Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Sandžak
POTREBNA JE VEĆA BRIGA PREMA ISLAMSKIM MEZARJIMA U PLAVSKO-GUSINJSKOJ KOTLINI
Autor: Ibrahim Husejnović
Objavljeno: 20. July 2016. 18:07:04
Burejde, r.a., veli da je Allahov Poslanik, a.s. rekao: "Bio sam vam zabranio posjećivanje kabura (mezarluka) a od sada ih posjećujte”.

Aiša, r.a., kaže: "Allahov Poslanik, a.s., kad god bi kod mene konačio, izlazio bi pred kraj noći u mezarluke Beki'u, pa bi rekao: "Neka je mir sa vama, domovi ljudi vjernika, došlo vam je ono što vam je obećano (smrt), a sutra (narednih dana) doći se edžel (smrt) onima što su ostali, i mi ćemo se ako Allah dadne, vama pridružiti!...U plavsko-gusinjskoj kotlini ima više mezarluka, gradskih, seoskih, plemenskih. Sva su ona više manje dovedena u određeni red i sklad ali to ni izdaleka nije dovoljno. Gradsko groblje u Gusinju je sa donacijama iz bošnjačke dijaspore dovedeno u određeni sklad, postavljeno je nekoliko staza i u svim vremenskim uslovima pristup mezarima i obavljanju dženaza je zadovoljavajuci. I pored svega urađenog uvijek se može naći da nešto nije dovršeno, primjera radi mezarluke valja uvijek popravljati jer su izloženi propadanju, a tu je i čišćenje korova, trave i svega ostalog što stvara ružnu sliku ukoliko nije blagovremeno odrađeno.

Gradska mezarja u Plavu su još posebna priča. Odbor Islamske zajednice iskazuje nemaran odnos prema Hrankovića, Šehovića i Meteriz mezarju. Prije petnaestak godina pokernuta je i uspješno realizovana akcija ogrđivanja gradskih mezarluka, kako bi glasine tipa "kao tursko zapušteno groblje" bile stvar prošlosti. Istina je da materijalne prilike potomaka onih koji su preselili nijesu iste, te da ni svaki mezar ne može ‘sijati’ istim sjajem, ali gradska i druga mezarja uvijek moraju biti očišćena od trave i korova, moraju postojati kapije i puna zastićenost mezarja. To nažalost nije slučaj, pa Odbori Islamskih zajednica Plava i Gusinja moraju taj posao raditi kako to civilizaciski trendovi nalažu, ili pak ako to ne mogu da odrade na valjan način da Javnom komunalnom preduzeću omoguće da vrse te i druge slične poslove.

Obično smo spremni da kažemo kada vidimo neko uređeno neislamsko mezarje da su ti narodi civilizovani i da njihov visok nivo svijesti utiče da sve tako bude. Bolji poznavaci prilika pak znaju drugu stranu medalje, jer ako porodica umrlog ne vodi brigu o njegovom mezaru onda tamo to čini država po duplo većim cijenama, pa niko ne prepuđta da mu državna firma završava posao, već oni to sami završavaju kako bi jeftinije prošli.

U puno slučajeva se porodica onog koji je preselio nađe u "nebranom grožđu" kada prilikom posjete mezarluka naiđe na pravi haos u nepokosenoj travi, neočišćenom korovu i tome slično. Sve to ide na obraz članova Odbora IZ gdje glavnu riječ vode nesavjesni imami, koji kao plaćeni vjernici brižu brigu o svojoj zaradi, redovnoj i vanrednoj, koji piljare Kur'anom učeći hatme i vršeći druge radnje i djela koja bi im morala biti zabramnjena i žestoko sankcionisana. A čast i puno poštovanje prema svim onim vjerskim službenicima koji rade ispravno i tačno u skladu sa Kur'anom, hadisom, sunnetom i islamskim propisima.

Džematlije strogo osuđuju opisani javašluk i opisano stanje vezano za mazerja u plavsko-gusinjskoj kotlini, te očekuje brzu i valjanu intervenciju kojom bi sve ove manjkavosti bile otklonjene. Jer, islamski je zacrveniti se i priznati da džemat daje kapom i čarapom islamskim zajednicama pred dušom svojih umrlih i po drugim osnovama, što je dokaz da sredstava ima, a da nedostaje više organizacije i odgovornosti, kako bi naša groblja tj. mezarluci bili onakvi kakvi trebaju da budu. Naši preci koji su preselili zaslužuju da počivaju na daleko uređenijim mezarlucima od ovih koje im nude sadašnji Odbori i imami koji su članovi tih Odbora.Ostali prilozi:
» DVADESET I ŠESTA GODIŠNJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Nezim Halilović Muderris | 13. April 2018 20:35
» ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA MEŠIHATA
B.net | 14. March 2018 18:16
» DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE 1992. - 2018. GODINA
Nezim Halilović Muderris | 02. March 2018 13:44
» MU'MINI ĆE INŠA-ALLAH POBIJEDITI
Nezim Halilović Muderris | 16. February 2018 15:18
» DUNJALUK JE CRNA RUPA KOJA OBMANJUJE I GUTA LJUDE
Abdullah ef. Hodžić | 02. February 2018 20:55
» ŠEJTAN JE UISTINU VAŠ NEPRIJATELJ
Nezim Halilović Muderris | 11. January 2018 21:24
» MU'MINI (VJERNICI) NE OBILJEŽAVAJU NOVU GODINU
Nezim Halilović Muderris | 29. December 2017 23:01
» REISU-L-ULEMA NA KONFERENCIJI U AZERBEJDŽANU
MINA | 21. December 2017 17:47
» U ZIJARET MUHADŽIRSKOJ DŽAMIJI U HARRISBURGU
Esad Krcić | 14. December 2017 21:53
» MEVLUD U CHICAGU
B.net | 05. December 2017 01:30
» REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: „DOBRO NAM DOŠ'O, NAJVEĆI SINE“
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 01. December 2017 14:10
» MUHAMMED, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM – MILOST SVJETOVIMA
Nezim Halilović Muderris | 24. November 2017 16:19
» NAUČNA KONFERENCIJA O ISLAMSKIM KONSTANTAMA
B.net | 19. November 2017 00:24
Ostali prilozi istog autora:
» ZASVIRI PA ZADJENI
07. February 2018 16:22
» PLAV JUNAČKI DANAS
18. December 2017 15:43
» PUKOVNIK ILI POKOJNIK
30. November 2017 15:35
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
04. October 2017 17:22
» VRATITI ALI PAŠU
10. September 2017 16:00