Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Željko KOMŠIĆ, predsjednik Demokratske fronte
ČOVIĆ U SARAJEVU IMA SAGOVORNIKE ZA PODJELU, DOK SE DODIK DRŽI SA STRANE, KAŽE NE DIRAJTE U RS, DIJELITE FEDERACIJU
Autor: N1
Objavljeno: 31. August 2016. 13:08:41

Željko KOMŠIĆ: Postoji jedna vrsta spremnosti da se ova zemlja konačno zatvori u nacionalne torove. Vidjet ćete poslije izbora da će krenuti priča o izmjeni izbornog zakona o formiranju posebne izborne jedinice dominantno etničke za izbore 2018. U Sarajevu postoje vrlo spremni sagovornici da na tu temu razgovaraju sa Čovićem, dok se Dodik drži sa strane, kaže ne dirajte u RS, dijelite Federaciju kako hoćete i to podržava i misli da je to dobro


Gost Novog dana bio je lider Demokratske fronte Željko Komšić koji je govorio o tome da li je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) trebao odlučnije reagovati, komentarisao je svoje viđenje političke realnosti u BiH, oštre retorike, predstojeće izbore, referendum u RS i sigurnosnu situaciju.

Ambasadori PIC-a nakon trosatnog sastanka pozvali su da se referendum u RS ne održi, ali i da institucije BiH same riješe pitanje o održavanju referenduma.

O tome kakav je njegov stav i da li je očekivao konkretniju reakciju je kazao: "Bilo je očekivano. Svi smo znali šta će biti na sjednici PIC-a i niko nije ulagao velike nade u odluku. Kazali su kako se neće miješati u delikatne stvari, a da li ima licemjera ili ne, da se razgovarati o tome. BiH ovakva kakva jeste nije produkt slobodno izražene volje bh. građana, ona je proizvod čudnog sistema koji je nastao u Dejtonu iz potrebe da se zaustavi rat i pokazuje sve kontradiktornosti koje su u njemu samom".

"Nažalost, na ovim prostorima nije uobičajena politička priča da pristupaju hladne glave kada je riječ o tome da razumiju drugog, to je strano na ovim prostorima, a sad očekivati kao što PIC očekuje da smo toliko izgrađeno drušvo, demokrate za svim kontroverzama koje nas prate, je malo previše. Mi to nismo i trebaće vremena do tog stadija da dođemo. Zaoštravanje situacije je bilo očekivano. BiH je sastavljena tako kako jeste, rat je stao, demokratske institucije počele su polako da se razvijaju. Kada je prestao interes međunarodne zajednice i kako se visoki predstavnik počeo izmicati polako, tako su sve kontroverze počele na površinu izlaziti. Vi to morate, kažu nam stranci. Mi bismo trebali, ali nismo mi sami dovedeni u ovo stanje, masa stvari nam je nametnuta, čistom administrativnom silom, ne možete oprati ruke, i sad nam oni kažu šta imamo s tim - imate gospodo s tim dosta. Postoje dupli standardi koji se ogledaju u svemu onome što radi PIC. Ne možemo mi stalno njima isporučivati odgovornost za ono što se dešava u našoj zemlji. Brojni su njihovi interesi i BiH nije u fokusu njihovih interesa", dodao je Komšić.

PIC je svojim zaključcima jučer naveo da postoji secesionistička retorika na svim stranama, o čemu je Komšić rekao:

"Postoji jedna vrsta spremnosti da se ova zemlja konačno zatvori u nacionalne torove. Vidjet ćete poslije izbora da će krenuti priča o izmjeni izbornog zakona o formiranju posebne izborne jedinice dominantno etničke za izbore 2018. U Sarajevu postoje vrlo spremni sagovornici da na tu temu razgovaraju sa Čovićem, dok se Dodik drži sa strane, kaže ne dirajte u RS, dijelite Federaciju kako hoćete i to podržava i misli da je to dobro, a ono što je problem jeste što postoje spremni za to i u Sarajevu, bez imalo državničke mudrosti ili brige o narodu šta to može da znači. Nažalost, BiH se nekako vratila na priču i neće niko da kaže da vodimo i pokušavamo i dalje da dođemo do ostvarenja ratnih ciljeva političkim putem", komentarisao je.

O tome na šta može izaći trenutna politička situacija u BiH je kazao: "Ovo jeste odlična podloga za etničku ali ne stoji u zraku, to ima realnu osnovu u političkom životu, svi to znamo i imali smo priliku da vidimo. Treba pažljivo pratiti ko šta objašnjava i govori. Krenuo je refrendum, pa izjave Dodika, a zatim i Milanovića i ja znam da on to tako misli. Nije valjda moguće da jedino ja to vidim, neće niko da se zamjera nikome niti da komentariše kako to ljudi vide".

Na pitanje kako on, kao učesnik ratnih zbivanja koji zna svu tragediju koju rat nosi, kroz tu prizmu vidi izjave koje su primjerice izrečene juče u Parlamentu. Poslanica SNSD-a Milica Marković govoreći o nedavnoj vježbi MUP-a Srbije i MUP-a RS-a kazala da se "Bošnjaci trebaju prepasti te vježbe koja je pokazala snagu Srbije i RS".

"Ta izjava je izrečena kao replika na moju diskusiju kada sam rekao da je uredu vježba i da policije treba da surađuju, ali možete li vi shvatiti da je ta vježba kojom se hvalite uplašila Bošnjake pogotovo u Podrinju. Šta to znači? Jel' vi to nama prijetite? Sila uvijek izaziva silu. Poslije je počela da pegla stvari i da posušuje priču i da govori da nije tako mislila, već je mislila na teroriste. Ako silom prijetite šta očekujete s druge strane? Svaka naša riječ je teška. Ono što je izrečeno javno nije tako beznačajno. Nemojte se igrati s takvim ljudima, nemojte plašiti ljude", istakao je Komšić.

O tome da je i Aleksandra Pandurević na izjavu Milice Marković dodala da se tu misli na teroriste i kriminalce Komšić je rekao: "Naš narod ima jednu izreku: 'Nije majka sina karala što se kockao već što se vadio".

Na pitanje kako on vidi rješenje sadašnjeg stanja u zemlji je kazao: "Rješenje je uvijek u nama i rješenje u rukama ovog naroda. Biće onako kako mi želimo u ovoj zemlji. Hvala Bogu, ne osŽjeti se prijetnja sa strane da neko zvecka oružjem, ali kada je riječ o političkoj stabilnosti s jednom stvari se moramo pomiriti - da mi sve možemo riješiti. Jesmo li spremni da čujemo one druge koji se ne zovu kao ja, koji se ne moli istom Bogu? Ako iskreno i poštenemo krenemo da razgovaramo, onda ćemo nešto i dobiti, a ako se vodimo onim biće onako kako ja kažem, onda ništa. Stvar je u nama, Bosancima i Hercegovcima".Ostali prilozi:
» KO NE ZNA SVOJU PROŠLOST NE MOŽE ZNATI NI BUDUĆNOST
Almedina Zukorlić | 17. January 2018 20:23
» HRVATSKI NAROD NIJE NERAVNOPRAVAN U BIH
AA | 16. January 2018 13:56
» MIRNA BOSNA (I HERCEGOVINA)
Avlija | 03. January 2018 15:30
Ostali prilozi istog autora: