Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

GRAĐANI OPĆINE CENTAR U KANDIDATIMA SDU BIH IMAJU ISTINSKU ALTERNATIVU
Autor: B.net
Objavljeno: 08. September 2016. 21:09:13


Markirajući probleme sa kojima se građani susreću u neposredom kontaktu sa općinom kao institucijom lokalne vlasti preko MZ-a, došli smo do sljedećeg zaključka: Mjesna Zajednica kao prva instanca lokalne vlasti mora biti više interaktivna prema građanima, nego što je to sada slučaj.

Stoga mi u SDU smatramo da je u svaku MZ potrebno uposliti ili premjestiti jednog stalnog radnika tj. Sekeretara MZ sa punim radnim vremenom (što sad nije slučaj) i jednog pomoćnika sa poludnevnim radnim vremenom po mogućnosti studente koji bi na taj način prošli stažiranje.

Njihov stalni zadatak bi bio da zajedno sa Savjetom Mjesne zajednice vrše praćnje i nadgledanje vodosnabdijevanja, odvođenje i preradu otpadnih voda, prikupljanje i odlaganje čvrstog otpada, održavanje javne čistoće, organizovanje pomoći starim i izenmoglim licima, pregled stanja lokalnih puteva i mostova, ulične rasvjete, javnih parkirališta i parkova, kao i organiziranje i unapređenje lokalnog javnog prijevoza.

Po našem mišljenju pružanje usluga građanima je jedina prava uloga općinske vlasti. Stoga, s obzirom na gore navedeno SDU predlaže da se svakom Savjetu MZ u općini Centar odobri ograničen budžet, tako da MZ može odmah intervenisati za neke manje radove i intervencije samostalno, što bi dosta ubrzalo djelovanje općinske administracije i povećalo efikasnost u rješavanju problema građana općine Centar.

Ponovo želimo podcrtati da građani općine Centar u kandidatima SDU zaista imaju istinsku alternativu postojećim tzv. velikim strankama čiji je interes na lokalnom nivou daleko od interesa i potreba građana općine Centar, saopćenje Ured za odnose sa javnošću SDU BiH.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: