Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

DF: PRODAJA FDS – SRAMOTA AKTUELNE VLASTI
Autor: B.net
Objavljeno: 16. September 2016. 13:09:15


Vlada Federacije BiH je jučer još jednom demonstrirala svoju bahatost u upravljanju javnim resursima koje su generacije ljudi u BiH izgrađivale. Uspio je premijer, za kojeg još uvijek nismo uspjeli odgonetnuti koje je struke, jer kako je sam rekao nije političar, ali očigledno nije ni ekonomista ni menadžer, da proda 39,9% vladinog udjela u jednoj profitabilnoj kompaniji čiji je kapital na kraju 2015.godine iznosio preko 218 milona, za samo 42 miliona KM!

(Da je njegovo lično vlasništvo sigurni smo da ne bi prodao za taj iznos)
Očigledno je da strah od sudskog gonjenja i zatvora, u vladajućim strukturama ne postoji, što je i razumljivo, kada posije inih SDA funkcionera, koji poslije «odsluženja» mandata uživaju u svom bogatstvu koje su stekli «po zakonu» i bez bilo kakvih posljedica za sve kriminalne radnje koje su se desile pod njihovim pokroviteljstvom.

Dakako ovdje se radi o Fabrici Duhana Sarajevo.
Na stranu što je prodaja izvršena nekoj fantomskoj kompaniji čija je očigledno jedina svrha da se ovaj posao prepakuje i izvuče novac za određene ljude (ako nije tako zašto nije British American Tobacco direktno kupio udio u vlasništvu!?), ali bezočnost pljačke može se vidjeti ako se samo dotaknemo finansijskih podataka za FDS.

Ako jednostavno izračunamo udio vladinog vlasništva u kapitalu FDS doći ćemo do iznosa od 87.287.053 KM (jeste dragi naš premijeru, toliko iznosi 39,9% od 218.764.546 KM što je iznos kapitala FDS). Razlika od nekih 45 miliona KM će završiti, hajde da kažemo da ne znamo gdje tačno, ali možemo napraviti prilično dobru pretpostavku. Dalje, gotovine je na računima FDS bilo 15 miliona a tekuća sredstva su 6 puta bila viša od tekućih obaveza (malo kompanija ima takav omjer). I da ne idemo dalje, činjenica je da se ne može tek tako odrediti stvarna vrijednost ove kompanije bez detaljne analize i uzimanja u obzir svega onoga što je u vlasništvu FDS jer imovina nije mala (vlasnički udjeli u bankama, hotelima, fondovima).

Ali, ono što vjerovatno možemo očekivati da se desi, jeste da bude nastavljena gradnja stambenih izdanja kakva su trenutno ograđena visokim ogradama na lokaciji Poljine. Ali samo za odabrane.
A penzioneri, obespravljeni radnici, rudari, nezaposleni i ostali, imate priliku reći šta mislite o ovome već za nekih 15tak dana. Pa dajte da im kažemo, piše u saopćenju Demokratske fronte.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: