Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Islamske teme

Sandžak
POTREBNA JE VEĆA BRIGA PREMA ISLAMSKIM MEZARJIMA U PLAVSKO-GUSINJSKOJ KOTLINI
Autor: Ibrahim Husejnović
Objavljeno: 20. July 2016. 18:07:04
Burejde, r.a., veli da je Allahov Poslanik, a.s. rekao: "Bio sam vam zabranio posjećivanje kabura (mezarluka) a od sada ih posjećujte”.

Aiša, r.a., kaže: "Allahov Poslanik, a.s., kad god bi kod mene konačio, izlazio bi pred kraj noći u mezarluke Beki'u, pa bi rekao: "Neka je mir sa vama, domovi ljudi vjernika, došlo vam je ono što vam je obećano (smrt), a sutra (narednih dana) doći se edžel (smrt) onima što su ostali, i mi ćemo se ako Allah dadne, vama pridružiti!...U plavsko-gusinjskoj kotlini ima više mezarluka, gradskih, seoskih, plemenskih. Sva su ona više manje dovedena u određeni red i sklad ali to ni izdaleka nije dovoljno. Gradsko groblje u Gusinju je sa donacijama iz bošnjačke dijaspore dovedeno u određeni sklad, postavljeno je nekoliko staza i u svim vremenskim uslovima pristup mezarima i obavljanju dženaza je zadovoljavajuci. I pored svega urađenog uvijek se može naći da nešto nije dovršeno, primjera radi mezarluke valja uvijek popravljati jer su izloženi propadanju, a tu je i čišćenje korova, trave i svega ostalog što stvara ružnu sliku ukoliko nije blagovremeno odrađeno.

Gradska mezarja u Plavu su još posebna priča. Odbor Islamske zajednice iskazuje nemaran odnos prema Hrankovića, Šehovića i Meteriz mezarju. Prije petnaestak godina pokernuta je i uspješno realizovana akcija ogrđivanja gradskih mezarluka, kako bi glasine tipa "kao tursko zapušteno groblje" bile stvar prošlosti. Istina je da materijalne prilike potomaka onih koji su preselili nijesu iste, te da ni svaki mezar ne može ‘sijati’ istim sjajem, ali gradska i druga mezarja uvijek moraju biti očišćena od trave i korova, moraju postojati kapije i puna zastićenost mezarja. To nažalost nije slučaj, pa Odbori Islamskih zajednica Plava i Gusinja moraju taj posao raditi kako to civilizaciski trendovi nalažu, ili pak ako to ne mogu da odrade na valjan način da Javnom komunalnom preduzeću omoguće da vrse te i druge slične poslove.

Obično smo spremni da kažemo kada vidimo neko uređeno neislamsko mezarje da su ti narodi civilizovani i da njihov visok nivo svijesti utiče da sve tako bude. Bolji poznavaci prilika pak znaju drugu stranu medalje, jer ako porodica umrlog ne vodi brigu o njegovom mezaru onda tamo to čini država po duplo većim cijenama, pa niko ne prepuđta da mu državna firma završava posao, već oni to sami završavaju kako bi jeftinije prošli.

U puno slučajeva se porodica onog koji je preselio nađe u "nebranom grožđu" kada prilikom posjete mezarluka naiđe na pravi haos u nepokosenoj travi, neočišćenom korovu i tome slično. Sve to ide na obraz članova Odbora IZ gdje glavnu riječ vode nesavjesni imami, koji kao plaćeni vjernici brižu brigu o svojoj zaradi, redovnoj i vanrednoj, koji piljare Kur'anom učeći hatme i vršeći druge radnje i djela koja bi im morala biti zabramnjena i žestoko sankcionisana. A čast i puno poštovanje prema svim onim vjerskim službenicima koji rade ispravno i tačno u skladu sa Kur'anom, hadisom, sunnetom i islamskim propisima.

Džematlije strogo osuđuju opisani javašluk i opisano stanje vezano za mazerja u plavsko-gusinjskoj kotlini, te očekuje brzu i valjanu intervenciju kojom bi sve ove manjkavosti bile otklonjene. Jer, islamski je zacrveniti se i priznati da džemat daje kapom i čarapom islamskim zajednicama pred dušom svojih umrlih i po drugim osnovama, što je dokaz da sredstava ima, a da nedostaje više organizacije i odgovornosti, kako bi naša groblja tj. mezarluci bili onakvi kakvi trebaju da budu. Naši preci koji su preselili zaslužuju da počivaju na daleko uređenijim mezarlucima od ovih koje im nude sadašnji Odbori i imami koji su članovi tih Odbora.Ostali prilozi:
» ZENIČANI U LIVANJSKOJ NOĆI LEJLETUL-MIRADŽ
Said Šteta | 24. April 2017 17:11
» SALIH EF MUJALA - ZASLUŽENA PENZIJA NAKON 34 GODINE
Fahir Zečević | 10. April 2017 15:16
» KOMŠIJSKA PRAVA U ISLAMU
Nezim Halilović Muderris | 25. March 2017 14:23
» PETORO UMRTVLJUJE LJUDSKA SRCA
Nezim Halilović Muderris | 17. March 2017 20:10
» JOŠ MJESEC ĆEŠ ŽIVJETI I UMRIJETI
Abdullah ef. Hodžić | 01. March 2017 15:39
» DŽAMIJA I DŽEMAT ODGAJAJU MU'MINE
Nezim Halilović Muderris | 17. February 2017 16:37
» GRIJEH SE UŠUNJAO U NAŠE KUĆE
Abdullah ef. Hodžić | 28. January 2017 14:13
» DOKTOR MU PROPISAO TESPIH
Hfz. Muriz ef. Mešić | 15. January 2017 13:15
» ČOVJEČE, NE BUDI AROGANTAN
Abdullah ef. Hodžić | 14. January 2017 00:03
» TREĆA REBI-L-ĀHIRSKA HUTBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2017 13:16
» OBNOVLJENA DERVIŠ-HANUMINA MEDRESA U GRADIŠCI
trt.net | 03. January 2017 13:53
Ostali prilozi istog autora:
» KOME TO SMETA BANA?!
13. January 2017 03:04
» RANČEK, KAKO GA OD AH MERAKA ZOVU
28. December 2016 14:11