Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

KANDIDATI NEZAVISNE LISTE GLASAM ZA TUZLU I NEZAVISNI KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA
Autor: B.net
Objavljeno: 06. September 2016. 17:09:00


Kandidati Nezavisne liste Glasam za Tuzlu i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zlatko Berbić potpisali izjave o depolitizaciji javnog sektora

Prva lista kandidata koja je u cjelosti potpisala ovu izjavu. Da li stranke ne žele ovo ili samo ignorišu? Pozivamo sve kandidate da učine isto poput nas.

Predstavnici Nezavisne liste Glasam za Tuzlu su danas potpisali izjave o depolitizaciji javnog sektora u sklopu kampanje koju provode CIN i Centri civilinih inicijativa pod nazivom “Sposobnim a ne podobnim”

Sposobnost , motivacija i rad su vrijednosti za koje se NL Glasam za Tuzlu zalaže još od prvog javnog nastupa. Mi smatramo da je to jedini način da se krene naprijed I snažno ćemo podržati ovakve reforme.

Ovo je samo jedan od načina da damo garanciju naših poštenih I dobrih namjera. Građane ćemo sigurno iznenaditi do kraja kampanje a vjerujemo I mnoge od njih podstaći da drugačije razmišljaju i konačno izađu na glasanje. Ljudima je potrebno uliti povjerenje u ljude.

“Ovim putem pozivamo sve kandidate da potpišu izjave i obavežu se da će podržati zakone nabrojane u izjavi. To je jedna od najbitnijih stvari za razvoj lokalne zajednice. Profesionalci na profesionalne funkcije. Podobni u stranačke kancelarije.” Izjavio je Zlatko Berbić- nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle.

TEKST IZJAVE:

IZJAVA ZA KANDIDATE/KANDIDATKINJE NA LOKALNIM IZBORIMA 2016.


O spremnosti na depolitizaciju javnog sektora
Ja, kandidat(kinja) , izjavljujem pod punom moralnom i političkom odgovornošću da ću, ukoliko na izborima dobijem mandat u općini/opštini/gradu učiniti sljedeće na depolitizaciji javnog sektora:
Podržati zahtjev za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje.
Podržati zahtjev za jasnim odvajanjem političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora.
Zalagati se za pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd.
Pomoći da lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata budu presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza.
Podržati zahtjev da institut javnog konkursa bude inoviran na način da se umanji „subjektivni ljudski faktor“ prilikom ocjenjivanja kvalifikacija i individualnih kvaliteta prijavljenih kandidata, te da se izbor kandidata vrši „po listi“ uspješnih, za ona radna mjesta u javnoj upravi, na koja je moguće uticati sa pozicije na koju budem izabran/a.

Predstavljena Nezavisna lista „Glasam za Tuzlu“ i nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle Zlatko Berbić

Danas je u Tuzli održana press konferencija na kojoj su predstavljeni kandidati Nezavisne liste „Glasam za Tuzlu“ i kandidat za gradonačelnika Zlatko Berbić. Ovo je bio i prvi javni događaj jednog političkog subjekta u Tuzli, posebno jer je riječ o jedinoj nezavisnoj listi za Gradsko vijeće grada Tuzle na predstojećim oktobarskim izborima.

Naime, riječ je o grupi građana koji su se otvoreno registrovali kao nezavisna lista, koja će ustrajati na prenošenju najviših demokratskih vrijednosti, stvarnom lokalpatriotizmu i domoljublju, a koji se u ovom novom vremenu dokazuje otvorenošću, radom za prospertitenije društvo i okrenutosti ka Evropi i svijetu.

Na nezavisnoj listi su:

Sanda Kreitmayer-Peštić
Ahmet Kasumović
Boris Balta
Neđad Zonić
Biljana Skoković-Tomić
Srđan Janjić
Muhdin Mujačić
Edina Selesković

O Nezavisnoj listi, kao i motivima koji su ih vodili u realizaciji ove ideje govorili su njen nosilac Sanda Kreitmayer Peštić i Zlatko Berbić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle.

Nosilac liste Sanda Kreitmayer- Peštić istakla je u svom obraćanju da je prioritetno da politička i gospodarska elita počne brinuti o dobrobiti svih građana Tuzle, (a ne samo o svojoj), da se počne iskorijenjivati siromaštvo, sačuva dignitet i dostojanstvo svih građana, te da se poboljša kvaliteta života u našem gradu, ne pojedincima, nego svima.

- Desnica i ljevica moraju početi međusobno konkurirati programima i kvalitetnim rješenjima, te svojim radom podizati standarde i tempo razvoja Grada. Dok do toga ne dođe, tu smo mi, mala grupa ljudi, ujedinjeni na listi nezavisnih kandidata – Glasam za Tuzlu, ljudi koji u svojim džepovima i rukama nemaju oraha, ali drže čistu dušu i srce koje kuca za ovaj grad, koji nude kvalitetan i lako primjenjiv koncept i program upravljanja gradom. Mi ćemo uvijek stati uz prodorne, uspješne, rastuće društveno odgovorne kompanije koje zapošljavaju građane i pojedince koji iza njih stoje. Svim građanima ćemo dati tehnološke mogućnosti koje ćemo pratiti na svim društvenim mrežama, Univerzitetu, razvojnim institutima. Bit ćemo partner u međusobnom sukobljavanju idejama, a manje ideologijama. Lično ću sve učiniti da proširimo našu scenu pozivom prema svim aktivnim ljudima iz akademskog svijeta, kulture, poduzetništva, ali i online zajednice. Njegovat ćemo dijalog i uključivanje. Moramo ćemo biti brzi, temeljiti, pošteni i prvi , naglasila je Sanda Kreitmayer-Peštić.

Zlatko Berbić, koji se već drugi put kandiduje za gradonačenika Tuzle smatra:

- Odgovornost konačno mora imati ime i prezime. Želimo grad Tuzlu sa još većim mogućnostima i slobodama. Tuzla ima ljude koji su vrijedni, neovisni, otvoreni, kreativni, dobronamjerni i optimistični. Moramo biti građani, koji će otvoreno govoriti i uticati na društvo da se pokreće na akciju, bori za ljudska prava, te koncentrisani na izazove novog i neotkrivenog. Nas interesuju poduzetnici koji će dolaziti sa svojim snažnim idejama i hrabrim razmišljanjem, rekao je Zlatko Berbić i dodao kako će Grad Tuzla, sa svojom Nezavisnom listom i dalje biti za liberalne reforme, ali i jeftiniju i odgovorniju gradsku upravu i javna preduzeća, te za konkurentno slobodno tržište.

- Nas ne interesuju stranačka opredjeljenja, već ponavljam, stručnost, znanje i motivacija za rad. Želim da grad Tuzla bude uređeniji, moderniji i dinamičniji. Pridružite nam se da zajedno Tuzli vratimo sjaj koji je nekada imala, da vratimo ugled Tuzle kao regionalnog privrednog, sportskog i kulturnog centra koji je nekad bila, a onda da je učinimo boljom, uspješnijom i svojom, dodao je Berbić.

U nastavku druženja kandidata Nezavisne liste Glasam za Tuzlu i Zlatka Berbića sa novinarima upriličena je zakuska kako bi poslanici sedme sile mogli pitati i saznati sve ono što ih interesuje o ljudima koji su se prvi puta u istoriji Tuzle kandidovali za svoj grad na ovaj način, čime je javnosti direktno skrenuta pažnja da od danas u ovom gradu postoji i nova drugačija – tuzlanska priča.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: