Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

TEMPERAMENT, BEZOBRAZLUK ILI NEŠTO TREĆE
Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 08. November 2015. 23:11:14
Aziz HUREM: Krađa, laž, psovka, nevjera, nevjerstvo, korupcija, prijevara, izdaja, zavist, nepovjerenje….. Nije to došlo u Bosnu ni sa Austro-Nijemcima ni sa Turcima niti bilo odakle sa Istoka ili Zapada. Prije će biti da su to posijali kako u Bosni tako i na širem Balkanu oni koji su imali loptu (vlast) u skoro cijelom prvom poluvremenu. A, to su: mi znamo vrlo dobro koji. Pa tako danas imamo kod naroda u prvoj državi istočno od Bosne psovku koje se ne stidi ni onaj ko je izgovara ni onaj koma je upućena. Kako kaž naš narod: psuje k’o vlah, ili laje k’o pas.
Kćerka mojeg vrlog prijatelja, tada student medicine, a danas već ljekar, nam je kazivala kako joj se njezine kolegice na fakultetu čude i pitaju je: zašto se vi južnjaci odmah pri susretu neposredno poslije pozdrava svađate, ružne i grube riječi silaze vam s jezika pa ne rijetko i psovke. A, opet pri rastanku se ponovo pozdravite sa vidnim žalom na izrazu vaših lica kao da ništa nije bilo?

Ne znam šta im je tada odgovorila ta današnja doktorica ali, znam da su njene kolegice stekle ružan utisak o nama južnjacima bar po tom pitanju. I znam da su svakako stekle ispravan dojam.

Znamo mi Bošnjaci da bolujemo od te bolesti. Samo ne znamo ili, manje znamo da su nas time inficirali dojučerašnji vlastodršci, tobože crveni ideolozi i najopasniji šovinisti koji su baš sa tim zadatkom i postavljani među Bošnjake, po bosanskim čaršijama, a, po pricipu „odozgo“ - na najvažnije službene funkcije od privrede do politike, od škostva i obrazovanja do zdravstva, kulture, vjere, tradicije, …. Pa je bilo slučajeva da u isključivo bošnjačkim mjestima kao što je Cazinska krajina ili bošnjačko-hrvatskim na najvažnijim pozicijama politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, policije, .... bude neki sa Durmitora ili ala Durmitora.

Ovakve igre su imale višestruki efekat i ciljeve: držati Bosnu, Bošnjake i Hrvate u podređenoj poziciji i pod kontrolom, kontrolisani protok informacija, kapitala, sirovina i proizvoda, ograničavati obrazovanje i obrazovati samo režimu lojalne i partijski podobne, širenje bezbojne ideologije, i zatiranje tradicije i kulture pomenuta dva naroda, ...i...i. A, osim svega toga, još slaganje mozaika i izrada koncepta i strategije za agresiju i osvajanje koje je bilo institucionalizirano od Ilije Garašanina i njegovog Načartanije kao državnog i tajnog dokumenta pa sve do dan danas.

Tadašnji ministar Unutrašnjih poslova a poslije i vanjskih nije slučajno došao na to mjesto kao ni Ranković ni mnogi drugi nego samo zato što su razvijali mržnju u srpskom narodu naspram nesrpskog stanovništva. A, to je bilo i tada produktivno kao i danas.

To su bili ni manje ni više nego priprema terena za veliko-srpske interese. Razgradnja bošnjačkog tkiva po svim mogučim šavovima, unošenje nesigurnosti, straha .... Destruktivno ponašanje na svim poljima, i glorificiranje nemorala.

Krađa, laž, psovka, nevjera, nevjerstvo, korupcija, prijevara, izdaja, zavist, nepovjerenje….. Nije to došlo u Bosnu ni sa Austro-Nijemcima ni sa Turcima niti bilo odakle sa Istoka ili Zapada. Prije će biti da su to posijali kako u Bosni tako i na širem Balkanu oni koji su imali loptu (vlast) u skoro cijelom prvom poluvremenu. A, to su: mi znamo vrlo dobro koji. Pa tako danas imamo kod naroda u prvoj državi istočno od Bosne psovku koje se ne stidi ni onaj ko je izgovara ni onaj koma je upućena. Kako kaž naš narod: psuje k’o vlah, ili laje k’o pas.

Teško je povjerovati onome ko nije čuo svojim ušima da, prilikom susreta dvojice „prijatelja“ na Kalemegdanu ili u Knez-Mihajlovoj,-a, ovo su dva sinonima za Beograd, i dalje po Beogradu i cijelom Šumadijom jedan drugom „umesto“ pozdrava psuje majku (kevu), u zamjenu za pozdrav, da otac ili svekar psuje kćerku ili „snaju“, gore, perverznije i značajnije i slikovitije nego da je njegova vjenčana supruga, i ne samo nju, nevestu, nego i njezino „dete“ a, osim toga ponekoj nevesti možda to i godi za uši, jer znamo da su i ovog svekra-tašta- i oca-čaleta- ogojile ove snajke i neveste. Takvih, gorih i sličnih psovki ima u Šumadiji, i na Adi-Ciganliji da se postidi i onaj ko ih čuje.

U (ne)kulturi tih tamo i takvih, imamo i niz ostalih ružnih stvari a kojima se ovi diće i ponose. Pa pri razgovoru dvojice takvih, možemo čuti kako se jedan hvali da je nekog tamo prevario, a ovaj mu se divi i „što ume-i što ne ume“. Zatim, kako je tamo nekome nešto slagao (jao bre jesam mu bacio bombu) u cilju da bi sebi digao „cenu“ i bio mangup. Dalje, svi smo navikli na onu ispranu koju su nam imputirali kada se neko hvali kako mu je na poslu dobro, pa kaže: slušaj bre, na poslu mi je tako dobro, ništa po celi dan ne radim, tek toliko da.., ili, ne može me malo platiti koliko ja mogu ili ne mogu malo uraditi. Itd.

SRPSKA GENOCIDNA BRATIJA

Dobrica Ćosić otac nebeske nacije


Ljenost kojom se Crnogorci diče i ponose je poznata diljem Balkana i laž kojom se Srbi hrane i od koje profitiraju obmanjujući „celi svet“ je postala zaštitni znak srpske ideologije.

Priznanja Dobrice Ćosića: „Laž je srpski državni interes“


-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“


Ovakvih anomalija kojima su nas zarazili jugosrboslaveniima nebrojeno puno, a Bosna i njezin narod, posebno onaj Najbrojniji, i ne samo oni, pošto su se u zadnjih stotinu godina nalazili u vazalskom halu prihvatali to kao nešto dobro, progresivno i pohvalno zato što im je obrazovanje bilo ograničeno i kontrolisano.

Taj nemoral, nepovjerenje, laž, sumnjičavost, ljenost, zavist, korupcija i sve što je svojstveno dekadentnim društvima nisu nam ostavili ni Turci niti su Austro-Nijemci bili od te fele. Jer znamo da su Bošnjaci bili i ostali biti, od hvale i aferima u obadvije ove države što upravljaše Bosnom i šire pet stotina godina. Hajde da budemo iskreni pa da priznamo, a da priznaju i oni na čiji konto i jesu upisane ove nečasne rabote pa da kažemo: jest vala, to su nam imputirali oni sa ušća Save u Dunav, oni iz Šumadije, sa Durmitora, i ostalih vuko..... Jer, pazite. Nije vuko...... samo tamo đe zavijaju vukovi. Nego, to je ponajprije đe zavijaju „Vučići“. Oni su nas zarazili tim bolestima. I, osim toga to je podgrijavano i podupirano njihovim dinastijskim interesima. Da ne spominjemo da su se neki srpski prijestolonasljednici međusobno ubijali kako bi se domogli vlasti, i krune.

Taj sindrom beskrupuloznosti se protegao i na Bosnu i Bošnjački narod, pa danas imamo to što imamo. Obični, prosječan insan, ne može da se naibreti da mogu da se zavade dvojica, tobože bošnjačkih akademika koji se tobože obojica zaklinju u bošnjaštvo. Ili da se njih nekoličina okrene protiv jednog kako bi ga animirali i u svakom pogledu obezvrijedili i diskreditovali. Ili, ne možemo da vjerujemo da se zavadedvojica bošnjačkih političara u koji je sav bošnjački narod upro očima kao jedinu i poslednju nadu. Pa, ni ja sam. A, vjerujem, niko ni od vas ne haviza da, dojučerašnji politički tandemi mogu ukoliko već danas da budu dušmani jedan drugom i obrnuto. Pa tako isto, po istom principu, dojučerašnji najopasniji politički protivnicikoji su, ili jedan od njih -onaj što je imao više prilke a, manje morala-onaj što je mogao da sa krova svog najvisočijeg zdanja vidi do Banja Luke i do Beograda toliko sipao paljbu na svog današnjeg koalicionara i na njegovu familiju da i sam čovjek ne vjeruje svojim ušima i očima. Bošnjak umije kazati kada mu se nešto zgadi: „to ne bi poj’o ni pas s maslom“.

Ne vjerujemo ti gosp. Šćepo, pa taman kada bi –kako kažu naše žene-hanume a, one vrlo dobro znaju i one su iskrene i mjerodavne – sjeo golom gu..... na vrelu platu. Ne vjerujemo ti jer, iza tebe zvona zvone. Ne vjerujemo ti jer si tako sočno lajao na rahmetli Izetbegovića i na Izetbegovića juniora koji ti ni jedan ni drugi nisu nanijeli ni trunku zla. Na protiv.nije nikakva tajna da si ti marioneta beogradsko-banjalučkog režima. Samo naivni i lahkovjerni misle da su ti namjere poštene i da je Avaz halal novina. sanela.info/blog/stolac

Sve ovo mi pomalo liči kao kada protu igrač dejstvuje u nebranjenom i ne pokrivenom prostoru. Pa tako je ovo samo nastavak realizacije preformulisanog plana Garašanina Ilije. Na našu nesreću ovakvih ne branjenih prostora Bošnjaci imaju sijaset. Ozdravljenje od onih bolesti koje sam gore nabrojao i kojima smo zaraženi trajaće još dugo, dugo.Ostali prilozi:
» THE GAME IS OVER!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2018 14:26
» VELIKOSRPSKA CIRKUSIJADA NA ULICAMA BANJA LUKE
Mr. Milan Jovičić | 13. January 2018 19:05
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
Avdo Metjahić | 12. January 2018 22:23
» (PRED)RATNE PREVARE
Haris Hojkurić | 12. January 2018 20:41
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
Aziz Hurem | 12. January 2018 18:02
» DRUGARSKI TRIO
Esad Kopić Osmanović | 12. January 2018 17:17
» BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Mr. Milan Jovičić | 08. January 2018 00:46
» DEHUMANIZACIJA BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 05. January 2018 15:53
» ORGANIZOVANO DEŠAVANJE NARODA
Haris Hojkurić | 01. January 2018 23:23
» MEĐUNARODNI HAŠKI SUD - DAN POSLIJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. January 2018 01:02
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
Elmedina Muftić | 28. December 2017 13:57
» SPRDAŠ LI SE TO?
Esmin Frljučkaj | 26. December 2017 01:10
Ostali prilozi istog autora:
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
12. January 2018 18:02
» ‘ODŽA ‘USKIĆ
06. December 2017 20:26
» UHODE
03. November 2017 13:02
» NOVAC KOJI NE POSTOJI
29. September 2017 18:15
» ALIJA IZETBEGOVIĆ 1925-2003
19. October 2016 19:48
» SEWAB I MERHAMET
12. October 2016 01:29
» KROKODIL I KLEPTOKRATIJA
30. September 2016 17:05
» JERUSALEM - PUTEŠESTVIJE
05. September 2016 02:16
» KOLIKO KOŠTA ČOVJEK
28. June 2016 21:16
» DRAGAN DAVID DABIĆ
23. March 2016 01:52
» DUGMETOVO ROCKEN ROLLL ROKANJE
07. March 2016 15:45
» MAHRAMA I ŠAMIJA
08. February 2016 13:15
» ZAR I TI, SINE BRUTE
01. February 2016 16:59