Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bravo Fahro i SBB, poručuje u pismu iz Mostara mr. Milan Jovičić. Čitajte šta još piše u pismu o Bakiru i Fahrudinu, te o Dodiku i Čoviću
UVOĐENJE ORUČEVIĆA U DLEGACIJU ZA MOSTAR JE VIZIONARSKI POTEZ
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 20. April 2016. 13:04:51

Poziv i odluka SBB-a da se naš Safet Oručević i neposredno uključi u delegaciju za razgovore i dogovore oko Mostara je ne samo pravi, već i jedini ispravni potez


Jutros čitam, kao i svakodnevno, moju omiljenu novinu „Dnevni avaz“.
Kako je osvanuo i divan sunačan dan, sa ovakvom viješću popraćen, rahatluka nigdje kraja nema, jer mi je sve to uljepšalo moje osjećaje i raspoloženje.

Naime, u ovoj našoj turobnoj mostarskoj realnosti i svakodnevnih naklapanja oko Mostara, šta će biti ako ne bude izbora i slično, pojavi se ovakva vijest, koja je za laike i neupućene građane i nerazumna i obična vijest, ali nije baš tako, a zašto!

Prije svega, velika i iskrena čestitka gospodinu Radončiću i njegovim saradnicima u SBB-u, jer upravo ovakav njihov potez ukazuje na istinske vizionarske spozobnosti, trezvena razmišljanja i odlučivanja, na putu njihovog sveukupnog doprinosa povoljnom razvoju situacije i napretku, kako u Federaciji, državi BiH, isto tako i u našem Mostaru. Upravo je i vaš poziv i odluka da se naš Safet Oručević i neposredno uključi u delegaciju za razgovore i dogovore oko Mostara je ne samo pravi, već i jedini ispravni potez.

Rođeni sam Sarajlije, ali i dugogodišnji građanin grada Mostara i isto tako njegov zaljubljenik, posmatrajući sva događanja i razvoj istih u proteklih 45 godina u gradu, a posebno u ovome agresorskom i postdejtonskom periodu, sve sam veoma objektivno i realno sagledao, memorisao i veoma meritorno uvijek spreman isto i elaborirati za naše građanstvo.

Moje životno iskustvo, intelektualne sposobnosti i akumulirano znanje i umjeće, ispod sijedih mojih vlasi, uz sve dobronamjerne želje i poteze, ukazuju mi, zaista da je gospodin Safet Oručević građanin ovoga grada i jedan jedini vizionar, prekaljeni borac i izbrušeni diplomata, koji je, što bi naši stari rekli „kadar stići i uteći“ a to bi značilo sagledati i ponuditi najbolje riješenje za grad Mostar, njegove građane i narode. Zašto, ne koristiti takve ljudske potencijale, radi sujete ili mnogih nedaća koje su nas pratile godinama, kao i danas. Zato i iskrene čestitke gospodinu Fahri, da je spoznao sve te Safine vrijednosti i da mu je ponudio neposredno njegovo angažovanje u cilju iznalaženja riješenja mostarskog „gordijevog“ čvora.

Isto tako, kako sam svojevremeno vizionarski napisao i sljedeći članak, koji je nažalost i prošao neopaženo, zato ga i ponavljam radi čitaoca i građana moje Bosne i Hercegovine da se upoznaju, nažalost nemam i svoj medij koji bi to propratio, ali...!

Suština je u činjenici da je bilo nužno jedinstvo u Bošnjaka , da oni i zaslužuju sva prava u ovoj državi, a kao najbrojniji narod i zaslužuju da se pitaju, što je slučaj i sa Mostarom.Ponavljam članak u cjelosti:
Bakire i Fahro u jedinstvu je i snaga naša!
Sokolovi naši, perje vam se pozlatilo, visoko poletite, ali nikada više nepadajte nisko.Poodavno sam vas pitao, zar vi niste u mogućnosti i stanju da prenebregnete, ostavite po strani sve vaše sujete, razmjernice i ogromnu netrpeljivost i da u ime i za dobro svoga naroda, naših vrlih i dobrih Bošnjaka, uštimate vaše strune i frekvencije i da nam i konačno umjesto „gange“ i „gusala“ već jednom podarite našu lijepu bosansku sevdalinku, kakve su nam godinama pjevali naši Zaim, Safet, Himzo, Zehra i ini vječno nadareni i zapamćeni pjevači.

U ime Allaha, a i Svemoćnoga Jedinog nam Boga, radovao bih se kao malo dijete, jer sam to i očekivao da se konačno udružite i da nam podarite snažnu i jaku, homogenu i tolerantnu, zajedničku i multietničku i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Najbrojniji ste, kada ste jedinstveni i snažni ste, a živim u uvjerenju kada bude bolje svima vama, mojim Bošnjacima i mojim komšijama, mora biti dobro i nama malobrojnim mostarskim Srbima, a da ne govorim o zaluđenim velikosrpskim i velikohrvatskim „čistokrvnim“ nacionalistima, koji samo žele i vide svoj „stolni“ grad Mostar i svoje ideološko nakaradne agresorske tvorevine tzv. Herceg Bosnu i Republiku srpsku. Neka ih i nisu dugoga vijeka, valjda će se i dozvati pameti, njihove strune će se pokidati i njihovea će gudala zaguditi turobne i pokajničke melodije svome ogoljelom, opljačkanom, poharanom i ucviljenom narodu, neće im biti dovoljno ni kontejnera da ih voze na mjesta bez povratka, gdje im niti njihov Bog više pomoći neće moći.

Bakire, moj dobri, da znaš da sam se skijao niz padinu Kovača i pikao lopte krpenjače kao sarajevski srednjoškolac, upravo na terenima mezarja tvoga babe rahmetli Alije, našeg Predsjednika države i mnogih mojih Sarajlija, koji živote svoje podariše za našu lijepu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a nikako za te kvazitvorevine i njihove djilkoše iz Laktaša i mostarskih Bara. Budi hrabar i dostojanstveni sljedbenik i svoga babe i svih njegovih suboraca Armije BiH, koji su upravo i imali najbolje namjere da je odbrane i u nametnutom ratu u dvostrukoj agresiji, a svakako je na tebi i tvojim saradnicima i na Fahri i njegovim saradnicima, bez pogovora da je dalje izgrade u prosperitetnu evropsku zemlju. Dosta je više tapkanja po ramenima i povladjivanja, svim znanim recidivnim elementima, Poglavnika i Vožda, da im se referendumi od glavu već počnu razbijati, a da od grada Mosrtara, sokolovi naši, već konačno napravimo blagougodno gnijezdo predratnim orlovima iz Blagaja, a ne da nam se kote pacovi i žabe u našem svakodnebnom močvarnom miljeju, kakvo nam je i danas u Mostaru, poslije i 20 godina od Dejtona.Istinski i dostojanstveno udružite svoje snage, pomirite sve vaše sunarodnjake u ovoj nam zemlji, voljenoj i lijepoj, te ne dozvolite dušmanima da nam propagiraju nakaradno „jevandjelje“ i drže svoje nacionalistiočke propovjedi, u zemlji multietničkoga karaktera, kakava je bila uvijek Bosna i Hercegovina i takva mora i ostati. Zajednički recite i konačno i Miletu iz Bnja Luke i Draganu iz Mostara, dosta nam je više vaših ujdurmi i neprijateljskog djelovanja u našoj i prema našoj zemlji i njenim građanima. Zagovarajmo i ostvarimo sekularnu zemlju, uz poštovanj e svih različitosti i nacionalnih vrijednosti svakog konstitutivnog naroda, ali prije svega ravnopravnih gradjana i naroda na svakom njenom pedlju zemlje naše i da je i vrijeme konačno da pored godinama učenog srpsko-hrvatskoga jezika, učimo našu djecu i bosanskome jeziku.

Vaše jedinstvo je i naša snaga, vaša tolerancija i poštovanje je i naše zajedništvo sa ljudskim resursima, vaši dogovori i kompromisi su i naša nadanja za bolju nam budućnost. Aferim vam, samo tako naprijed i u nove zajedničke pobjede, jer takve će vas gradjani i narod prepoznavati i podržavati.

S poštovanjem,
Mr. Milan Jovičić
Mostar, sep.2015 god.

P.S. Dakle, bilo je to tako u svoje vrijeme, a dans se evo dešavaju i ovakve razumne i povoljne informacije i riješenja. Zato, još jednom sve čestitke gospodinu Fahrudinu Radončiću i njegovoj stranci SBB-u i saradnicima. Samo naprijed!
S poštovanjem, Mr Milan Jovičić
Mostar, 20.april 2016.god.Ostali prilozi:
» ZAŠTO SARAJEVO PROGONI UGLEDNOG PROFESORA UGU VLAISAVLJEVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2018 16:29
» SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2018 16:33
» 9. MAJ 1993. - MOSTARSKI DAN BIJELIH TRAKA
Selma Islamović Spahalić | 10. May 2018 19:23
» JESMO LI ZLOČINCI...?
Sabahuddin Sijamhodžić | 30. April 2018 18:42
» MLADI BOŠNJACI BOSNE I SANDŽAKA - BAJRAKTARI ISLAMA
Bošnjaci.Net | 29. April 2018 02:21
» ŽIVOTNI PUT HAFIZA ZAIM EF. PUŠKE (1925-1962.)
Mirsad Mahmutović | 24. April 2018 21:08
» ZAŠTITIMO STARI DIO GRADA PRIJEDORA
Samir Hadzalić | 17. April 2018 21:40
» KO I ZAŠTO JE PORUŠIO 35 BANJALUČKIH DŽAMIJA?
Haris Hojkurić | 14. April 2018 12:40
» NDH-AZIJA: LUKAVA I LUCIDNA TRANSFORMACIJA DOGAĐAJA
Mr. Milan Jovičić | 10. April 2018 18:12
» PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HAZBIJA KALAČ
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 08. April 2018 16:42
» HADŽIKADIĆEVA RUKA SPASA
Zijad Bećirević | 04. April 2018 18:36
» O RATNIM BILANSIMA VLASTI DPS-A (1991-1995)
Vijesti | 02. April 2018 19:04
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 15. March 2018 18:32
Ostali prilozi istog autora:
» LJEVICA I „LJEVACI“
04. April 2018 19:46
» BRAVO, ŽELJKO KOMŠIĆU!
17. March 2018 19:24
» KRALJ JE MRTAV, ŽIVIO KRALJ!
13. March 2018 14:37
» KAKVA LI JE SIMBOLIKA?
08. March 2018 13:38
» PRIJATELJI, POGLEDAJTE ĆIRILICU
31. January 2018 16:54
» NAŠE „ZLATICE SA 64-POLJA“
23. January 2018 16:11
» GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD/
11. January 2018 20:17