Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK PREVRĆE ĆURAK: BOŠNJACI NE MORAJU SLAVITI 9. JANUAR
Autor: Srna
Objavljeno: 09. September 2016. 13:09:05


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Srpskoj shvaćeno da treba prilagoditi član Zakona o praznicima Srpske pa je odlučeno da prvi korak bude upravo referendum, a da kasnijim izmjenama Zakona bude isključena mogućnost da oni koji ne žele da slave Dan Republike to i ne čine, jer je to bila i osnovna intencija same odluke Ustavnog suda.

On je istakao da nigdje u odluci Ustavnog suda BiH ne piše da je ukinut 9. januar, nego da se traži da se to prilagodi.

"Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u suštini /Ustavni/ sud i rekao, i njihovom neprihvatanju da obilježavaju taj praznik. To je nešto što smo razumjeli i ne vidimo razloga zašto je neko skočio na tu priču oko referenduma", naveo je Dodik sinoć za televiziju "Al džazira".

On je rekao da je saopštio ambasadorima zapadnih zemalja i Delegaciji EU u BiH da nema odustajanja od referenduma i da im je pojasnio da Ustavni sud BiH svojom odlukom nije ukinuo Dan Republike.

Dodik je istakao da cilj referenduma jeste da građani iznesu svoje mišljenje, kako bi vlasti mogle provesti odluku Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Srpske je pojasnio da referendum nije o statusu ili otcjepljenju Srpske, već da je to referendum koji treba izraziti volju naroda da li je za to da se 9. januar slavi kao Dan Republike.

"Mi ćemo na taj referendum izaći, i to je ono što sam rekao ambasadorima i njihova diskusija je bila usmjerena ka tome da se vide neke mogućnosti eventualnog odustajanja i na koji način voditi neki dijalog", rekao je Dodik.Na pitanje da pojasni proceduru izmjene Zakona o praznicima Republike Srpske, Dodik je rekao da je navedeno u procesu provođenja odluke Ustavnog suda BiH da će se pristupiti izmjenama Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno u dijelu koji se odnosi na član koji reguliše obaveznost obilježavanja Dana Republike.

On je naglasio da u Srpskoj postoji saglasnost o tome da ukoliko Bošnjaci ne žele slaviti 9. januar kao dan Republike, to i ne moraju, "kao što ni mi nikada ne proslavljamo 1. mart /`dan nezavisnosti`/", te da vlasti Republike Srpske to ne vide kao problem.

"U tom pogledu će se u nekoj fazi pristupiti proceduri izmjene Zakona u tom dijelu, a ono što je jasno da 9. januar kao Dan Republike Srpske neće biti mijenjan", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je referendum potreban kako bi se anketirala volja naroda, jer, kako kaže, često stranci pokušavaju nametnuti priču kako se radi o odlukama neodgovornih političkih elita i da vlasti ne rade u interesu naroda.

"Sada je prilika da se vidi volja naroda i mi ćemo poštovati svaku odluku naroda, bez obzira da li se radilo o tome da se slavi 9. januar kao Dan Republike ili ne", naveo je Dodik.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: