Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Veljacima kod Bratunca obavljena Deseta kolektivna dženaza ubijenim bošnjačkim civilima
BRATUNAC: DOSTOJANSTVEN OPROŠTAAJ OD 13 ŽRTAVA ZLOČINA GENOCIDA
Autor: BMG
Objavljeno: 12. May 2016. 14:05:04


U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca, u četvrtak 12. maja 2016. godine klanjana je Deseta kolektivna dženaza i obavljen ukop trinaest žrtava zločina počinjenih nad civilima Bratunca tokom 1992. godine. Posljednjem ispraćaju prisustvovalo je oko 5.000 vjernika, koji su u Bratunac doputovali iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore. Oni su se oprostili od posmrtnih ostataka tijela: Muške Lemeš, Hasmira Salihovića, Fatime Osmanović, Mirfeta Suljića, Nurije Rizvanovića i Nermina Smajlovića, te sedam neidentifikovanih tijela koja su pronađena u masovnim grobnicama Blječeva, Redžići i Suha.

U obraćanju prisutnima u ime porodica ubijenih civila Bernes Hodžić je podsjetio na stravične zločine koji su se desili u Bratuncu, kada je sam u nekoliko dana ubijeno 603 civila. Do sada je na šehidskom mezarju Veljaci ukopano 290 civilnih žrtava, a za mnogima se još uvijek traga. Porodice izražavaju opće nezadovoljstvo intenzitetom ekshumacija i identifikacija:

„Mnoge porodice još uvijek nisu pronašle svoje najmilije. Dvadeset i četiri godine je prošlo a mi smo identifikovali manje od jedne polovine ubijenih. Nadležna tužilaštva i sudovi učinili su proces identifikacija sporim. Ako se nastavi ovim intenzitetom raditi, mi nećemo dovršiti identifikacije ni za narednih dvadeset godina. S pravom sumnjamo u iskrene namjere nadležnih tužilaštava kada su u pitanju ekshumacije, identifikacije i traženje nestalih“, kazao je Hodžić. On je pozvao podrinjske Srbe da pomognu porodicama žrtava u traženju nestalih:

„Molimo Svemogućeg da pomogne našim komšijama Srbima, da im da snage, da im pročisti savjest, da nam otkriju istinu o zločincima i zločinima. Da tako skinu ljagu sa svojih porodica, sa cijeloga naroda.“
Dženaze-namaz predvodio je Zijad-ef. Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Ukazao je na činjenicu da su kroz historiju mnogi zločinci pokušavali sakriti zločin ili tragove zločina, ali da na kraju svakoga zločinca stigne zaslužena kazna, ako ne na ovome svijetu, onda zasigurno na drugome, javlja BMG Bosanska medijska grupa.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: