Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pismo članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA
MR. JOVIČIĆ: GOSPODINE IZETBEGOVIĆU, DA NIJE BILO ORUČEVIĆA ODAVNO BI PROFUNKCIONISALA HERCEG – BOSNA SA MOSTAROM KAO „STOLNIM GRADOM“
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 06. April 2016. 15:04:28

MR. MILAN JOVIČIĆ: Poštovani, gospodine Bakire, apsolutno se slažem sa Vašom konstatacijom „da Safet Oručević ima sasvim pravo, kojeg je stekao na najteži način...“. Ovome bih Vam, odmah dodao i moj dodatni komentar, da gospodin Safet Oručević nije bio strateg i tvorac naše pobjede na izborima 1996. godine za prvo Gradsko vijeće grada Mostara, davno bi na ovom prostoru i „de jure“ a „de facto“ i postoji, profunkcionisala Herceg – Bosna sa Mostarom, kao „stolnim gradom“ i više nikada u sadašnjosti i budućnosti Vi i Vaša stranka SDA ne bi imali teških rasprava i problema o Mostaru.


Poštovani Bakire Izetbegoviću!
Uz svo poštovanje Vaše ličnosti i funkcije koju obnašate, a povodom Vašeg komentara kojeg citiram u cjelini, primoran sam da Vam se obratim ovim pismom. Pisao sam Vam i ranije u više navrata, najozbiljnije, sadržajno i dobronamjerno u vezi mnogih aktuelnih događaja u zemlji ili gradu Mostaru, tako da Vas ne smije iznenaditi i ovo moje obraćanje.

Za početak, možda je i dovoljno da Vas podsjetim, da Vam piše jedan od pionira i omladinaca, iz Titovog vakta, koji je pikao loptu na platou Kovača / sadašnje mezarje palim borcima Armije BiH / i sa skijama se spuštao niz padinu od Jekovca do Kovača, ili na sličurama niz Širokaču do Baščaršije. Piše Vam, dakle tadašnji rođeni Sarajlija, a današnji stanovnik i građanin grada Mostara, birani vijećnik u dva saziva i Predsjednik / podpredsjednik Gradskog vijeća Mostara, u periodu 2000- 2004. godina, kada je i gospodin Ešdaun nametnuo Statut ovom gradu, baz rasprave i naše saglasnosti.
Dakle, za uvod sasvim Vam je dovoljno, da bar malo osmislite moju ličnost sa kojom, putem ovog pisma i sadržaja možete i nešto više saznati.

Zato Vam i citiram ovaj komentar, koji ste Vi iznijeli u medijima:
Predsjednik SDA je komentirao i istupe bivšeg gradonačelnika Mostara i direktora Centra za mir Safeta Oručevića rekavši:

"Gospodin Oručević, koji sasvim sigurno ima pravo, stekao ga je na najteži način, da govori o Mostaru, takođe je izašao na jedan čudan način, sa nekim napadima, diskvalifikacijama, prozivkama ljudi. Zna on dobro da ovo nije podjela Mostara i onda je ponudio nešto što mi ne liči na njega. Dakle, tri gradonačelnika, tročlano gradonačelništvo u Mostaru. On dobro zna da to Hrvati neće prihvatiti. Dakle, neka idealna rješenja u neidealnoj situaciji, u odnosima kakvi jesu. Dosta agresivno napada. Dobili smo bočne udare, konfuziju, ponovno nepovjerenje. Ponovo smo se svi vratili Mostaru na prethodne pozicije. Bojim se da nećemo riješiti stvari", kaže Izetbegović - prenosi depo.ba.

Poštovani, gospodine Bakire, apsolutno se slažem sa Vašom konstatacijom „da Safet Oručević ima sasvim pravo, kojeg je stekao na najteži način...“. Ovome bih Vam, odmah dodao i moj dodatni komentar, da gospodin Safet Oručević nije bio strateg i tvorac naše pobjede na izborima 1996. godine za prvo Gradsko vijeće grada Mostara, davno bi na ovom prostoru i „de jure“ a „de facto“ i postoji, profunkcionisala Herceg – Bosna sa Mostarom, kao „stolnim gradom“ i više nikada u sadašnjosti i budućnosti Vi i Vaša stranka SDA ne bi imali teških rasprava i problema o Mostaru. Na stranu i činjenice, da bi se povećao i broj naših rođenih Mostaraca, Bošnjaka, u dijaspori, a ovim preostalim u gradu, nek' im je dragi Bog / Allah na pomoć.


O Mostaru Izetbegović se morao posavjetovati sa Oručevićem


Danas, gospodin Safet Oručević apsolutno ne napada nikoga, jer je jedan od prekaljenih ne samo boraca i zaljubljenika svoga grada i domovine Bosne i Hercegovine, već je verzirani, šlifovani i stasali diplomata, koji može da se samo koristi bontonom i diplomatskom retorikom.
Nije li bilo u najmanju ruku i korisno, ranije prizvati gospodina Safeta Oručevića, u Vaš kabinet ili na Vašu neku radnu grupu o sagledavanju i donošenju konačnog riješenja za ovaj grad i za nas sve napaćene njegove građane. To bi bio najmudriji i najučinkovitiji potez, gospodine Bakire Izetbegoviću, nego svi Vaši i savjetnici i saradnici iz grada Mostara i šire. Zar ste i pomislili i jednog trenutka, da Safet Oručević nema rješenja za Mostar, ako ga je imao i u težim trenutcima. Zar njegova jedinstvena lista građana za „Jedinstveni Mostar“ nije Vam ništa pokazivala.
Sada Vas, moram pitati gospodine Bakire, pa zar svo ovo vrijeme priča o Mostaru i oko Mostara i Vaša stranka konstantno i u kontinuitetu ignoriše i postojanje nas Srba u ovom gradu. To pitanje nikada ne bih htio postaviti i HDZ – u i njegovom čelniku, jer mi je dobro poznata njihova ideologija i „ljubav“ prema Srbima i prema svim nehrvatima u ovom gradu i u ovoj zemlji. Lično mi je uvijek pred očima grafit iz agresorskih godina, koji su napisali na jednoj zgradi na Rondou / Vi to veoma dobro znate, gdje se nalazi Rondo/, pisalo je: „Hvala ti majko, što me nisi rodila Srbinom“.

Moj dobri Bakire, bez dobrih odnosa Bošnjaka i Srba, nikada i neće biti selameta u ovoj nam zajedničkoj zemlji Bosni i Hercegovini i šire.

Ako bi i dalje nastavili sa ovom politikom u gradu Mostaru, sa ignorisanjem građanja srpske nacionalnosti, kao što su to činili i u firmi Aluminij u Mostaru, možda ću lično biti i „posljedni srpski mohikanac“, koji je bio Predsjednik Gradskog vijeća. Možda će se i svima zarotirati u sopstvenim glavama, dok shvatite da bez rotacije na ključnim funkcijama u gradu Mostaru, nemojte govoriti o nekoj multietičnosti, ravnopravnosti i sličnim terminima. Samo radi i Vašeg prisjećanja, na ulazu u firmu Aluminij, pisao je grafit: „Srbima, Bošnjacima i psima ulaz zabranjen“, a o daljim svim Vašim kompromisima i dogovorima sa HDZ-om veoma dobro Vam je znano.

Znam zasigurno, da ćemo još dugo hoditi po gradu ustaško-fašističkim ulicama, a kako mlade generacije vaspitavamo i obrazujemo, ružičasta nam je ta budućnost.

Poštovani gospodine Bakire, nama je potreban grad Mostar, ravnopravnih građana i naroda, a o jezičkoj poštapalici terminu „jedinstvenog“ neka se pozabave naši jezikoslovci, jer meni lično nije dobro znano njeno značenje.

S poštovanjem,
Mr. Milan Jovičić iz Mostara!Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» LJEVICA I „LJEVACI“
04. April 2018 19:46
» BRAVO, ŽELJKO KOMŠIĆU!
17. March 2018 19:24
» KRALJ JE MRTAV, ŽIVIO KRALJ!
13. March 2018 14:37
» KAKVA LI JE SIMBOLIKA?
08. March 2018 13:38
» PRIJATELJI, POGLEDAJTE ĆIRILICU
31. January 2018 16:54
» NAŠE „ZLATICE SA 64-POLJA“
23. January 2018 16:11
» GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD/
11. January 2018 20:17