Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

U Bihaću na Dan rijeke Une promovisana fotomonografija Moja Una, autora Nedžiba Vučelja
VUČELJ: OČEKUJEM POZIVE IZ DIJASPORE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. May 2015. 20:05:32


U Bihaću je promovisana fotomonografija Une, autora Nedžiba Vučelja, pod nazivom „Moja Una“. Ovo je plod višegodišnjih fotosusreta pod nazivom „Pokažimo svijetu ljepote Une“ u organizaciji „Infokulta“, čiji je predsjednik Nedžib Vučelj. Tako su u fotomonografiji uvrštene i odabrane fotografije oko 60 autora iz cijeloga svijeta. Fotomonografija sadrži i likovne radove likovnih umjetnika čija je inspiracija bila Una. Osim Une, autor fotomonografije dao je prostora i svim općinama Unsko-sanskog kantona, pa autor u uvodnom dijelu upućuje sve one koji posjete Unu, da u blizini Une imaju i Čardaklije kod Bosanskog Petrovca, stari grad Ostrožac sa skulpturama kolonije skulptora iz cijelog svijeta, neobični izvor Svetinja kod Bužima, koji sat teče, sat ne teče, rijeke Unac, Klokot, Uvac, Sanu, Krušnicu, te mnoge kuturnohistorijske znamenitosti, kao i prirodne ljepote općina. Vučelj je ustupio prostor i Una regati, te aktivnostima fotografa za vrijeme fotosusreta.


Knjiga je A4 formata, tvrdi uvez, sadrži 270 stranica sa preko 400 fotografija. Osvrt o Uni napisao je književnik Husein Dervišević, a recenzije fotografkinja Irena Pilaš, te književnici, Hajro Ikić i Mugdim Galijašević. Poezija prikladna Uni je od Bisere Suljić-Boškailo i Emine Tabaković. Tehnički urednik je Nedžad Vučelj, a knjiga u izdanju Bošnjaci net je dvojezična (bosanski i engleski). Na promociji fotomonografije Une u Bihaću, Nedžib je između ostalog istakao:

- „Ova fotomonografija Une nije radi nas koji smo na Uni i kraj Une. Ona je namijenjena da ode u svijet. Poklonimo ovu fotomonografiju gostima koji nam dođu izdaleka, ili kada krenemo negdje u svijet. Ja očekujem pozive iz dijaspore, da se ova knjiga promoviše širom svijeta, jer će na taj način i naša dijaspora promovirati našu ljepoticu Unu. Onaj ko vidi ovu fotomonografiju poželjeće da dođe, a ko jednom dođe na Unu uvijek joj se rado vraća, kao što joj se vraćaju moji prijatelji fotografi. Mi neke stvari radimo jako pogrešno. Danas su djeca slikala Unu, pohodila Unu, omladina svirala, pjevala kraj Une, recitirala i sve je to lijepo, ali danas za Dan rijeke Une naša omladina i predstavnici naših turističkih zajednica trebali su da dijele turističke prospekte Une na trgovima Lonodona, Pariza, New Yorka, Zagreba, Istambula, da svijet vidi našu ljepoticu i da joj krene u pohode. Predlažem da se organiziraju skokovi sa Štrbačkog buka, jer bi to sigurno bila svjetska atrakcija“, rekao je između ostaloga autor Moja Una - My Una.

Nedžib Vučelj se na promociji zahvalio prije svega fotografima, zatim svima onima koji su pomogli, te uredniku portala Bošnjaci.Net, Esadu Krciću, koji je učinio sve da fotomonografija Une uđe u registar ovogodišnjih izdanja knjiga u SAD.  Dossier: Fotomonografija Moja Una - My Una, Nedžib Vučelj
» VUČELJ: OČEKUJEM POZIVE IZ DIJASPORE
Bošnjaci.Net | 19.05.2015 20:28
» RIJEKA UNA GOVORI SVE JEZIKE SVIJETA
Ilda Alibegović | 14.05.2015 17:15

Ostali prilozi:
» “ZULIJA” KAD MI SE PLAČE, POMISLIM
Said Šteta | 10. May 2019 13:46
» SVJETLO
Said Šteta | 05. May 2019 17:53
» „BATONOVE PRIČE“ U MOSTARU I POČITELJU
Bošnjaci.Net | 29. April 2019 19:30
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03