Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U Cirihu održana svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH
BOSNA MOJA, BOSNA MOJA, ZEMLJA NAJMILIJA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 09. March 2015. 12:03:37

Recitali i horske izvedbe posvećene domovini


U subotu, 7.marta, Bosanska dopunska škola Cirih je održala svoju tradicionalnu manifestaciju povodom Dana nezavisnosti BiH.

U dupke punim prostorijama IBC-a Cirih, oni su još jedanput priredili lijepo druženje i time pokazali da se drže zacrtanih ciljeva, između ostalih i obilježavanje državnih praznika Bosne i Hercegovine.

Nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio kantonalni koordinator škole Nihad Zahirović, čestitavši svima Dan nezavisnosti, uz riječi zahvale svima koji su svojim dolaskom uljepšali ovu svečanost i donatorskom večerom pomogli rad škole.

Zatim je dopredsjednik Školskog odbora Emir Popara predstavio novu internet stranicu škole, koja ima za cilj da se škola još više afirmiše, poboljša međusobna komunikacija, te privuku novi sponzori za još uspješnije djelovanje ove ustanove.


Pozdravni govor: Nihad Zahirović


Posebno hvala pripada džematu Cirih, koji su bili sponzori večere iz koje se djelom finansira rad škole. Hvala i ostalim sponzorima koji pomažu naš rad.

Raznolik program koji su u kratkom roku priredili marljivi učenici sa svojim vrijednim nastavnicima, pokazuje da škola ima i kvalitet i potencijal, te da se samo treba nastaviti ovim putem dalje.

Dvije voditeljice, obučene u narodnu nošnju su također uputili tople riječi zahvale svim prisutnim, ukratko podsjetivši na hiljadugodišnji historijat naše domovine.

Slijedila je kombinacija recitala i horskih numera, posvećenih isključivo domovini, zemlji Bosni. S obzirom da su sva ova djeca rođena van Bosne i Hercegovine, nije ni za očekivati da to budu perfektne izvedbe, ali je izuzetno bitno, da je ova generacija svjesna svog identiteta i da ima čvrstu vezu sa svojim matičnom zemljom.


Emir Popara predstavio internet stranicu


Kao dokaz, da ova djeca imaju jak osjećaj prema svom korijenu je i veoma emocionalna izvedba numere „Sarajevo, ljubavi moja“ koje su dvije sestre Sarajke izvele u čast i na pomen nedavno preminulom kantautoru Kemalu Montenu.

Opušteniji dio programa je nastavljen u muzičkom stilu. Četvoro učenika, na violini, harfi, harmonici i gitari, pokazalo je svoje muzičko umijeće, odsviravši na svojim instrumentima neke poznate bosanske sevdalinke.Kao šlag na tortu, bio je nastup folklora, koji je izazvao i najviše pažnje, dokazavši, da su ipak, tradicija i običaji nešto, što je još uvijek jako prisutno u našim srcima.

Njihova završna numera „ Svaka tuđa zemlja, tuga je golema“, ima dosta simbolike u svemu ovome. Bilo bi zaista lijepo, kada bi naša zemlja krenula svjetlijim stazama, putem oporavka i prosperiteta, jer tada bi svi mi imali drugačije snove.


Muzički dio inspirisan sevdalinkom


Nadati se da će ovakvih druženja biti više, da će ljudi znati cijeniti i njegovati svoj identitet, kulturu i običaje. Ova škola, sa svojih šestdeset učenika i tri nastavnika, uz svesrdan angažmanŠkolskog odbora i svih roditelja, jasan je pokazatelj kako se kroz vlastiti trud i angažnanu čuvaju i njeguju vlastiti jezik, kultura i tradicija.

Druženje i muhabet je nastavljeno u lijepom ambijentu uz zajedničku večeru i domaće kolače vrijednih bosanskih majki.


Sarajevo, ljubavi mojaOstali prilozi:
» U PRIZRENU NARODNA ODLUKA: BOŠNJACI I BOSANSKI JEZIK
Ćerim Bajrami | 15. September 2019 13:28
» POSLIJERATNO SAMOORGANIZIRANJE BOŠNJAKA U PRIZRENU
Ćerim Bajrami | 10. September 2019 20:15
» VRIJEĐANJE BOŠNJAKA U UDŽBENICIMA NA SRPSKOM JEZIKU
Ćerim Bajrami | 30. August 2019 02:03
» UDŽBENICI IZ BOSNE ZA DJECU KOSOVSKIH BOŠNJAKA
Ćerim Bajrami | 25. August 2019 04:45
» NA AHIRET PRESELIO IBRAHIM - IBRO REKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 04. August 2019 12:22
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29. July 2019 19:11
» TROSATNA DJEČIJA ODA DOMOVINI
Hanna Hajduk | 10. July 2019 13:42
» HEROINA EMIRA BAŠIĆ - LEGENDA S UŠĆA SANE U UNU
Ferhat Korajac | 02. July 2019 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31