih u Gazi i stradanja koja se svakodnevno dešavaju, bilo da je riječ o obaranju aviona ili sukobima u Ukrajini, ali čvrsto vjerujem da toga na ovim prostorima nikada više neće biti”, rekao je Dudić.Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
» BAL VAMPIRA U TUTINU
Asmir Bihorac | 10. February 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: