Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Kriva nagrada u krivim rukama
MILJENKO I NJEGOŠ
Autor: Šemso Agović
Objavljeno: 30. September 2015. 17:09:26
Šemso AGOVIĆ: Jergović zna da književnost ne smije biti kontaminirana mržnjom prema bilo kome, podlim nakanama, glorifikacijom zločina prema čovjeku, bahatošću i ohološću, ruganjem kao takvom, manjkom senzibiliteta do drugačijeg, huškanjem na zločin. U protivnom – nije književnost, nije poezija, nije umjetnost. A zna i to, da je prethodno rečeno upravo opis Gorskog vijenca.
Miljenko Jergović, popularni književnik, primio je Njegoševu nagradu, udarna je novinska vijest ovih dana u rubrikama za kulturu. Prema reakcijama ovog nekadašnjeg Sarajlije reklo bi se – ostvario mu se veliki san. A, zašto?

Nezajažljiva žudnja za slavom, za afirmacijom, za popularnošću, može čovjeka sunovratiti u duhovnom smislu, ukaljati mu obraz i dostojanstvo, poniziti ga pred kritičnom javnošću. Upravo se to dogodilo Jergoviću preuzimanjem nagrade sa imenom zloglasnog pjevača.

Jergović nije mutav ni polupismen; zna on ama baš sve o Njegošu. Zato, da bi ubijedio sebe i druge kako je sve korektno, Jergović pribjegava suptilnim metodama hipokrizije: Njegoša posmatra iz samo svoje perspektive: ne zanima ga sadržaj, poruka i mit Njegoševog djela, već samo jezik! Zaslijepljen slavom arhaičnog pjesnika, on apstrahira tamnu stranu te kontroverzne ličnosti, koristeći priliku da i sam bude obasjan makar djelićem svjetlosti, koja sija sa oreola njegovog idola.

Jezik je sredstvo; sredstvo je i oružje. Ne možemo hvaliti oružje kojim se u opsadi drži grad iako je sjajno i efikasno. Ne možemo tu izbrisati opsadu kao takvu.

Jergović zna da je Njegoš svoju poeziju shvatao isključivo kao obavezu prema svojim čitaocima, da bi je ovi po potrebi u praksi primjenjivali. Uputstvo za način razmišljanja. Uprkos tome, u izjavi za javnost prilikom primanja nagrade on kaže:
»Loša književnost počinje onog trenutka kada pisac počinje da razmišlja o svojim obavezama prema čitaocima.«

Jergović zna, da poezija – ona prava – ima univerzalno poslanstvo prema čovjeku kao jedinstvenom biću, oslobođena svih zlih namjera i nakana, svih okova i uticaja svih kolektiviteta. Inače nije poezija; nikako ona prava. Isto važi i za prozu. I svu ostalu umjetnost. Njena uloga je božanska – nadahnuti svakog pojedinca humanošću i visokim idealima i omogućiti mu duhovni rast do nivoa čovjeka kao civiliziranog bića.

Jergović zna da književnost ne smije biti kontaminirana mržnjom prema bilo kome, podlim nakanama, glorifikacijom zločina prema čovjeku, bahatošću i ohološću, ruganjem kao takvom, manjkom senzibiliteta do drugačijeg, huškanjem na zločin. U protivnom – nije književnost, nije poezija, nije umjetnost. A zna i to, da je prethodno rečeno upravo opis Gorskog vijenca.

Jergović zna da je poezija ranjiva. Sama sebe ne može zaštititi od zloupotrebe. Ona nije u stanju prosijati se i tako se osloboditi balasta nagomilanog lošim namjerama i nerasvijetljenošću zlohudih autora.


Jergović, onako kolokvijalno, upoređuje Njegoša sa Danteom, Geteom, Šekspirom. Ali bez argumenata. A mogao ih je dati. U stvari, morao bi ih. Posebno u vezi sa Šekspirom..


Ona nema mehanizme kojim bi njene promotore spriječila da u školske programe, pozorišne predstave, filmove i druge oblike promocija uvrste i antipoeziju, spjevove sa neljudskim motivima i podmuklim nakanama. Ona ne može spriječiti žirije da dodjeljuju nagrade za antipoeziju.


Jergović zna, da je Andrej Nikolaidis u svom tekstu rekao: »Njegoševa Crna Gora je današnja Republika Srpska«. Ali zna i to da Miljenko nije Andrej.
Jergović zna, da je Andrej Nikolaidis u svom tekstu rekao: »Njegoševa Crna Gora je današnja Republika Srpska«. Ali zna i to da Miljenko nije Andrej.

Jergović nije veliki književnik, očigledno ni veliki čovjek (Nikolaidis neka se ne nada Njegoševoj nagradi), zato je prisiljen racionalizirati čitav slučaj: on apologetski govori o Njegošu, o Crnoj Gori, o članovima žirija, koji su mu dodijelili nagradu, o veličanstvenom nizu prethodnih laureata (eh, time i sam postaje veličanstven!) .

Uplašivši se tereta vlastite hipokrizije, Jergović po principu »klin se klinom izbija« hipokrizijom bezuspješno pokušava spasiti svoju književničku glavu odavno izanđalim frazama na ovu temu: »On je taj pjesnik nad ovim jezikom, kao što je Dante nad talijanskim, Gete nad njemačkim ili Šekspir nad engleskim. Pritom, ne govorim o Njegoševom mitu, nego govorim o jeziku i o poeziji«.

Jergović, onako kolokvijalno, upoređuje Njegoša sa Danteom, Geteom, Šekspirom. Ali bez argumenata. A mogao ih je dati. U stvari, morao bi ih. Posebno u vezi sa Šekspirom.

Jergović zna da se Njegoš kao i Šekspir bavio i ljubavnom poezijom. Po ugledu na engleskog pisca, njegovog Romea i Juliju, i sam se latio obrade zabranjene i nesrećne ljubavi, koju zaljubljenici plaćaju sopstvenim životima. Jezik je u oba slučaja izvrstan, tu je Miljenko u pravu, ali sadržina je dijametralno suprotna (a ona Jergovića ne zanima).

Jergović zna, da za razliku od Šekspira, Njegoš u Gorskom vijencu glorificira kukavički zločin, jer je pouzdano sredstvo za izvršenje genocida. Ali i za ubistvo dvoje nevinih ljudi, Ruže Kasanove i Muje Alića. Jasan primjer neljudskog činjenja, koje se prikazuje kao junaštvo, vidljiv je iz sljedećeg segmenta tog famoznog spjeva: zavoljeli su se Ruža Kasanova i Mujo Alić. Ta ljubav je bila »zabranjena« i po Njegošu je trebalo aktere »junački« ubiti:

TOMAŠ MARTINOVIĆ

Evo ima više no godina
Otka' nešto među sobom glave;
Ali ko bi moga pomisliti
Da će uzet Srpkinja Turčina?


Ruža i Mujo se odluče pobjeći, ali onda stupa na vidjelo „junaštvo“ njegoševsko:

TOMAŠ MARTINOVIĆ

Ema kad čuh e ode u Turke,
Već kud kamo ne bi razmicanja,
No za njima u potoč pođosmo;
Na Simunji stigosmo svatove
Te ubismo obadva Alića,
A kroz Turke nesrećnu nevjestu.


Pokušajmo odbaciti sadržaj navedenih stihova i divimo se jeziku. Možda Jergović to može; ja ne mogu.
Vratimo se na početak ove priče, na ukaljani obraz. Njegoš u Gorskom vijencu kaže:
»Strah životu kalja obraz često« (769)
Bez obzira što bi umjesto »životu« bilo jasnije reći »čovjeku«, misao je korjenita. Za Jergovića recimo da nije bio strah u pitanju; častihlepnost ga okalja.Ostali prilozi:
» HISTORIJSKI RAZVOJ BOSANSKOGA JEZIKA
Senada Đešević, prof. | 17. September 2018 21:42
» MEŠA SELIMOVIĆ JE KOLEKTIVNI BOŠNJAČKI SIHR
Sead Zubanović | 17. September 2018 18:58
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
Mr. Milan Jovičić | 17. September 2018 18:53
» KURVANJSKA ŠUTNJA VALENTINA INZKA
Zijad Bećirević | 17. September 2018 14:23
» BIH - IZBORI 2018.
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2018 13:18
» MEDIJI U POLITIČKOJ BORBI I NJIHOVA PUBLIKA
Esnaf Smajić | 16. September 2018 20:03
» NEODGOVORNE POLITIKE TREBAJU DOŽIVJETI PORAZ NA OKTOBARSKIM IZBORIMA
Džebrail Bajramović | 15. September 2018 04:14
» PORUKA ONIMA ŠTO VELIČAJU ZLO I ZLOČINCE
Dženis Šaćirović | 15. September 2018 03:11
» JASNA PORUKA SENATORA WICKERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2018 20:46
» BOŠNJAK S TITULOM “SVETOG SAVE”
Senad Ušanović | 12. September 2018 19:55
» ŠEFIK DŽAFEROVIĆ - ČOVJEK U KOJEM SE OGLEDA SNAGA NARODA
Elmedina Muftić | 11. September 2018 17:19
» MEDITACIJA VLASTI BIH SA SVOJIM PROTESTANTIMA
Hakija Đozić | 11. September 2018 16:35
» HAMLETOVSKI, BOSANSKO-HERCEGOVAČKI, APOKALIPSO!
Mr. Milan Jovičić | 09. September 2018 14:56
» AMIR ISMIĆ BATON - ČOVJEK NA BROJU 22
Said Šteta | 07. September 2018 17:45
» POLITIČKA MAFIJA
Elmedina Muftić | 06. September 2018 17:01
» U BIH DUGO ŽIVI SINDROM VLASTI: SVI ZNAJU SVE!
Hakija Đozić | 05. September 2018 21:29
» ORGANIZACIJA HADŽA - POHVALE I ZAMJERKE
Mirsad Mahmutović | 05. September 2018 20:44
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 04. September 2018 14:47
» ZLOČIN U UČIONICI
Šemso Agović | 01. September 2018 20:29
» PUSTI ŠLJIVE, ZAUSTAVI NEGATORA GENOCIDA I DRŽAVE BIH!
Salih Brkić | 01. September 2018 20:03
Ostali prilozi istog autora:
» ZLOČIN U UČIONICI
01. September 2018 20:29
» ZAR I TI, SINE AHMEDE BURIĆU?!
13. February 2018 01:13
» POMJERENI RAZUM RIZVA BABAČIĆA
17. September 2017 02:54
» NJEGOŠEVI NEPRIJATELJI
08. June 2017 15:53
» DŽEVAD I NJEGOŠ
04. May 2017 17:15
» POHVALA LUDOSTI, ETHEM I NJEGOŠ
05. February 2017 21:18
» SJAJ I TAMA GORSKOG VIJENCA
23. January 2017 17:11
» ZUVDIJA I NJEGOŠ
19. January 2017 19:18
» ZLOUPOTREBA GORSKOG VIJENCA
11. January 2017 15:44
» JERGOVIĆ, SEVDALINKE I NJEGOŠ
24. November 2016 15:08
» PISMO S PAGA
03. October 2016 22:27