Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ALEKSANDAR VUČIĆ U POTVRDIO DA JE UČESNIK U AGRESIJI NA BIH: "IZGUBILI SMO GRAHOVO, PETROVAC, KUPRES, NASELJA OKO SARAJEVA U KOJIMA SU ŽIVELI SRBI, ILIDŽU, RAJLOVAC, VOZUĆU"
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 11. August 2016. 15:08:43


On je rekao da je situacija u BiH komplikovana i teška jer, između ostalog, uključuje dva spoljna faktora - Srbiju i Hrvatsku kao garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Aleksandar Vučić, mandatar za premijera Srbije, danas je u Narodnoj Skupštini Srbije odgovorio na pitanje poslanika Čedomira Jovanovića kako će se njegova vlada odnositi "prema Bosni i Kosovu"?

"Nakon što smo potpisali Briselski sporazum mene su Srbi na Kosovu, vređali, napadali kada sam otišao među njih da im objasnim suštinu tog sporazuma. Rekao sam da su svi napadali i Dejtonski sporazum, a danas se ti isti u njega kunu kao u Sveto pismo. Izgubili smo tada Grahovo, Petrovac, Kupres, izgubili smo naselja oko Sarajeva u kojima su živeli Srbi, Ilidžu, Rajlovac, Vozuću...".

On je rekao da je situacija u BiH komplikovana i teška jer, između ostalog, uključuje dva spoljna faktora - Srbiju i Hrvatsku kao garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Govoreći o odnosima BiH i Srbije, Vučić je naveo da Beograd zna, ali neće da kaže šta je bio krajnji cilj i namjera napada na njega kao premijera Srbije u Srebrenici "za koji niko nije odgovoran i o kome niko ništa ne govori".- Mi ćutimo. Ja idem u Mostar, sretnem se sa predsjedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, pružim mu ruku i razgovaramo o svemu kao da se ništa nije dogodilo. Zamislite da se to nekom drugom državniku dogodilo negde u svetu? A ja kažem - nema problema. Zaboravio sam sve. Pustite me. Nikakav problem nije - rekao je Vučić.

On je podsjetio da je nakon svega došla zabrana da dođe u Potočare ove godine.

- Došlo je sledeće - sad ti zabranjujemo da dođeš. Zato što si nam ukrao 'šou' prošle godine. To je bio 'šou'. Kao da sam ja hteo svoje sopstveno ubistvo da organizujem. I opet ćutim. Zato sam ćutao i juče i rekao samo tri - četiri rečenice o tome i zato sam pričao o ekonomiji četiri časa. Zato što hoću mir i stabilnost. Zato što hoću da to odbranimo - kazao je premijer Srbije.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: