Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

O kakvom je cjenovniku usluga u Islamskoj zajednici?
PODMETANJE ISLAMSKOJ ZAJEDNICI I NOVOJ GENERACIJI IMAMA
Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 13. November 2015. 13:11:37


Na društvenim mrežama su se pojavile polemike oko cjenovnika u Islamskoj zajednici (IZ). Neko nedobronamjeran je postavio cjenovnik na kojem osim cijena za usluge koje se moraju i trebaju naplatiti stoje cijene za jasin, hatmu, tevhid, četeresnica (40 jasina sa dovom) itd.
Pišem ovo kao običan član dva džemata i javna ličnost od koje su neki i tražili da se oglasim po ovom pitanju, pa govorim, dakle, samo onako kako ja mislim da jest i da bi trebalo biti.

Dragi moji dobri Bošnjani!
Mislim da je vrijeme da shvatimo da je IZ jedina organizirana institucija koju moramo štiti od svakakvih podmetanja, a pokušavati u našim sredinama koliko smo kadri doprinijeti da situacija bude bolja. Zna li većina nas kako većina naših džemata uopće opstaje, kako u domovini tako u dijaspori? Veoma je mali broj onih koji troše svoje imetke i slobodno vrijeme da sačuvaju ili osnuju nove džemate, pa je veliki grijeh, ako im već nećemo pomoći, da im bacamo klipove pod noge!
Znamo li kako je islam uopće opstao na našim prostorima, kad su imami bili izloženi nemilosti bezbožničkog sistema, koji se nije javno konfrontirao s izgradnjom džamija, ali nije za njih odvojio nikad nijednog dinara, iako su vjernici poreski obaveznici, a imame je taj sistem tretirao kao osobe koje "ne rade društveno koristan posao", pa nisu mogli ostvarivati ni pravo na penziju!
Imami imaju isto životne potrebe, morali su školovati djecu. Kako su to mogli u takvim uvjetima? Dovijali su se svakako. Finacirali su opstanak džemata i svoj opstanak i naplaćivanjem usluga, koje današnji imami ne trebaju naplaćivati i većina ih ne naplaćuje!
Mi smo sad mnogo pismeniji u vjerskom smislu nego su bili naši preci i svima nam je dostupna svaka informacija u vezi propisa dženaze i svega. Imamo internet stranicu Rijaseta, Vijeće za fetve i možemo sve saznati!
Većini od nas je jasno šta je farz, a šta nije!
Da li nas većina ipak pravilno rezonuje kad se govori o ovome? Znamo li šta se treba platiti kad nam neko u familiji preseli? Ko će nam za rahmetliju dati džaba prijevoz, sanduk, bašluke, ćefine, ogasuliti ga..., a taj sav imetak ostavio nama, na kraju krajeva!
Ili mislimo da to može pokriti vazifa koja je u BiH 40KM u prosjeku ili u dijaspori toliko eura u prosjeku?
I onda bi mi kad nam neko umre da mu napravimo gala dženazu, sa mnogo hodža, sa učenjem hatmi, sa oglasima na radiju, sa mualimama na tevhidu, ručkom za stotine duša i mnoge druge stvari koje ne spadaju u dženazu uopće, a onda kukamo kako nas je dženaza koštala k'o svadba!
Od svega gore pobrojanog, mogli smo proći samo s tim da platimo dolazak imama, gasuljenje i troškove ćefina, sanduka, tabuta i kopanja mezara, pa bi to onda bila dženaza, a ne svadba!
Nisam ja sad u ulozi advokata imama, njih zaista ima takvih da zaslužuju kritike, zaslužuju da im se oduzme to časno mjesto, ali moram podići glas zbog većine čestitih imama koji ne sudjeluju u prljavim rabotama oko dženaza!
Imao sam mnogo ličnog iskustva sa dženazama nažalost, ispratio sam na bolji svijet roditelje, dosta braće i sestara, bližnje i dalje rodbine, ali nisam nikad imao ni najmanji problem!
Čak moram reći da mi je imam i odbor džemata Pećigrad išao na ruku za brata koji nije bio član zajednice!
Taj čestiti imam je došao, obavio što je trebao, na moju molbu ustupio mjesto za klanjanje dženaze mom ahbabu dr. Fuadu ef. Sediću i sve je završeno!
Nisam tražio ni sedmine, ni četeresnice, ni hatme i niko mi nije to nudio niti rekao da to treba! Odnekud se pojavio na dženazi stari imam Sulejman ef. Kajtezović, koji je tad već bio star blizu devedeset godina i izrazio želju da prouči talkin! Mislio sam dženazu sprovesti i bez toga, ali njega nisam mogao odbiti i tutnuo sam mu u džep hediju, koju nije tražio!
Bilo je još nekoliko imama koji su došli radi sevapa. Niti su šta tražili niti sam ja šta nudio.
U čemu je onda problem ljudi?
U većini slučajeva smo mi krivi što dženaza više košta nego svadba, a onda zakukamo na IZ i na hodže. Nije nam skup PINK pretplata sto eura, a mnogo nam za džemat dati triput manje!
Ima kod nas onih koji često spominju ashabe i tjeraju nas da se ugledamo na njih, a istovremeno dižu hajku na imame i na cjenovnike, jer im je njihov "šejh", bin, ebu, ili ibn, rekao da sve treba biti besplatno!
Dok taj isti hoda po podrumima paradžemata i ne izlazi iz njih bez popriličnih hedija. Za šta ih je on dobio? Što ne kažu, a ne neću ja to, ja sam došao u ime Allaha i nesmijem uzeti ništa? Što ti ne razmisle koliko su ashabi izdvajali za zajednicu muslimana? Ili što se ne bune, pa kažu da neće samo vazifu plaćati, nego da će sav svoj imetak uvakufiti, kao ashabi?!
Dakle, da razdvojimo stvari. Neke se moraju naplatiti, a neke se ne smiju naplatiti, kao što je učenje Kur'ana!
Cjenovnik treba da ima, ali na njemu ne smije biti svašta!
IZ sa uvaženim Reisu-l-ulemom je nemoćna da sve imame kontroliše i da ima uvid kako je prošla svaka dženaza. Mi trebamo sami povesti računa o tome i ako uočimo nepravilnosti prijaviti.
Ako imamima treba biti primjer Reis, onda imaju primjer kakav samo poželjeti mogu!
Svjedočim na ovom svijetu, a svjedočit ću i na ahiretu, da nije htio uzeti nikakvu posebnu nagradu za nedavni dolazak u Švedsku, uz obrazloženje da je već plaćen za to!
A to što mi svakome poluhodži koji zijareti džemat guramo "hediju", pa njemu "neugodno" odbiti to je do nas!
Kad džemati traže predavače, ugledne alime, profesore, hafize, sasvim je logično da ih treba i platiti po cijenama kakve važe u toj sredini za njihov akademski nivo!
Sve se braćo plaća, zašto bi taj koristio svoje slobodno vrijeme, ostavljao porodicu, riskirao život u putu za džaba?
Ali to ne treba mješati sa cjenovnikom troškova dženaze ili prikazivati te ljude kao "dunjalučare", koji samo svoj rad naplaćuju!
Zaključak i savjet na kraju bi svima nama mogao izgledati ovako;
prestanimo tražiti učenje hatmi, jasina, tevhida, otvarnaje zvijezda kojekavih, zapise i slično!
Ako se pojavi imam (u šta duboko sumnjam), koji će reći da se to mora, prijavite ga glavnom imamu ili u Rijaset IZ i domah smo blizu toga da to iskorijenimo!
A odriješimo kese i dajimo više nego što se od nas traži, jer održavanje džemata mnogo košta, a hodže su samo ljudi, koji moraju imati stan, auto, odjeću, školovati djecu, pa i razonode neke u skladu s šerijatom!Ostali prilozi:
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» TRIO ŠTETOČINA
03. October 2018 17:19
» KO SU TURCI, A KO SU POTURICE?
26. October 2017 15:29
» FUNKCIONERI I AKCIZE
05. July 2017 13:12
» NEKA VISI SAKIB MAHMULJIN!
17. May 2017 21:59