Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KARADŽIĆEVA SLOBODA PO ŠEŠELJEVOM SCENARIJU
Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 29. May 2016. 15:05:38


Haški sud i “globalna pravda” svakog dana šokiraju svjetsku javnost novim šokantnim odlukama, koje se samo formalno donose u interesu pravde, a sve više su u funkciji nepravde. Žrtve zločina, kao i danas bošnjačke majke brojnih bh gradova, a posebno Prijedora i Podrinja, mogu samo da kukaju i zariju glavu pjesak. Svijet još nije zaboravio ni beskrupulozne manipulacije sa Plavšićkom, Krajišnikom i Šešeljom, a provociranje pravde i žrtava se nastavlja s Karadžićem.

Zijad BEĆIREVIĆ: Haški sud se do sada oglušio na sve primjedbe i prigovore. Oholo i bahatio nastavlja šurovati sa zaštitnicima zločina i trasirati put pravde, držeći se pod ruku s nepravdom. Dogovaranje visine kazne sa počiniocima zločina, za račun njihovih ustupaka, od kojih do danas nije bilo nikakve koristi (jer nisu otkrili ništa o čemu se nije do sada znalo), jasno pokazuje koliko je naviša sudska instanca svijeta skrenula s pravog puta. Agresori i zločinici s pravom likuju, žrtve sabure i jadikuju.
Karadžićeva sloboda po Šešeljevom scenariju

Još uvijek je u našoj svijesti svježe sjećanje na notorne laži Haškog suda o Šešeljevoj teškoj neizlječivoj bolesti, koje su poslužile kao razlog da se pusti na slobodu, a potom oslobodi svake odgovornosti za najteže zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Potsjećamo, Tribunal ga je pustio u novembru 2014. da se liječi, “jer ima rak i procjenjuje mu se još 6 mjeseci života”, a on i danas “puca od zdravlja”. I za te teške laži i obmane niko do danas nije prozvan, niti se počešao po glavi. Zašto ne posumnjati da se davanjem privremene slobode sličan scenarij ne priprema za oslobođanje kasapina i istrebitelja bosanskih muslimana- Radovana Karadžića. I sve je to, ko zna kada, utanačeno sa Vladom Srbije, koja već sada ima za Karadžića pripremljene garancije, kao i ranije za Šešelja. A kad je tako siguran i pouzdan garant, onda za međunarodne mentore nema trgovačkog rizika.

Nova provokacija Haškog suda

Zbog prijedloga koji dolazi iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Haškog suda za Karadžićevo puštanje na privremeni boravak, uzdrmana je bošnjačka javnost u BiH i svijetu, a predstavnici udruženja žrtava su ogorčeni. Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” šokirana je i ogorčena. Na isti i sličan način reaguju bošnjačke majke i Bošnjaci u drugim sredinama gdje žive Bošnjaci. Sigurno je da su iznenađeni i svi drugi pošteni građani BiH. Ogorčenju i novim razočarenjima u najviše sudske instance svijeta nema kraja. Kao da se trude i uvijek nađu načina da žrtvama ponovno zabiju nož u leđa.

I kad uskoro napusti zatvorsku ćeliju Haškog suda, Radovan Karadžić, jedan od najvećih zločinaca današnjice, u Srbiji će biti dočekan kao heroj, da u miru provede zasluženi plaćeni godišnji odmor, javno i tajno pokupi aplauze i priznanja i dobije poneku medalju za herojska djela koja je učinio za dobro i dobrobit Srbije.

Trgovanje s presudama

Trgovanje s godinama robije kao na pijaci, priklanjanje i podrška zločincima, oholost , bahatost, neprikosnovenost, nepravdnost, koju svojim sve brojnijim presudama potvrđuje Haški sud, umjesto pravedne neutralnosti i saosjećanja sa žrtvama, je bez presedana u analima sudske prakse i zaista prelazi svaku mjeru. Presude se ne donose po mjeri krivice i odgovornosti, već se sa njima trguje kao s robom na slobodnom tržištu, po zakonu ponude i potražnje. Kako žrtve u pravilu nemaju šta ponuditi osim boli i suza, zločinci zaštićeni podrškom režima koji su ih proizveli, profitiraju i dobivaju na cijeni. Srpski agresori su po mjeri, koju je svojevremeno vrlo slikovito promovisao srpski premijer Aleksandar Vučić , na tom tržištu ratnog profiterstva za jednu srpsku dušu uzimali stotinu Bošnjačkih (po njima “turskih”), a sada Haški sud, u težnji da se prilagodi tim kriterijima, ubistvo jednog Srbina (i to počinjeno u samoodbrani, a ne u napadau) izjednačuje sa stotinu ili hiljadu ubijenih Bošnjaka- muslimana. A time se ne mogu i nikad neće izjednačiti krivice, jer Bosna nije napala već se branila, i to ne u građanskom već u odbrambenom ratu.

I dok nekažnjeni, slobodni i prijevremeno oslobođeni ratni zločinci Srbije i Republike srpske piruju, čekaju ratne vođe da im se iz haškog suda pridruže, smišljaju i pripremaju nove metode za okončanje projekta okupacije i satanizacije Bosne i Hercegovine, majke brojnih bh gradova, majke Podrinja će u nemoći i očajanju, zarivanjem glave u pijesak i dizanjem pogleda ka nebu, oživljavati bolna sjećanja na svoje sinove, kćeri, svoje muževe braću i sestre, svoje majke i očeve, a Bošnjaci bh gradova će ponovno 31. maja na ulicama Prijedora i gradovima i destinacijama širom svijeta, sa bijelim trakama na ruci tražiti od svijeta pravdu, koje ni nakon duže od dvije decenije za žrtve genocida nema.

Nepravda se razmjenjuje za pravdu

Po nekim čudnim današnjim aršinima, ne razmjenjuje se više samo roba za novac, već ponovno i po naturalnom principu, roba za robu. Cijena pravde postaje sve skuplja za globalni sudski i pravni sistem svijeta, pa se sve češće nepravda, kao valjan ekvivalent, nastoji razmjeniti za pravdu. Po jednostavnoj računici, koja ignoriše moralne princije, ako izdržavanje Šešelja, Karadžića, Mladića i inih mladića i karaždića treba da košta za desetine godina njihove robije milione dolara i eura, zašto ih ne pustiti da idu kući i u zemlji za koju su se žrtvovali uživaju zasluženu visoku penziju, sa kojom će produžiti svoj slavni život i opskrbiti potomstvo. Jer to bi, kako se po mnogim događajima može cijeniti, moglo odgovarati moralnim principima novog vremena.

Zaista je vrijeme da se još jednom upitamo da li će se u ovom svijetu nepravde naći neko dovoljno uticajan i uvjerljiv da kreatore globalnog svijeta uvjeri koliko je visoka cijena nepravde koja se naturalno, kako to radi Haški sud, razmjenjuje za pravdu.

Krivice se ne mogu izjednačiti. Krivci se moraju kazniti i odslužiti zaslužnu kaznu, a žrtvama se mora dati obeštećenje i vratiti dostojanstvo. Ovo kako radi Haški sud je omča na vratu pravde, uz likovanje zla i nepravde. Zar nije došlo vrijeme da se na osnovu više nego uvjerljivih dokaza Srbiji i Hrvatskoj kaže da su počinili agresiju na nezavisnu i suverenu BiH i u njoj počinili teške zločine, za koje moraju odgovarati, ne samo individualni izvršioci zločina već i države agresori.

Rukovodno zločinačko tijelo prerasta u savjetodavno

Prijevremenim otpuštanjem s izdržavanja zatvorske kazne i oslobađanjem odgovornosti prvo Plavšićke, pa Krajišnika, a potom niza drugih sitnijih političkih riba ali krupnih zvjerki u zločinu genocida, pa preko Šešelja sada do Karadžića, a zašto ne uskoro do Hadžića i Mladića, da se rukovodno tijelo uduženog zločinačkog poduhvata sada ponovno kompletira i uspostavi kao savjetodavno, za neki skoriji novi sličan poduhvat za koji se pripremaju četničke jedinice i profašističke organizacije kao što su SNOP (Srpski nacionalni odbrambeni pokret), “Krv i čast”, “Nacionalni stroj”. ..

Raseljavanjem Bošnjaka do srpskog pašaluka

Od svega toga nije daleko ni zaključak da se i dalje zavjerenički i udruženo radi na tome da se smanji brojnost i natalitet bh muslimana, da ne budu najbrojniji narod BiH. Ipak, svi pokušaji nekih evropskih sila da rasele muslimane s Balkana, da ih umjesto većinskim učine manjinskim narodom, nisu do sada uspjeli. Ali kako se svaki trud isplati, malo EU, malo Haški sud, malo ratni poratni progoni, ukidanje državljanstva, secesionistički zakoni, nezaposlenost i apartheid Rs, malo statističke namještaljke i marifetluci, i ono što se želi može se postići. Uz skoro cijeli million po svijetu raseljenih (bolje reći planski razbacanih Bošnjaka) milom ili silom pokrenuće se još koja stotina hiljada Bošnjaka, pa će Srbija od BiH pokušati napraviti ono što je prije stoljeća napravila od većinskih muslimanskih područja Srbije ( Beograda, Jagodine, Užica, Smedereva…), vlastiti pašaluk.

Haški sud nastavlja trasirati put pravde držeći se pod ruku s nepravdom

Haški sud se do sada oglušio na sve primjedbe i prigovore. Oholo i bahatio nastavlja šurovati sa zaštitnicima zločina i trasirati put pravde, držeći se pod ruku s nepravdom. Dogovaranje visine kazne sa počiniocima zločina, za račun njihovih ustupaka, od kojih do danas nije bilo nikakve koristi (jer nisu otkrili ništa o čemu se nije do sada znalo), jasno pokazuje koliko je naviša sudska instanca svijeta skrenula s pravog puta. Agresori i zločinici s pravom likuju, žrtve sabure i jadikuju. I dok prognani Bošnjaci širom svijeta strpljivo štede mukotrpno zarađeni novac i čuvaju sate škrto dobivenog godišnjeg odmora, da mogu posjetiti svoju domovinu BiH, otići u svoj grad da na mezarima pruče Fatihu svojim umrlim i obiđu svoje najmilije ako ih ih je još preostalo, njihovi dželati odlaze s blagoslovom iz haških ćelija na “zasluženi” plaćeni odmor. A ovih dana, kako se nagovještava iz Haškog suda, ta čast će pripasti i najzaslužnijem od njih, Radovanu Karadžiću. Srbija će dobiti još jednu priliku da dočeka i nagradi svog heroja, a Haški sud će pribaviti nove argument na osnovu kojih će 40 godina nepravomoćno izrečene robije “miroljubivom” Karadžiću moći svesti na minimum, pa čak i anulirati.

Scenarij primjenjen Šešelju pokazao je da se sve može, kada se pravda udruži s nepravdom, kada zlo nadvlada dobro.Ostali prilozi:
» PREĆI PREKO SITNICA
Prof. Habib Mandžić | 22. April 2018 13:02
» NAŠI MUNAFICI-LICEMJERI, DVOLIČNJACI I LUKAVCI
Mr. Milan Jovičić | 20. April 2018 17:29
» HAŠKI SUD I ZLOČINAC ŠEŠELJ: RATNI ZLOČIN SE ISPLATI!!!
Zijad Bećirević | 15. April 2018 19:35
» DANILO KIŠ BAŠ KAO VLADIKA DANILO
Šemso Agović | 13. April 2018 02:43
» BOSANSKI ALFABET JE VIŠE OD MODERNE LATINICE I ĆIRILICE
Amir Telibećirović | 12. April 2018 20:01
» BOŠNJACI, VRIJEME JE DA IMATE SVOJU VLASTITU GLAVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2018 13:26
» ŠTA REČE PA ŽIV/A OSTADE
Aziz Hurem | 06. April 2018 15:38
» LJEVICA I „LJEVACI“
Mr. Milan Jovičić | 04. April 2018 19:46
» DA LI JE PROBIJENO I DNO DNA BOŠNJAČKOG DOSTOJANSTVA
Sead Zubanović | 29. March 2018 21:29
» NAŠE SUTRA
Ibiš Ljaić | 29. March 2018 21:02
» PRIČA IZ KUPLERAJA HERCEG BOSNE
Mr. Milan Jovičić | 28. March 2018 20:12
» ZAŠTO SE NAS BOŠNJAKE U BOSNI TIČU I DOTIČU PREDSJEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. March 2018 14:21
» FAŠIZAM ENISA BEŠLAGIĆA I NACIONALIZAM DINE MUSTAFIĆA
Elmedina Muftić | 23. March 2018 20:31
» DUBIČKI MIROVNI POKRET
Zijad Bećirević | 23. March 2018 15:07
» NEIZLJEČIVE BOLESTI
Aziz Hurem | 22. March 2018 20:42
Ostali prilozi istog autora:
» HADŽIKADIĆEVA RUKA SPASA
04. April 2018 18:36
» DUBIČKI MIROVNI POKRET
23. March 2018 15:07
» UNOM PLUTAJU LEŠEVI
19. December 2017 18:02
» SUDBONOSNE PRESUDE HAŠKOG SUDA
21. November 2017 20:48
» “FOKUS“ U FOKUSU
16. November 2017 19:47
» MEFAILOVO DOBROČINSTVO
22. October 2017 02:12
» ZAVRZLAME SA AKCIZAMA
07. October 2017 12:49
» MOJ PUT U SREBRENICU
10. September 2017 22:03
» BOŠNJAČKA GROBLJA SLONOVA
07. August 2017 19:18
» ŽIVIMO ZA NAŠU BOSNU
06. August 2017 16:57