Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kosovska opozicija za sutra najavila proteste zbog sporazuma sa Crnom Gorom i Srbijom
KOSOVO: PREMIJER NUDI PREISPITIVANJE GRANICE SA CRNOM GOROM
Autor: Vijesti
Objavljeno: 27. November 2015. 12:11:28

Traže poništenje sporazuma o zajednici srpskih opština i o granici sa CG: Sa ranijih protesta
(FOTO: IBITIMES.COM)


Kosovski premijer Isa Mustafa predložio je opoziciji formiranje zajedničke komisije koja bi utvrdila da li je demarkaciona linija sa Crnom Gorom u skladu sa dosadašnjom granicom između dvije države. Kako su prenijeli kosovski mediji, Mustafa je to ponudio kako bi prekinuo blokadu državnog parlamenta koju sprovode alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, pokret “Samoopredjeljenje” i Inicijativa za Kosovo.

Opozicione partije protive se sporazumu o Asocijaciji srpskih opština, kao i demarkaciji sa Crnom Gorom, navodeći da je Kosovu oduzet dio teritorije. Opozicija, prvenstveno zbog zajednice srpskih opština blokira rad Skupštine Kosova, zahtjevajući poništavanje sporazuma sa Srbijom, te onog o razgrančenju sa Crnom Gorom. Mustafa je kazao da kosovska strana tokom pregovora nije radila na štetu Kosova kao i da granice između dvije države nisu sporne, navodeći da u eventualnoj zajedničkoj komisiji opozicija može angažovati domaće i međunarodne stručnjake.

“Opozicija treba da se vrati u parlament i da tamo zajedno rješavamo probleme. Niko od nas, opozicija niti pozicija, ne može preuzeti ulogu Ustavnog suda koji jedini može utvrditi da li se sporazumima krši Ustav”, kazao je Mustafa.

Kosovska opozicija nedavno je predsjednici Atifete Jahijagi dostavila peticiju sa 203.000 potpisa kojima se traži poništavanje sporazuma. Opoziconari su za sutra, na Dan albanske nezavisnosti, u centru Prištine najavili veliku protestnu šetnju, navodeći da se u parlament neće vraćati prije nego sporazumi budu poništeni. (Samir Kajošević)Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» GDJE SUNCE NE GRIJE
02. February 2018 18:58
» OVO JE PRVA FOTOGRAFIJA NOVE VLADE
30. November 2016 13:42