Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari

Bravo Fahro i SBB, poručuje u pismu iz Mostara mr. Milan Jovičić. Čitajte šta još piše u pismu o Bakiru i Fahrudinu, te o Dodiku i Čoviću
UVOĐENJE ORUČEVIĆA U DLEGACIJU ZA MOSTAR JE VIZIONARSKI POTEZ
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 20. April 2016. 13:04:51

Poziv i odluka SBB-a da se naš Safet Oručević i neposredno uključi u delegaciju za razgovore i dogovore oko Mostara je ne samo pravi, već i jedini ispravni potez


Jutros čitam, kao i svakodnevno, moju omiljenu novinu „Dnevni avaz“.
Kako je osvanuo i divan sunačan dan, sa ovakvom viješću popraćen, rahatluka nigdje kraja nema, jer mi je sve to uljepšalo moje osjećaje i raspoloženje.

Naime, u ovoj našoj turobnoj mostarskoj realnosti i svakodnevnih naklapanja oko Mostara, šta će biti ako ne bude izbora i slično, pojavi se ovakva vijest, koja je za laike i neupućene građane i nerazumna i obična vijest, ali nije baš tako, a zašto!

Prije svega, velika i iskrena čestitka gospodinu Radončiću i njegovim saradnicima u SBB-u, jer upravo ovakav njihov potez ukazuje na istinske vizionarske spozobnosti, trezvena razmišljanja i odlučivanja, na putu njihovog sveukupnog doprinosa povoljnom razvoju situacije i napretku, kako u Federaciji, državi BiH, isto tako i u našem Mostaru. Upravo je i vaš poziv i odluka da se naš Safet Oručević i neposredno uključi u delegaciju za razgovore i dogovore oko Mostara je ne samo pravi, već i jedini ispravni potez.

Rođeni sam Sarajlije, ali i dugogodišnji građanin grada Mostara i isto tako njegov zaljubljenik, posmatrajući sva događanja i razvoj istih u proteklih 45 godina u gradu, a posebno u ovome agresorskom i postdejtonskom periodu, sve sam veoma objektivno i realno sagledao, memorisao i veoma meritorno uvijek spreman isto i elaborirati za naše građanstvo.

Moje životno iskustvo, intelektualne sposobnosti i akumulirano znanje i umjeće, ispod sijedih mojih vlasi, uz sve dobronamjerne želje i poteze, ukazuju mi, zaista da je gospodin Safet Oručević građanin ovoga grada i jedan jedini vizionar, prekaljeni borac i izbrušeni diplomata, koji je, što bi naši stari rekli „kadar stići i uteći“ a to bi značilo sagledati i ponuditi najbolje riješenje za grad Mostar, njegove građane i narode. Zašto, ne koristiti takve ljudske potencijale, radi sujete ili mnogih nedaća koje su nas pratile godinama, kao i danas. Zato i iskrene čestitke gospodinu Fahri, da je spoznao sve te Safine vrijednosti i da mu je ponudio neposredno njegovo angažovanje u cilju iznalaženja riješenja mostarskog „gordijevog“ čvora.

Isto tako, kako sam svojevremeno vizionarski napisao i sljedeći članak, koji je nažalost i prošao neopaženo, zato ga i ponavljam radi čitaoca i građana moje Bosne i Hercegovine da se upoznaju, nažalost nemam i svoj medij koji bi to propratio, ali...!

Suština je u činjenici da je bilo nužno jedinstvo u Bošnjaka , da oni i zaslužuju sva prava u ovoj državi, a kao najbrojniji narod i zaslužuju da se pitaju, što je slučaj i sa Mostarom.Ponavljam članak u cjelosti:
Bakire i Fahro u jedinstvu je i snaga naša!
Sokolovi naši, perje vam se pozlatilo, visoko poletite, ali nikada više nepadajte nisko.Poodavno sam vas pitao, zar vi niste u mogućnosti i stanju da prenebregnete, ostavite po strani sve vaše sujete, razmjernice i ogromnu netrpeljivost i da u ime i za dobro svoga naroda, naših vrlih i dobrih Bošnjaka, uštimate vaše strune i frekvencije i da nam i konačno umjesto „gange“ i „gusala“ već jednom podarite našu lijepu bosansku sevdalinku, kakve su nam godinama pjevali naši Zaim, Safet, Himzo, Zehra i ini vječno nadareni i zapamćeni pjevači.

U ime Allaha, a i Svemoćnoga Jedinog nam Boga, radovao bih se kao malo dijete, jer sam to i očekivao da se konačno udružite i da nam podarite snažnu i jaku, homogenu i tolerantnu, zajedničku i multietničku i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Najbrojniji ste, kada ste jedinstveni i snažni ste, a živim u uvjerenju kada bude bolje svima vama, mojim Bošnjacima i mojim komšijama, mora biti dobro i nama malobrojnim mostarskim Srbima, a da ne govorim o zaluđenim velikosrpskim i velikohrvatskim „čistokrvnim“ nacionalistima, koji samo žele i vide svoj „stolni“ grad Mostar i svoje ideološko nakaradne agresorske tvorevine tzv. Herceg Bosnu i Republiku srpsku. Neka ih i nisu dugoga vijeka, valjda će se i dozvati pameti, njihove strune će se pokidati i njihovea će gudala zaguditi turobne i pokajničke melodije svome ogoljelom, opljačkanom, poharanom i ucviljenom narodu, neće im biti dovoljno ni kontejnera da ih voze na mjesta bez povratka, gdje im niti njihov Bog više pomoći neće moći.

Bakire, moj dobri, da znaš da sam se skijao niz padinu Kovača i pikao lopte krpenjače kao sarajevski srednjoškolac, upravo na terenima mezarja tvoga babe rahmetli Alije, našeg Predsjednika države i mnogih mojih Sarajlija, koji živote svoje podariše za našu lijepu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a nikako za te kvazitvorevine i njihove djilkoše iz Laktaša i mostarskih Bara. Budi hrabar i dostojanstveni sljedbenik i svoga babe i svih njegovih suboraca Armije BiH, koji su upravo i imali najbolje namjere da je odbrane i u nametnutom ratu u dvostrukoj agresiji, a svakako je na tebi i tvojim saradnicima i na Fahri i njegovim saradnicima, bez pogovora da je dalje izgrade u prosperitetnu evropsku zemlju. Dosta je više tapkanja po ramenima i povladjivanja, svim znanim recidivnim elementima, Poglavnika i Vožda, da im se referendumi od glavu već počnu razbijati, a da od grada Mosrtara, sokolovi naši, već konačno napravimo blagougodno gnijezdo predratnim orlovima iz Blagaja, a ne da nam se kote pacovi i žabe u našem svakodnebnom močvarnom miljeju, kakvo nam je i danas u Mostaru, poslije i 20 godina od Dejtona.Istinski i dostojanstveno udružite svoje snage, pomirite sve vaše sunarodnjake u ovoj nam zemlji, voljenoj i lijepoj, te ne dozvolite dušmanima da nam propagiraju nakaradno „jevandjelje“ i drže svoje nacionalistiočke propovjedi, u zemlji multietničkoga karaktera, kakava je bila uvijek Bosna i Hercegovina i takva mora i ostati. Zajednički recite i konačno i Miletu iz Bnja Luke i Draganu iz Mostara, dosta nam je više vaših ujdurmi i neprijateljskog djelovanja u našoj i prema našoj zemlji i njenim građanima. Zagovarajmo i ostvarimo sekularnu zemlju, uz poštovanj e svih različitosti i nacionalnih vrijednosti svakog konstitutivnog naroda, ali prije svega ravnopravnih gradjana i naroda na svakom njenom pedlju zemlje naše i da je i vrijeme konačno da pored godinama učenog srpsko-hrvatskoga jezika, učimo našu djecu i bosanskome jeziku.

Vaše jedinstvo je i naša snaga, vaša tolerancija i poštovanje je i naše zajedništvo sa ljudskim resursima, vaši dogovori i kompromisi su i naša nadanja za bolju nam budućnost. Aferim vam, samo tako naprijed i u nove zajedničke pobjede, jer takve će vas gradjani i narod prepoznavati i podržavati.

S poštovanjem,
Mr. Milan Jovičić
Mostar, sep.2015 god.

P.S. Dakle, bilo je to tako u svoje vrijeme, a dans se evo dešavaju i ovakve razumne i povoljne informacije i riješenja. Zato, još jednom sve čestitke gospodinu Fahrudinu Radončiću i njegovoj stranci SBB-u i saradnicima. Samo naprijed!
S poštovanjem, Mr Milan Jovičić
Mostar, 20.april 2016.god.Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKO SLOVO O RASTKU NEMANJI
Fikret Hafizović | 17. September 2017 00:47
» DA LI NAM ALEKSANDRE, DONOSIŠ NADU U BOLJU BUDUĆNOST?
Mr. Milan Jovičić | 07. September 2017 01:31
» KOD MOĆNIH PAZARKI PUNA KUĆA POMOTERKI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. September 2017 20:54
» IGRAJTE FER PLAY!
Dr. Mersim Ziljkić | 03. September 2017 02:15
» RIJEČ O MORALIZMU ILI BIGOTIZMU ESADA DURAKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2017 13:15
» ZAR I TI SINE BRUTE?
Mr. Milan Jovičić | 29. August 2017 21:37
» VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI
Fuad Đidić | 29. August 2017 15:16
» MNOGI GAFOVI RUSKOG AMBASADORA, TOVARIŠČA IVANCOVA
Mr. Milan Jovičić | 26. August 2017 15:31
» PROĐOH BOSNOM KROZ GRADOVE
Haris Hojkurić | 25. August 2017 20:30
» BRAVO, INZKO! SHAME ON, KURZ!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. August 2017 14:22
» LJUBIĆ KAO CEZAR U RIMU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. August 2017 21:07
» HADŽIJINE RUKE PUNE ZNANJA
Said Šteta | 22. August 2017 16:29
» GUSLARSKO-ORGULJAŠKE NOTE
Mr. Milan Jovičić | 19. August 2017 14:42
» PAŽNJA! PAŽNJA! SVIJETOM KRUŽI ZLO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. August 2017 21:26
» KRVAVA RATNOHUŠKAČKA PERA
Almir Muratović | 29. July 2017 13:33
» NAŽALOST, RADNI RUČAK JE ZAGORIO!
Mr. Milan Jovičić | 27. July 2017 20:58
Ostali prilozi istog autora:
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
05. September 2017 16:57
» BASNA U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI
02. September 2017 16:46
» ZAR I TI SINE BRUTE?
29. August 2017 21:37
» GUSLARSKO-ORGULJAŠKE NOTE
19. August 2017 14:42
» POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA
11. July 2017 20:19